:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 12. 12:02

Nagyszabású leépítés várható a Ciscónál

Akár 10 ezer főt is leépíthet a növekedési falba ütközött Cisco Systems, állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a BusinessWeek. Az üzleti lap úgy tudja, 7 ezer dolgozót elbocsát, 3 ezret pedig nyugdíjba küld a hálózati eszközök legnagyobb gyártója. A leépítések segítségével a 2012-es pénzügyi évben már 1 milliárd dollárt spórolhat meg a Cisco.

A Cisco Systems júliusban zárja pénzügyi évét és augusztus második felében hozza nyilvánosságra annak eredményeit. A vállalat már a harmadik pénzügyi negyedéves mutatóinak bejelentésekor közölte, nagyszabású átszervezésbe fog hogy javítsa nyereségességét, ami létszámcsökkentéssel is jár. A vállalat a negyedik negyedéves eredménybejelentő konferencián hozza nyilvánosságra a létszámcsökkentéssel kapcsolatos konkrét  terveket, amelyeket a piac lélegzetvisszafojtva figyel, mivel a befektetők a Ciscóra afféle technológiai barométerként tekintenek.

Soha meg nem térülő lehetőségek

A dotkom lufi kipukkanását követő évtizedben a Cisco jelentősen elmozdult az alaptevékenységét jelentő routerek és switchek gyártásától és.értékesítésétől és számos olyan területen megjelent, amely többé vagy kevésbé kapcsolódott az IP-hálózatokhoz, hogy felpörgesse magpiacának bővülését. A John Chambers elnök-vezérigazgató által levezényelt akvizíciós roham során a Cisco 2002 óta több mint 70 felvásárlást hajtott végre, a nyilvánosságra hozott értékű tranzakciók összege meghaladta a 25 milliárd dollárt is.

A terjeszkedés azonban egyáltalán nem hozta meg a várt eredményt, a Cisco bevétele ugyan dagadt, ahogy magába olvasztotta a felvásárolt cégek (sokszor teljesen testidegen) tevékenységét, azonban a profittermelő képesség ezzel párhuzamosan romlott. 2003-ban 29,3 százalékos üzemi eredményhányadot ért el a Cisco, amelyet 2006-ra 32 százalék fölé tudott tornászni, a mutató azóta folyamatosan romlik, a legutóbbi lezárt pénzügyi évben 24,4 százalék volt, az áprilisban véget ért negyedévben pedig 21,6 százalék.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A diverzifikálás közepette a vállalat láthatóan megfeledkezett magpiacáról, ahol egyre erősebb versenyre kényszeríti a HP és a Juniper, ennek folyományaként a Cisco részededést veszít a routerek és a switchek területén is. A hálózati piac elemzésére szakosodott Dell'Oro Group első negyedéves adatai szerint a switchek piacán 5,8 százalékponttal 68,5 százalékra csökkent vissza a Cisco, a routerek terén pedig 6,4 százalékponttal 54,2 százalékra olvadt a részesedése. Hogy megállítsa a vevők elvesztését, a Cisco kénytelen volt engedni az áraiból, aminek viszont a profitabilitás látta kárát.

Piaci szakértők szerint a létszámcsökkenés nagyrészt a lakossági tevékenységeket érinti, ahol a Cisco akvizíciók segítségével szintén megjelent, de a korábban is jó nevű Linksyst leszámítva egyetlen termékével sem aratott emlékezeteset - a HD videofelvételre képes okostelefonok révén piaci jelentőségét teljesen elvesztő Flip videokamerákkal foglalkozó csapatot már májusban lapátra tette a cég, ami 550 fő elbocsátását jelentette. A Flip kamerákat gyártó Pure Digitalért 2009-ben 590 millió dollárt fizetett ki a Cisco.

A vezetés is átalakul, de mennyire?

Jelenleg 73 ezer alkalmazottat foglalkoztat a cég, amennyiben valóban 10 ezer főt tesz lapátra, az a létszám 13-14 százalékos csökkenését jelenti, ami bármilyen mércével mérve jelentős - a Cisco a heteken belül záruló negyedik negyedévben 500-1100 millió dollár közötti, átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos összeget fog elkönyvelni. A vezetést is átalakítja a vállalat, hogy felgyorsíthassa a döntési folyamatokat, hangzott el még májusban, valószínűleg erről az átalakításról is többet hallunk majd augusztus közepén.

Az egyik nagy kérdés, hogy vajon az átszervezés levezénylése után marad-e elnök-vezérigazgató John Chambers, aki 1995 óta irányítja a Cisco-birodalmat. Chambers a céget jól ismerők szerint már régóta nem vesz részt a vállalat operatív irányításában, inkább afféle iparági látnok és  "utazó nagykövet" szerepet tölt be, ráadásul közismert róla, hogy politikai ambíciói is vannak. Chambers 1949-ben született, idén 62 éves.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.