Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 12. 09:23

Elrajtolt a Windows Intune új verziójának bétája

Ahogy azt a korábbi pletykák alapján sejteni lehetett, a Microsoft kiadta a felhőalapú Windows Intune kliensfelügyeleti megoldás új bétáját. A redmondi vállalat az ügyfelek által leginkább kért képességekkel bővítette az Intune-t.

Amint az ismert, az idén tavasszal elrajtolt Windows Intune a saját, helyben telepített és üzemeltetett desktop-felügyeleti megoldások kiváltását célozza, amihez a Microsoft cloudját használja fel platformként. A szolgáltatás segítségével a rendszergazdák a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetik a rájuk bízott PC-k működését, ellenőrizhetik a gépek állapotát, hardver- és szoftverleltárt készíthetnek, beállíthatják az automatikus frissítésekre vonatkozó házirendeket vagy a biztonsági szabályokat (tűzfal, vírusvédelem). Az Intune-on keresztül akár távsegítség is nyújtatható.

Az új Intune-verzióba azokat a képességeket építette be a Microsoft, amelyeket a felhasználók a leginkább kértek. A legfontosabbnak tűnő fejlesztés, hogy a szolgáltatás már nem csak a Microsoft szoftvereihez érkező javításokat kezeli, hanem a más szállítók termékeihez kiadott frissítéseket is lehet vele telepíteni. A béta programban résztvevők 2 gigabájt ingyenes tárhelyet kapnak a Microsoft Azure cloudban, ahol a telepítésre váró szoftverfrissítéseket tárolhatják, ezt felárért azonban bővíteni lehet.

A rendszergazdáknak az új Intune-nal lehetősége lesz számos különféle feladatot távolról is elindítani az általuk felügyelt gépeken, ezek közé tartozik a víruskeresés, a vírusirtó adatbázisának frissítése, valamint a PC újraindítása. Az Intune-nak továbbra is része a Diagnostics and Recovery Toolset (DaRT), amely több mint két tucat segédeszközt tartalmaz a windowsos gépek hibaelhárításához. A korábbinál részletesebb hardverleltárt is építettek az Intune-ba, valamint megjelent a lehetőség olyan adminisztrátori fiókok létrehozására, amelyek csak megtekinteni tudják a felügyelt gépekkel kapcsolatos információkat, de módosításokat nem hajthatnak végre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új Intune szoftverlicencek követésére is alkalmas, a különféle Microsoft kiskereskedelmi és OEM konstrukciók mellett más szoftverszállítók licenceit is kezeli. Így az Intune-t használó cégek egyszerűen nyomon követhetik, hogy alakul a megvásárolt és ténylegesen telepített licencek aránya a szervezetnél és optimalizálhatják a szoftvergazdálkodásukat.

Az Intune kliensprogramja Windows XP SP2 vagy újabb desktop operációs rendszerekkel kompatibilis, de csak a vállalati verziókkal (Business, Professional, Enterprise, Ultimate) működik. A megoldás legnagyobb előnye, hogy nem igényli helyben telepített és üzemeltetett menedzsment-szerver és szoftverek megvásárlását, havidíjas előfizetéses konstrukcióban vehető igénybe - havonta és PC-nként 11 dollár a szolgáltatás ára, amiben benne van a Windows 7 Enterprise upgrade jogosultság is.

Az Intune 2.0 újdonságait bemutató dokumentum itt érhető el, egy részletesebb videó pedig itt tekinthető meg. A béta programba ezen a linken lehet jelentkezni - ez 10 PC-n használható 30 nappal a végleges verzió indulása utánig. Egyelőre nem tudni, mikor indul éles üzemben az Intune 2.0, de valószínűleg nem fog majdnem egy év eltelni a béta és a végleges szolgáltatás indulása között mint az Intune 1.0 esetében.

a címlapról