Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 12. 08:29

Balaton Sound: A készpénz teljesen kiment a divatból

Tavaly a Balaton Soundon debütált a Metapay kártyás fizetési rendszere, ami a rendezvény ideje alatt kiváltja a készpénzhasználatot. Az elektronikus utalványként működő Metapay tavaly még csak opció volt, idén viszont csak ezzel lehetett a rendezvényen vásárolni.

Technikailag egyedülálló rendszer szolgálja ki a készpénzmentesítést, de a háttérből a felhasználók viszonylag keveset érzékelnek. A Balaton Sound tapasztalatai alapján a fizetési láncban szereplő minden résztvevő elégedett volt - a látogatók számára egyszerűséget, a kereskedőknek gyorsabb kiszolgálást és nagyobb forgalmat, a magyar Metapaynek bevételt, a Sziget Kft-nek pedig átláthatóságot és egy extra szolgáltatást hozott az új rendszer.

A Balaton Sound fesztiválon körülbelül 500 készpénzmentes fizetőhelyet alakítottak ki, ami nem azt jelenti, hogy ennyi kereskedő volt kint, a nagyobb pultoknál természetesen több terminált helyeztek el. Általában minden pénztárgép mellé került egy leolvasó, amik egyelőre még nincsenek összekötve magával a pénztárgéppel, így mindkét gépbe be kellett ütnie az összeget a pultosoknak, de még így is 5 másodpercre rövidült a fizetési procedúra. Ezzel szemben a készpénzes fizetés átlagos ideje akár 30-40 másodperc is lehet. Az eredmény kevesebb sorban állás, több szórakozás.

Strapabíró pénz

Maga a Metapay kártya nem egy bonyolult szerkezet, egy műanyag kártyába integrált passzív chip, antennával. A túloldalon a terminálhoz egy NFC/RFID író-olvasó társul. A két eszközt 3-5 centiméterre egymáshoz közelítve a kommunikáció a másodperc töredéke alatt létrejön, s ha a kijelzőn felvillan az egyenleg, a vásárló már bátran fordíthat is hátat a pultnak és siethet tovább. A terminálok a mobilhálózaton keresztül kommunikálnak a központi szerverrel, mindegyik olvasóban egy SIM-kártya is pihen. Tudomásunk szerint a Metapay terminálok a Telenor szolgáltatását veszik igénybe, s feltételezésünk szerint ezek priorizált kártyák, a nagy tömegrendezvényen is biztos adatforgalmat tudnak bonyolítani, bár erre vonatkozóan hivatalos információt nem kaptunk. Kábellel az internetre kötve csak a feltöltőpontok vannak, ahol a Metapay kártyákkal kapcsolatos ügyintézés zajlik, például a feltöltés, pénz visszavétele vagy technikai ügyintézés.

A kártyákkal kapcsolatban a Metapay munkatársai szerint viszonylag kevés panasz érkezett, azok is leginkább a kártya elvesztéséről szóltak. Voltak persze olyan esetek, amikor a lelkes felhasználó lyukat fúrt a kártyára, és szerencsétlenül éppen a szélére, ahol a chiphez tartozó antenna fut körbe. Volt olyan is, akinek sikerült kettétörnie a kártyát, amihez nagy kitartás kellett, mert a tesztünk szerint akár tölcsért is lehet hajtogatni a műanyaglapból, akkor sem tört el és még működött is.

Akik már tavaly is használták a Metapayt, észlelhették, hogy gyorsabb lett a fizetési tranzakció, de a rendszer egyik megálmodója szerint ez leginkább abból fakad, hogy a terminálon a kiíratás lett fürgébb, maga a fizetés ugyanannyi idő alatt zajlik. Mivel idén már kizárólag ezzel a kártyával lehetett fizetni, ezért kritikusan fontos volt a rendelkezésre állás biztosítása. A HWSW kérdéseire kapott válaszok alapján minden más rendszer, például a sörcsap, a hűtő vagy a grillsütő is kevésbé védett nem várt problémák ellen, mint a fizetőrendszer. Ha a mobilhálózat haldoklik, akkor a terminálok offline is képesek tranzakciókat bonyolítani, ha újraéled a kapcsolat, a terminál akkor szinkronizál a szerverek felé. Ezzel teljesen nyugodtan ki lehet bekkelni akár egy hosszabb hálózati leállást is.

Katasztrófabiztos háttér

Ha az áram menne el, akkor a terminálokkal együtt telepített szünetmentes tápegységek biztosítják a folytonosságot. Lehet, hogy a teljes pultban sötét lenne, melegednének a sörök és kihűlnének a kolbászok, de fizetni még mindig lehetne értük. Emellett az terminálok többsége ellenáll a folyadékoknak és a pornak is, tavaly előfordult, hogy a Balatonból halásztak ki egy olvasót, ami a kiszárítás után is tökéletesen működött.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az egyetlen hiba az lehet, ha maga a terminál vagy az olvasó adja fel a harcot. Ilyenkor a helyszínen lévő 15 Metapay-alkalmazott közül valaki a odasiet és azonnal telepíti a cserekészüléket. Az üzemeltetők méteres pontosságú térképet készítettek a fesztivál előtt a terminálokról, és egy egyszerű algoritmus segítségével a betelefonáló kereskedőnek azt is meg tudják mondani, hogy hány perc múlva érnek oda hozzá a technikusok.

A Metapay rendszerének legnagyobb előnye, hogy valóban nagy rendezvények számára kifejlesztett megoldás és nem egy utcai rendszer kitelepítése. Szemben az OTP Paypass fizetési rendszerével itt stabil a háttérrendszer működése, nem lassul a fizetés “csúcsidőben” sem, minden modul egy fesztivál tömegéhez lett tervezve. Az elhagyott kártya pótlása is percek kérdése, az SMS-ben beregisztrált kártyát a PIN-kód beütése után újragenerálja bármelyik feltöltőpont. Ez pedig már önmagában megnyugtató érzés a készpénzzel szemben. 100 ezer forintos feltöltés felett ráadásul a regisztráció kötelező is, a nagy költőkre még jobban vigyáz a rendszer.

Nem kell a kistáska

Az általunk véletlenszerűen megkérdezett fesztiválozók szinte mindegyike pozitív változásként tekintett erre, mindenki örült annak, hogy nem húzza a zsebét az aprópénz, mindenki érezte azt is, hogy kevesebbet kell sorban állni. Gyakorlatilag semmi mást nem kellett magával cipelnie a szórakozó közönségnek mint a kártyát (amit egy kiegészítővel nyakba is akasztható) és a mobilját. Kártya helyett karórát is lehetett venni 8000 forintért, ami egy valóban működő vízálló karóra volt megspékelve az NFC-chippel és persze ahogyan a kártyák is, az órák is újra használhatóak a következő fesztiválon is.

Szkeptikus hangok persze most is voltak: egyes fesztiválozók nem az egyszerűséget és a modernitást látták a Metapay kártyában, hanem arra gondoltak, hogy ez az egész a vissza nem váltott összegek lenyúlása miatt van, esetleg azért, hogy Gerendai még gazdagabb legyen vagy azért, hogy mindenki még többet költsön. A konspirációk nagy része persze a tudatlanságból fakadt, sok esetben az ágálók nem tudták, hogy vissza lehet váltani a kártyáról a pénzt. Persze  voltak kellemetlenségek, a nap végén, amikor a tömeg hazament, nem volt jó ötlet a főbejáratnál lévő Metapay ponthoz menni visszaváltásért, mert sokan szerették volna megtenni ugyanezt. A nagyszínpados koncertek előtt-után a közelben lévő kiszolgálóhelyeken most is volt sor, de nem kellett 25-30 percet rászánni egy ital megszerzésére. A sörcsap nem lett gyorsabb, csak a fizetés.

Nem tudnak lopni az erkölcstelen pultosok

A történet legnagyobb nyertesei azonban a kereskedők. A Balaton Grill tulajdonosa, Mándity Róbert  a HWSW-nek elmondta, hogy amikor a Sziget Kft. bejelentette, hogy kizárólag elektronikus fizetés lesz, akkor egy válságmegbeszélést hívott össze és minden porcikája tiltakozott ellene, de a Volt fesztivál és a Balaton Sound után ő maga vált az egyik legnagyobb evangelistájává az új rendszernek. Egyrészt a fizetési idő rövidülésével egységnyi idő alatt több vendéget tudott kiszolgálni. Ugyan a Metapay rendszernek van egy tranzakciós díja, ami egyébként alacsonyabb, mint a normál bankkártyás fizetés esetén, de a kereskedő ezzel párhuzamosan egy 20-25 százalékos bevételnövekedést is realizált, ami főként a gyorsabb kiszolgálásból eredt, illetve abból, hogy a látogatók könnyebben költenek a kártyáról, mintha a pénztárcából kellene kivenni a pénzt.

A készpénzes fizetésnél komoly probléma volt a lopás is, az idénymunkás pultosok közt ugyanis mindig voltak olyanok, akiket megszédített Deák Ferenc arcképe. A Balaton Grill tulajdonosa pontosan nem tudja, hogy mennyivel lopták meg a korábbi években, de mindennapos volt a hiány. Előfordultak lopások, de akár az is, hogy véletlenül rosszul adott vissza egy pultos (tízezres helyett húszezresből), sőt, volt arra is példa, hogy elhagytak egy komolyabb összeget. A Metapay rendszerben ezek egyike sem fordulhat elő, viszont minden nap végén a kereskedők a számukra dedikált diszkrét Sziget Kft-s pénztárban forintra pontosan megkapják készpénzben a bevételt nyugtával, számlával.

Nem hiányzik a borravaló

Közbeszéd tárgyává vált a borravaló kérdése is. A Metapay rendszerben ugyan a vásárlók jóval kevesebb alkalommal adnak borravalót, a legtöbb helyen szinte el is tűnt ez az összeg, eddig is csak azért adtak a legtöbben, mert nem volt kedvük megvárni az apróval való szöszmötölést és nem akarták, hogy a sok fémpénz húzza a zsebüket. Viszont ettől nem költ senki kevesebbet, a legtöbb fesztiválozó fix összeget szán a szórakozásra, ugyanannyit költ el így is, annyi változott, hogy most az eddig borravalóként kidobott pénzért is kap szolgáltatást vagy terméket.

A Metapay fizetésnél persze van lehetőség díjazni a jó kiszolgálást, a fizetéskor be lehet mondani a ténylegesnél nagyobb összeget is, amit a rendszer borravalóként tüntet fel az elszámolásban. Ha a kereskedő úgy dönt, akkor ez a pultos jussa, de a legtöbb helyen eddig sem az alkalmazott kapta meg, hanem a kevésbé törvénytisztelő kereskedők ebből fizették ki a feketemunkásokat. A nagyobb kereskedők viszont eddig is tisztán játszottak, a korábbi években kiszabott milliós büntetések után sokan megtanulták, hogy nem éri meg trükközni. Kellemetlenül az elektronikus fizetés tehát csak azokat érinti, akik simlisek voltak. Ennek pedig örülhet a szervező Sziget Kft. is és a tisztességes kereskedők is. Félniük legfeljebb azért lehet, mert a Sziget Kft. immár látja, hogy a kereskedők milyen forgalmat bonyolítottak, aminek következményeként emelkedhet a "helypénz".

Előny viszont, hogy a szervező jobban átlátja a felhasználói szokásokat, a kiszolgálás és a felhozatal tervezésekor jobban figyelembe lehet venni a valós igényeket, középtávon ez biztosan a jobb szórakozási és vásárlási körülményeket szolgálja. A Metapay szerint az átlagos felhasználó napi 5-8 tranzakciót bonyolít le, természetesen a napijegyesek lefelé, a bent lakó hetijegyesek pedig felfelé húzzák ezt az átlagot. A Volt fesztiválon az átlagos feltöltés napi 5-8 ezer forint volt, ez a Balaton Soundon valamivel magasabb volt, bár egyelőre pontos adatokat még nem kaptunk. A Volt Fesztiválon viszont 38 ezer kártyát adtak ki, amibe beleértendő az elhagyás vagy hiba miatti cserék száma is. A Sziget augusztusban még egy fokozattal nagyobb lesz, a kártyák száma is nő, a rendezvény is hosszabb, illetve ott már több mint ezer terminál lesz telepítve. Ezzel viszont a világ legnagyobb zárt NFC-s fizetési közege jön létre Magyarországon rekord tranzakciószámokkal.

Flawless victory

Helyszíni tesztünkben kipróbáltunk mindenféle variációt, sem a feltöltéssel, sem a pénzfelvétellel, sem a fizetéssel nem volt semmilyen probléma. A pultosok, még akkor is, ha gyakran butácska, gyakorlatlan idénymunkások, akkor is 5-10 tranzakció után belejönnek a rendszer használatába és flottul kezelik a terminált. A Metapay feltöltőpontok és a help desk konténerekben dolgozók pedig felkészülten várták a legelképesztőbb eseteket is.

Arra érdemes odafigyelni, hogy a megmaradt összeg (jogi okok miatt) csak a fesztivál ideje alatt váltható vissza, másik rendezvényre nem vihető át, még akkor sem, ha maga a kártya aktív marad a következő fesztiválon is - ennek nem technikai, hanem jogi okai vannak. Az egyenleget lekérdezni jelenleg csak a terminálokon lehet, de az augusztusi Szigeten a Metapay egy következő mérföldkőhöz ér, elkezdődik az NFC-képes okostelefonok tesztelése. A kártyához képest egyértelmű előny lesz a kijelző, amin várhatóan az egyenleglekérdezés mellett további plusz funkciók is elérhetőek lesznek, de ezzel kapcsolatban a Metapay egyelőre nem árult el semmit.

A rendezvényen akárhogy igyekeztünk gyenge pontokat találni, egyszerűen nem ment. A Metapay Fesztiválkártya működik, jó, a hibákat kezeli a rendszer és a készpénzzel szemben minden szempontból jobban teljesít. Külön öröm, hogy világszerte még a legnagyobb fesztiválok is készpénzt használnak vagy papír alapú kuponokat, a Metapay rendszere tehát nem csak Magyarországon, de egyelőre világszerte is egyedülálló megoldás, a fogadtatása felhasználói és kereskedői oldalról is pozitív volt.

Könnyen tanulunk

Az egyetlen hiányosság az oktatás hiánya volt, a Sziget Kft. nem fordított elegendő energiát arra, hogy az embereket tréningezze az új rendszerre. Ebből bizonyára fakadtak kellemetlen szituációk, de a fesztiválozók láthatóan hamar feltalálták magukat. Talán jogos is, hogy a Fesztiválkártya nem volt fókuszba emelve, egy támogató rendszer akkor jó, ha észrevétlen, márpedig a fesztiválozók számára szinte semmi nem látszott a kártya mögötti technológiából és a ráfordított munkából. Nem kellett érteni, nem kellett tanulni sem.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról