Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 6. 13:08

Végre jöhet a budapesti Street View

Végre indulhat, vagyis mondhatni befejeződhet Budapest bedolgozása a Google Street View rendszerbe, az adatvédelmi biztos ugyanis áldását adta a fotózásra, szigorú feltételek mellett.

A Google két évvel ezelőtt kezdte fotózni Budapestet, de az adatvédelmi biztos aggodalmát fejezte ki a fényképes adatbázissal kapcsolatban. Jóri András azt kifogásolta, hogy a fotókon szereplő személyek arcképei, illetve az autók rendszámai is rajta vannak a képeken. Noha a Google a Street View szolgáltatásban az arcokat és rendszámokat elhomályosítva jeleníti meg, de az eredeti képeket megtartja, illetve a fotókat nem egy EU-s országban lévő szerveren tárolja.

Hirtelen láng volt

A 2009-es adatvédelmi vizsgálatot követően a Google azonnal leállította a fotózást, s elnapolta a Street View szolgáltatás budapesti beindítását. Tette ezt egy olyan belső irányelv miatt, ami azt mondja ki, hogy a Google nem kezd semmilyen tevékenységbe, ami az adott országban bármilyen jogi problémát felvet. A lokalizációk hiánya több esetben erre vezethető vissza, hiszen technikai akadálya nincs annak, hogy egy-egy szolgáltatás megjelenjen, de felesleges jogi huzavonába nem akar belemenni a Google, annyit nem ér egy új funkció megjelenése.

A vizsgálat során a vállalat több esetben egyeztetett az adatvédelmi biztossal, még abban az időszakban, amikor a Google magyarországi irodájának vezetője Peresztegi Zoltán volt. A téma egy év alatt eltűnt a közbeszédből, néha hallottunk híreket arról, hogy más országokban elindult vagy épp azt, hogy valahol utólag problémák merültek fel.

Most viszont hirtelen fordulat állt be a kérdésben és Jóri András állásfoglalása szerint a Google Street View autói nyugodtan fényképezhetnek Magyarországon is, amennyiben a személyes adatok védelmét garantáló feltételeket teljesíti a cég. Az adatvédelmi biztos belátta, hogy a Google ebben a projektben nem kíván személyes adatokat rögzíteni, de a tevékenység jellegéből adódóan az adatvédelmi törvény által védett információkat is rögzít a fényképezés során. A “kiváló felbontású felvételeken” az egyes személyek könnyen felismerhetőek, a járművek rendszáma jól látszik, a képek pedig megörökítik az egyes személyek magatartására, hollétére vonatkozó adatokat.

Ha jól viselkedik a Google, jöhetnek a fotós autók

A Google az adatkezelés céljaként a térképszolgáltatásokhoz felhasználandó alapadatbázis kialakítását jelölte meg, illetve a Street View szolgáltatás nyújtását, ami egyébként teljesen legitimnek tekinthető, a magyar adatvédelmi jogi szabályokkal összeegyeztethető.

Az engedélyezés feltételei közt a legfontosabb, hogy a projekt megvalósítása során készült nyers felvételek a folyamat egyetlen fázisában sem kerülhetnek nyilvánosságra. Az arcokat és rendszámokat mihamarabb, lehetőleg a folyamat elején ki kell takarni, a nyers adatokat pedig a lehető leghamarabb meg kell semmisíteni. Továbbá a lakosságot legalább a fotózás előtt egy héttel értesíteni, tájékoztatni kell a fényképezésről, bár arra vonatkozóan nincs tanács, hogy ez milyen formában történjen.

Ezeken felül az ingatlanok tulajdonosainak egy könnyen használható felületet kell biztosítani, ahol saját ingatlanjuk megjelenítését letilthatják. Németországban is ilyen feltételek mellett fotózhatott a Google, s így Magyarországon is előfordulhat, hogy egyes környékek homályba borulnak a Street View-n. A tiltás felületét a nyilvánosságra hozatal előtt és után is fenn kell tartani, magyar nyelven.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az adatvédelmi biztos tanult a nemzetközi példákból és arra is kitért állásfoglalásában, hogy a magasan elhelyezett kamerával való fényképezés elfogadhatatlan. A lencséket úgy kell elhelyezni az autón, hogy a végeredmény ne adhasson nagyobb betekintést, mint amit egy járókelő egyébként is lát. Japánban is ezzel volt jogi probléma, s a Google kénytelen volt egy alacsonyabb beállítás mellett újrafotózni a már feldolgozott városokat.

Végül az állásfoglalás kitér arra is, hogy a rögzített adatokat az Európai Unión kívüli területre csak akkor lehet továbbítani, ha a szolgáltatás a biztosi állásfoglalásban meghatározott valamennyi garanciális feltételt betartja - a teljes szöveget az adatvédelmi biztos weboldalán olvashatják el az érdeklődők. A Google is ezt teszi jelenleg, a cég hivatalos állásfoglalása szerint a biztos állásfoglalását megkapták, jelenleg értelmezik és további megbeszéléseket kezdeményeznek a közeljövőben a megvalósítással kapcsolatban. Határidőkről, indulási dátumról vagy egyéb részletekről jelenleg nincs mondanivalójuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról