:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 5. 12:27

iPhone-ra is jön a Google+

A Google nem vesztegeti az időt, a béta állapotban lévő Google+ közösségi szolgáltatásába naponta záporoznak az új funkciók, javítások, fejlesztések Az iOS-re írt natív Google+ alkalmazás már validáció alatt van, hamarosan megjelenhet az App Store-ban.

A Google benyújtotta a Google+ iPhone alkalmazást az App Store-ba, s már csak azt kell megvárni, hogy az Apple jóváhagyja azt - jelentette be stílusosan egy Google+ megosztásban Erica Joy, a Google egyik mérnöke.

A néhány napja világgá kürtölt és azóta Facebook-gyilkosnak kikiáltott Google+ egyik legnagyobb erőssége, hogy a a desktop mellett az okostelefonokon is jól használható, átgondolt felületet ad. A Facebook hosszú ideje küzd ezzel a problémával, s annak ellenére, hogy az asztali felület folyamatosan fejlődik, se az iOS, se az Android, se a Blackberry natív alkalmazás nem mondhatja el magáról, hogy jól és könnyen használható. Sokan kompromisszumként a natív alkalmazás helyett a mobilwebes verziót használják.

Mobilra termett

A Google+ ráadásul az asztali felületen elérhető funkciókon túl kínál csak a mobilos eszközöket is, mint a Huddle, ami egy platformfüggetlen üzenetküldő szolgáltatás. Gyakorlatilag az sms-küldést helyettesítő, azt némileg magasabb szintre emelő rendszerről van szó, ami egyrészt ingyenes üzenetküldést jelent, másrészt támogatja a csoportos küldést (akár külön személyek hozzáadásával, akár a körök felé való megosztással) és kezeli a beszélgetésfonalakat (thread) is, ahogyan általában az okostelefonokon már SMS-csoportosítás is működik. Az iOS kliens megjelenésével a legtöbb okostelefonhasználót már összeköti a Google+, nem zárt rendszerként működik, mint a Blackberry Messenger vagy a még meg sem jelent iMessages.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google hétfőn töltötte del az App Store-ba a kliensprogramot, így várhatóan 1-2 héten belül megtörténhet a jóváhagyás és bekerül a letölthető programok közé a Google+ iOS verziója is. Nyilván a Google alaposan felmérte, hogy a korlátozások közül melyekre kell odafigyelni és olyan alkalmazást készített, amit az Apple a meglévő szabályok értelmezése szerint nem fog elkaszálni. A jóváhagyás megtörténtéig az iPhone-felhasználók kénytelenek beérni a Google+ mobilwebes verziójával, ami egyébként meglepően gyors és kinézetre nagyon hasonlít a natív alkalmazásra. Igaz, érződik rajta, hogy egy HTML5-ös weboldalon vagyunk, de 3G vagy lassabb kapcsolaton kicsit lassú, ahogy az oldal újra és újra felépül, letöltődik, amennyiben új tartalomra ugrunk.

Nincs iPad, nincs Blackberry

Meglepetésre viszont a Google nem optimalizál iPadre első körben, sokkal fontosabbnak tartják a fejlesztők, hogy a valóban hordozott okostelefonokon terjedjen el az alkalmazás. Ettől függetlenül valószínűleg fog futni iPaden is nagyobb kijelzőre skálázva. Semmi hír nincs arról, hogy a Google tervezné a natív alkalmazás portolását BlackBerry OS-re, Windows Phone 7-re vagy akár Symbianra. Látszólag a Google a nagy tömegre lő és egyelőre nem fektet komoly energiát azokba a platformokba, amiket kevesen használnak a célcsoportjukból, vagy azokba, amelyek nem eléggé jövőállóak.

Látva a frissítések gyakoriságát viszont nem kell aggódni, előfordulhat, hogy egy hónapon belül a hiányolt platformokra is elérhető lesz natív Google+ alkalmazás is. A Google fejlesztési gyakorlatából kiindulva a korlátozott béta során mérik fel a felhasználó reakciókat, eleinte csak meghatározott mennyiségű felhasználót engednek be, majd körülbelül szeptemberre válik teljesen nyitottá a rendszer, s akkorra várható, hogy a most tapasztalható hiányosságok és gyengeségek is megoldódnak.

Átgondolt stratégia

Annak ellenére, hogy a Google+ már most komoly médiavisszhangot keltett, a fejlesztők nem engedik rá a szolgáltatásra a laikus tömeget. Belépni egyelőre csak meghívóval lehet, ami jöhet egy megosztáson keresztül egy már aktív felhasználótól, a megosztás azonban nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan képes belépni. Többen panaszkodtak, hogy napokon keresztül nem sikerült nekik a csatlakozás, míg más felhasználók azonnal bejutottak. A Google napról napra több felhasználót enged be, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyien élhetnek “az új Facebook” előnyeivel. Hazánkban egy viszonylag szűk, szakmai közönség és azok környezete tűnt fel, maximum néhány ezer magyar lehet a Google+ hálózatában most.

A Google stratégiája egyelőre jónak tűnik, valószínűleg nem fut bele a rendszer ugyanazokba a hibákba, mint a Wave vagy a Buzz. Az ismerős körök fogalma ugyan még egy kétélű fegyver, mert ugyan megoldja a megosztások kuszaságának problémáját, jelentősen csökkenti a közösségi zajt, ugyanakkor elvárja a felhasználótól, hogy aktívan gondozza a kapcsolati hálóját. Ez utóbbi sok felhasználó számára fárasztó lehet, igaz a mobilos és az asztali felületen is több különböző, de minden esetben egyszerű és gyors módszer áll rendelkezésre ahhoz, hogy az ismerősöket csoportokba, körökbe rendezzük. A megosztások megjelenítése, a kommentelés, illetve a tartalom egyéb kezelése pedig az eddigi tapasztalatok szerint kiváló.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.