Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 4. 11:28

A Ricoh viszi tovább a Pentax fényképezőgépeket

A Ricoh megvásárolja a japán Hoya optikai vállalattól a Pentax üzletágat, ezzel digitális tükörreflexes gépek is bekerülnek a kínálatába. A Pentax márkanevet más Ricoh fényképezők is viselni fogják.

Annak érdekében, hogy erősítse fogyasztói piaci jelenlétét, a főképp fénymásolóiról és nyomtatóiról ismert Ricoh megvásárolta a Hoya Corporationtől a Pentaxot, így a kezébe került a digitális tükörreflexes fényképezőgépeket gyártó üzletág. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra, a japán Nikkei üzleti napilap forrásai szerint a vételár 10 milliárd jen, azaz mintegy 124 millió amerikai dollár volt. Az ügylet várhatóan októberre zárul le.

Ricoh = Pentax

"Az akvizíció célja megerősíteni jelenlétünket a lakossági piacon, ami korábban nagy kihívás volt a Ricoh számára" - áll a cég közleményében. "A Ricoh úgy látja, a jövőben elmosódnak a határok az iroda és az otthon között és ez jelentős hatással lesz a termékekre és a szolgáltatásokra is. A Ricoh célja, hogy bővítse fogyasztói kínálatát nem csak a digitális fényképezőgépek, hanem egyebek mellett a videokonferencia-rendszerek és, hálózati eszközök terén is. [...] Az akvizíció az első lépés ebbe az irányba."

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Ricoh jelenleg is kínál kompakt digitális fényképezőket, de még nincs jelen a digitális tükörreflexes gépek egyre növekedő piacán. Ahogy az árak csökkennek és a vásárlók számára egyre fontosabbá válik a képminőség, úgy növekszik az érdeklődés a tükörreflexes gépek iránt. Az InStat előrejelzése szerint 2012-ben az eladott DSLR és a tükör nélküli, de cserélhető objektíves gépek száma meg fogja haladni a kompakt fényképezőkét.

A világ (egyik) legkisebb, cserélhető lencsés fényképezőgépe

A Hoya a világ egyik legnagyobb optikai vállalata, 2007-ben vásárolta meg a Pentaxot 1 milliárd dollárért, hogy megszerezze a professzionális képalkotási technológiáit. A piac már akkor is úgy vélte, a digitális fényképezéssel kapcsolatos tevékenységet el fogja adni, mivel ez nem illik bele fő profiljába. A Ricoh-val kötött megállapodás értelmében a Hoya továbbra is használhatja a Pentax márkanevet saját orvosi termékein, például endoszkópjain. A Ricoh a jövőben az összes fényképezőjét Pentax név alatt tervezi forgalmazni.

Csak a tizedik legnagyobb gyártó

A Pentax az IDC adatai alapján mindössze a tizedik legnagyobb fényképezőgyártó, piaci részesedése csupán 1,5 szzázalék volt tavaly. Az első helyen a Canon áll 19 százalékos részesedéssel, a második a Sony 17,9 százalékkal, a harmadik pedig a Nikon 12,6 százalékkal. A Pentaxot megelőzi a Samsung, a Panasonic, a Kodak, az Olympus, a Fuji és a Casio is.

A március végén zárult pénzügyi évben a Pentax fényképezőkkel foglalkozó üzletág két év után végre nyereséget termelt a Hoyának, hangzott el a vállalat éves pénzügyi beszámolójában, amelyből az is kiderül, hogy a tavaszi földrengés és cunami erőteljesen érintette a fényképezőgyártók beszállítóit, így a nyáron egyes alkatrészekből és így a fényképezőkből is hiány alakulhat ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról