:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. június 30. 09:18

Digitalstand: esély a nyomtatott lapoknak

A papírújság már halott, hangoztatják sokan, a példányszámok pedig a legtöbb terület esetében igazolják is ezt a tézist. A bulvár és néhány tematikus laptípus még fogy, de mindenhol erős visszaesés érezhető. Az utolsó mentsvárak egyike a print lapok elektronikus formában való értékesítése, ami hazánkban is lendületet kaphat.

A Digitalstand bemutatta online újságosbódéjának okostelefonokra optimalizált változatát, így a jelenleg körülbelül 50 nyomtatott lap PDF-replikáját kínáló szolgáltatás már Windowst futtató PC-k és az iPadek után Androidon és iPhone-on is elérhető. A magyar szolgáltatás februárban rajtolt el, nyilvánosan pedig május óta működik. A kezdeti időszakban már 6000 felhasználót sikerült elcsábítani, bár arra vonatkozóan még nem érdemes tippeket tenni, hogy ebből mennyi lesz az állandó előfizető, vásárló és mennyien kíváncsiskodtak csupán.

A Digitalstand terméke az okostelefon- és a tabletpiac robbanására kíván reagálni, s két nagyon hasznos funkciót is ellát. Egyrészt a nyomtatott lapok kiadóinak, s főleg a rétegkiadványoknak kínál  könnyű, egyszerű, gyors és nem túl rizikós elektronikus disztribúciós hálózatot, másrészt a tablet felhasználók számára is hasznos abból a szempontból, hogy az új számítógép platformhoz magyar nyelvű, minőségi tartalmat ad, ami elég ritka.

Papír = LCD + PDF

Üröm az örömben, hogy a kiadók egyelőre csak a teljesen egyszerű, nyomdakész PDF-et töltik fel a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy a felhasználó az LCD-kijelzőn pontosan ugyanazt kapja mint papíron. Bizonyos médiatípusoknál ez teljesen rendben van, egy-egy szaklap tördelése tökéletesen működhet egy kijelzőn is, a nagyformátumú napilapok vagy a nagyon szabadosan tördelt lifestyle magazinok viszont csúnyák, olvashatatlanok, használhatatlanok lesznek. Érthető okokból a kiadók nem szeretnének előre invesztálni ebbe a platformba, ezért ahhoz, hogy a kijelzők képarányához, felbontásához igazított, esetleg interaktív funkciókat is tartalmazó kiadványok szülessenek, sokkal több valódi vásárlóra van szükség.

A jelenlegi tapasztalatok még nem alkalmasak arra, hogy komoly következtetéseket vonjunk le, hiszen a működés aktív másfél hónapja alatt a legtöbb magazinból csak pár darabot sikerült eladni, csak az egyébként is népszerű lapok némelyike produkál mérhető eredményt. Jelenleg az 50 lap mindegyike az utcai papírár körülbelül feléért elérhető, a megvásárolt példányt pedig bármelyik platformon elérhetjük ezután. A tervek szerint az értékesítési csatorna felfutási ideje akár 2-3 év is lehet a Digitalstand képviselői szerint, a cél pedig az, hogy a lapterjesztőcégek, az előfizetői terjesztés mellett egyenrangú szereplők legyenek.

A Digitalstand üzleti modelljének alapja természetesen, hogy az eladott digitális kópiák árának egy részét, tudomásunk szerint felét megtartja, így a mostani felállás szerint a kiadóhoz az utcai ár negyede jut, cserébe viszont nincs nyomdaköltség, nem terheli a kiadó büdzséjét a remittenda, nincsenek további költségek a terjesztő felé sem, illetve nem kell külön infrastruktúrát fenntartani  a digitális verziók kiszolgálásához, azok a Digitalstand szervereiről érhetőek el.

A következő lépcsőfok lesz a Digitalstand igazi nagy dobása: egy teljes tartalomkezelő rendszer, ahol a PDF-másolatok mellett vagy helyett teljesen egyedi digitális kiadásokat is készíthetnek és közzétehetnek a kiadók, továbbá a vásárlásokat, előfizetéseket nyomon követhetik egy online adminisztrációs felületen, illetve az árazást és az akciókat is saját maguk kezelhetik házon belülről. Ezt viszont egyelőre csak egy kisebb lap használja, ahol a print tartalmat beágyazott videókkal egészítették ki.

Egyelőre csak a B-liga

A kínálatból egyelőre hiányoznak a nagy kiadók lapjai, sem a HVG, sem a Sanoma nem csatlakozott még a rendszerhez, illetve a napilapok közül is csak a Napi Gazdaság és a Népszava tölthető le. Áttörésként értékeli a Digitalstand, hogy a Ringier három sportújságja viszont megvehető, a lépéstől azt remélik, hogy a magyar lappiac többi szereplője is felbátorodik. A probléma az, hogy a nagyobb kiadók jelenleg mind házon belül igyekeznek az online és digitális kiadásokról is gondoskodni, elég csak a Sanoma és a HVG iPad- és okostelefon-alkalmazásaira gondolni. Hírlapok esetén nehéz elképzelni, hogy egy nyomtatott verzió replikája sikert arathatna, a tematikus lapok esetében viszont érdemes lehet ezt az új csatornát megnyitni. Maga a lehetőség, hogy PDF-ben kiadjanak egy újságot már jó ideje nem rakétatudomány, a változás inkább abban van, hogy mára az olvasók kezében ott vannak az eszközök, amin ezt fogyasztani is lehet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PC-s felületen kevéssé ígéretes a nyomtatott lapok előmenetele, hiszen ott vannak a kiváló online újságok, online kiadások. Okostelefonon viszont éppen a nyomtatott verzió tördelési formátuma rontja az esélyeket -  a 3-4 hüvelykes kijelzőkön csak nagyon kényelmetlenül olvashatók a papírra szánt újságoldalak. Az egyetlen igazán jó felület a a tablet, amin valóban működhetnek a PDF-ek. A Digitalstand vizsgálta az e-könyvolvasók támogatásának lehetőségét is, de ott a PDF egyáltalán nem jó megoldás, ahhoz, hogy e-book formátumba konvertált kiadványok legyenek, ahhoz pedig leginkább a kiadóknak kellene elmozdulnia, ami valószínűleg nehezen fog megtörténni.

Nagy kijelzőn jól mutat, kicsin kevésbé

A bemutatott Digitalstand katalógussal és olvasószoftverrel szerzett tapasztalataink szerint a tabletes verzió egészen kényelmesen kezelhető, az iPaden jól mutatnak a nyomtatott lapok, a lapozás korrektül működik, a nagyítás viszont már itt is kissé nehézkes. A vásárlói felület és a lapkatalógus is érthető, az előfizetéshez könnyen megadhatóak alkalmazáson belül a fizetési opciók, illetve a profilban megtalálható minden korábban megvásárolt kiadvány. A weben felnőtt generációnak valószínűleg nem lesz nyerő ennek ellenére a formátum, de azok, akik a digitális szakadékon most kapaszkodtak át és még hiányzik nekik a fix méretű tördelés, vagy az általuk vágyott tartalmak csak nyomtatásban érhetőek el, azok egy bármilyen tablet gépen örömmel fogják használni. A szoftver letöltése egyébként ingyenes, csak a kiadványokért kell fizetni, amikbe vásárlás előtt minden esetben bele lehet tekinteni pár oldal erejéig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.