Szerző: mz

2000. augusztus 25. 20:10

Nyílt SmartMedia specifikációk

De facto szabvány létrehozásának céljával a SmartMedia kártya készítői nyílttá, ingyenesen elérhetővé tették annak specifikációit. Céljuk az, hogy a többféle memóriakártya közötti erőteljes versenyben ily módon tegyen szert némi előnyre az eredetileg a Toshiba által kifejlesztett, digitális kamerákhoz, digitális személyi asszisztensekhez és egyéb mobil eszközökhöz fejlesztett eszköz.
A Solid State Floppy Disk Card (SSFDC) Fórum augusztus 8-án tette ingyenesen elérhetővé a specifikációkat angol és japán nyelven. Azóta több, mint 5000 letöltést számláltak.
A specifikációk hardveres és szoftveres jellegű részeket is tartalmaznak. A tervezők segítséget kapnak illesztőáramkörök tervezéséhez, a programozók pedig többek közt az interfész kezeléséhez.
A szellemi tulajdonjogot a Toshiba birtokolja, de elmondása szerint a továbbiakban nem áll szándékában licenszdíjak gyűtögetéséből bevételt szerezni. Az SSFDC Fórum már két éve készen áll a specifikációk megnyitására, a késlekedés oka a csoportban részt vevő fejlesztők közötti hosszadalmas egyeztetés volt.
A SmartMedia kártya mérete 37 x 45 x 0,76 mm, érintkezőinek száma 22. A kártya vezérlőt nem tartalmaz. A Sony Memory Stick és a Sandisk Compact Flash kártyája mellett az egyik első hasonló megoldás volt a piacon. Egyszerű, vezérlő nélküli felépítését gyakran kritizálják versenytársai. Ennek ellenére például az Olympus-nál úgy gondolják, hogy éppen emiatt olcsóbb, mint a többi hasonló termék, és kiváló eszköz a hagyományos filmek helyettesítésére.
A kártyát jelenleg a Samsung és a Toshiba gyártja. A piacon 1996-ban bukkant fel, eladásai a várakozások szerint idén a tízmilliós darabszámot is meghaladják. Az SSFDC Fórum jelenleg 153 taggal bír, ebből 49 Japánon kívülről lépett be. A digitális kamerák gyártói a tagság körülbelül 10 százalékát teszik ki, de a vásárolt mennyiség 70 százaléka hozzájuk kerül. A kártya fejlesztése folyamatos, a biztonságos tárolás igényének megjelenésével nemrég hasonló funkcióval is ellátták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról