Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 17. 11:39

Lefejezték a Globalfoundriest

A teljes felsővezetésnek távoznia kellett a Globalfoundries vállalattól, amely az AMD chipgyártási tevékenységének leválasztásából jött létre. Az AMD közben már fél éve keresi új elnök-vezérigazgatóját, nagy neveket is megkerestek, de hiába.

A technológiai fejlesztések ütemével elégedetlen igazgatótanács elküldte a Globalfoundries elnök-vezérigazgatóját és operatív vezetőjét is. Doug Grose a Globalfoundries elnök-vezérigazgatója a cég létrejötte előtt az AMD chipgyártásért felelős vezetője volt, azt megelőzően pedig az IBM-nél töltött 25 évet különféle pozíciókban. A tegnapi bejelentés szerint továbbra is marad a Globalfoundries kötelékében mint tanácsadó, de többé nem ő irányítja a vállalatot. Mennie kellett Chia Song Hwee-nek is, aki a Globalfoundries által felvásárolt Chartered Semiconductort irányította, majd az egyesülés után operatív igazgatóvá nevezték ki.

Az új vezetők keresése már megkezdődött, amíg a kiválasztási folyamat tart, a Globalfoundriest Ajit Manocha vezeti, aki korábban a Spansionnál töltött be vezető tisztségeket. A Spansion az AMD memóriagyártási tevékenységének leválasztásából jött létre 2003-ban, kezdetben a Fujitsuval közös leányvállalatként működött, de a memóriapiaci turbulenciák miatt az AMD 2005-ben a teljes önállósítás mellett döntött, hogy a Spansion eredményei ne húzzák le az AMD pénzügyi mutatóit.

A kapacitás bővül, a technológia nem fejlődik

"Az ATIC folyamatos támogatásával a Globalfoundries a gyártókapacitás intenzív, versenyképes bővítése és technológiai fejlesztés közepén tart" - mondta a vezetőváltás kapcsán Ibrahim Ajami, az igazgatótanács alelnöke, a Globalfoundries részvényeinek több mint négyötödét birtokló Abu Dhabi Technology Investment Corporation (ATIC) elnök-vezérigazgatója. "Az új vezetés alatt a Globalfoundries befektetései 18 hónap alatt meg fognak duplázódni."

2011 májusáig az ATIC több mint 6 milliárd dollárt fektetett a Globalfoundriesba, hogy megvásárolja az AMD drezdai gyártóbázisát, majd akvirálja a Chartered Semiconductort, amely korábban is az AMD gyártópartnereként működött. Az ATIC célja, hogy a Globalfoundries a világ első számú szerződéses chipgyártójává váljon, ennek érdekében tovább bővíti a drezdai és szingapúri üzemek kapacitását és egy új chipgyárat épít New Yorkt állambeli Albanyban, illetve Abu Dhabiban. A tervek szerint Albanyban idén megkezdődik a próbagyártás, egyelőre 32 nanométeres csíkszélességgel, majd később jöhet az átállás 22 nanométere, ha a gyártástechnológia elkészül. Abu Dhabiban 2012-ben indul az új gyár építése ami várhatóan 2015-ben áll tömegtermelésbe.

A meglevő gyárak bővítését és újabbak építését az arab tőke megfelelő ütemben képes finanszírozni - 2012 végéig további 6 milliárd dollárt költ tőkeberuházásra a Globalfoundries - a gyártástechnológiai fejlesztéseket azonban látszólag nem. A Globalfoundries legnagyobb partnere, az AMD gyártástechnológiai finomhangolások szükségessége miatt csak másfél évvel az Intel után tudta piacra dobni első 32 nanométeres csíkszélességű chipjét. A szintén 32 nanométeres eljáráson készülő, Bulldozer mikroarchitektúrát hasznosító szerverchipek továbbra is váratnak magukra - pletykák szerint a legyártott mintapéldányok nem üzemelnek a várt órajeleken, ezért további finomításokra és új steppingre van szükség.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egy, a HWSW-nek nyilatkozó belsős forrás korábban arról számolt be, a Globafoundriesnál a technológiai fejlesztések nem jönnek a várt ütemben, tavaly ősszel a tervekhez képest mintegy fél év volt a lemaradás - ez pedig közvetlen hatással van a gyártási költségen keresztül a méretgazdaságosságra és a profitabilitásra nem csak a Globalfoundriesnál, hanem az ügyfeleinél is, akik láthatóan elégedetlenek. "Az igazgatótanács felé olyan visszajelzések jöttek a Globalfoundries sikerébe fektető ügyfelektől, hogy nagyobb kapacitást és gyorsabb technológiai fejlesztéseket akarnak, hogy jobban ki legyenek szolgálva az igényeik" - mondta a Wall Street Journal üzleti napilapnak Brian Lott kommunikációs igazgató.

A processzorpiacot uraló Intel 2009 szeptemberében mutatta be első 22 nanométeres SRAM tesztchipjeit, idén májusban pedig működő Ivy Bridge generációs processzorokat mutatott be mobil, asztali és szerver kivitelben ezzel is mutatva, hogy mind a gyártástechnológia, mind a chipdesign készen van. A vállalat még idén megkezdi a 22 nanométeres csíkszélességű termékek tömeggyártását. A Globalfoundries egyelőre semmit sem árult el arról, hol tart a 32 nanométeresnél kisebb csíkszélességű félvezetőgyártási eljárások terén - egy tavaly szeptemberi bejelentés szerint 2011 második felében, vagyis két évvel az Intel után gyártja le az első tesztchipeket a Globalfoundries, 2012 második felében indul a kereskedelmi termelésre való felkészülés és  2013-ban kezdődhet a sorozatgyártás.

Nagy nevek mondtak nemet az AMD-nek

A Globalfoundries egykori anyavállalata, az AMD közben már több mint fél éve van elnök-vezérigazgató nélkül, 2011. január 10-én kellett távoznia Dirk Meyernek, akit februárban követett Bob Rivet operatív igazgató és Marty Seyer stratégiai vezető. A hírek szerint Meyernek azért kötött laput a talpára az igazgatótanács, mert irányítása alatt a vállalat teljesen lemaradt az okostelefon- és tabletpiac robbanásáról és még csak tervekkel sem rendelkezik arra nézve, hogyan és mivel hatoljon be az ultramobil eszközök több százmillió darabot kitevő, évente mintegy másfélszeresére növekedő, több tízmilliárd dolláros piacára.

A Bloomberg szerint az új elnök-vezérigazgató felkutatásával megbízott ügynökség több IT-ipari felsővezetőnek is felajánlotta az AMD vezetői székét, de azok mind visszautasították.Az ex-inteles veterán, jelenleg az EMC hardverfejlesztéseit irányító Pat Gelsinger meg is erősítette, hogy megkeresték az AMD-től, de nemet mondott. A Bloomberg úgy tudja, az Oracle hardverrészlegét irányító Mark Hurdöt, az Apple operatív igazgatójaként dolgozó Tim Cookot, valamint a Carlysle Groupot vezető Greg Summe-t is szívesen látta volna az AMD az elnök-vezérigazgató székében, de mindannyiuktól elutasító választ kapott. Thomas Seifert pénzügyi vezérigazgató, aki jelenleg megbízottként irányítja a céget, májusban úgy nyilatkozott, "jól halad" az új vezér keresése.

Iparági szakértők szerint nem szokatlan, hogy fél évig tart egy új cégvezető kiválasztása. A Bloombergnek nyilatkozó Louis Gerhardy, aki az AMD új elnök-vezérigazgatóját kereső Heidrick & Struggles egykori tanácsadója úgy véli, időnek kell eltelnie, mire egy vezetőjelölt tisztába jön azzal, vajon egyetértés van-e az igazgatótanácson belül a stratégiával kapcsolatban, illetve hogy a stratégia meghatározásában mekkora beleszólása lehet az új vezetőnek. "Minél gyorsabb annál jobb, de a minőség is kritikusan fontos ebben az esetben, ugyanis nem csak egy olyan vezetőt kell találni, aki illik a vállalati kultúrába, hanem egy olyat, aki képes át is alakítani a céget" - mondta Gerhardy. "A választás alapvetően fogja befolyásolni az AMD részvényesek felé mutatott értékét."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról