:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. február 23. 10:31

Semmi sem sikerült a HP-nak az első negyedévben

A világ legnagyobb IT-vállalatánál a bevétel enyhén, a nyereség meredeken csökkent, amelyet a gazdasági körülményekkel és a thaiföldi árvíz hatásaival magyaráz a cég. Meg Whitman, az ősszel kinevezett új elnök-vezérigazgató vázolta, mely területek szorulnak átalakításra a jövőbeli növekedés érdekében. Költségcsökkentést is kilátásba helyezett.

Összességében a HP bevétele 30 milliárd dollárt ért el az első pénzügyi negyedévében, ami 7 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál, ehhez 2 milliárdos üzemi és 1,4 milliárdos nettó eredmény társult - egy évvel korábban az üzemi eredmény 3,39 milliárd dollár, a nettó profit pedig 2,6 milliárd dollár volt. A szolgáltatási üzletág 1 százalékos forgalomnövekedést ért el éves viszonylatban, a szoftverüzletágnál pedig az Autonomy beolvasztásának köszönhetően harmadával emelkedett a bevétel, a többi HP-részleg azonban egyaránt csökkenő pályán volt a január 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben. A személyi számítógépes részlegnél (PSG) 15 százalékkal, a nyomtatási és képalkotási üzletágnál (IPG) 7 százalékkal, a nagyvállalati hardverdivíziónál (ESSN) pedig 10 százalékkal esett a bevétel éves összehasonlításban.

"Az első negyedévben a teljesítményünk nagyjából-egészében megfelelt a várakozásoknak" - kezdte a számok értékelését Meg Whitman elnök-vezérigazgató. "Őszintén szólva nehéz negyedév volt és minden üzletágnak megvoltak a maga kihívásai." A vállalat szerint a makrogazdasági körülmények továbbra is bizonytalanok, az Egyesült Államokban a javulás jelei látszanak, de a lakossági kereslet még mindig gyenge és az üzleti felhasználók is óvatosan költenek egyelőre. Az EMEA régióban a kilátások vegyesek, bár néhány nagyobb európai országban már stabilizálódni látszik a gazdaság a HP megítélése szerint.

Egyik részleg se lehet büszke a teljesítményére

A kedvezőtlen körülmények közepette a PC-üzletág bevétele 15 százalékkal 8,9 milliárd dollárra csökkent éves szinten, miközben a leszállított termékek száma 18 százalékkal apadt - ez részben a merevlemez-hiánynak köszönhető, amelyet a HP a profitmaximalizálás szem előtt tartásával próbált meg kezelni, vagyis a szűkös HDD-készleteket a lehető legnagyobb hasznot hozó gépekhez dedikálta, nem törődve azzal, hogy akár piaci részesedést is veszíthet. A kínálatot visszafogó árvíz és az amúgy is gyenge kereslet eredménye: a HP üzleti gépeinek forgalma 7 százalékkal, a lakossági modelleké pedig 25 százalékkal esett éves szinten. A PSG üzemi eredménye 464 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 672 millióval.

A második legnagyobb bevételű részlet a HP Services, ahol 1 százalékkal 8,6 milliárd dollárra emelkedett a forgalom, de itt is csökkent a profitabilitás, az üzemi eredmény 1,38 milliárd dollárról 904 millióra zuhant. A HP szerint ennek elsődleges magyarázata a részleg létszámnövekedése, amely a bérköltségek emelkedésével járt. A szoftverrészleg forgalma 30 százalékkal 946 millió dollárra emelkedett, amely elsősorban az Autonomy beolvasztásának köszönhető - az információmenedzsmentben utazó brit cég 10 milliárd dolláros felvásárlását tavaly nyár végén jelentette be a HP. A szoftverüzletág üzemi nyeresége 162 millió dollár volt, ami harmadával több mint az egy éve elkönyvelt 120 millió dollár.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A gazdasági körülmények nem kímélték a nyomtatási és képalkotási részleget (IPG) sem, ahol 7 százalékkal 6,3 miliárd dollárra csökkent a forgalom, az üzemi eredmény pedig 1,12 milliárd dollárról 761 millióra csökkent. A negyedéves eredménybejelentő konferenciahíváson Cathie Lesjak pénzügyi vezető elmondta, a kedvezőtlen körülmények visszafogják a lakossági és vállalati keresletet is a nyomtatók és kellékanyagok iránt, a lézeres készülékek profitját rontja a jen folyamatos erősödése. Igaz hogy a HP egyre terjeszkedik a digitális nyomdákba szánt professzionális berendezések és a menedzselt nyomtatási szolgáltatások terén, de az itt elért növekedés még nem tudja ellensúlyozni a "hagyományos" nyomtatópiacon elszenvedett visszaesést.

Nem lehet büszke teljesítményére az Enterprise Servers, Storage and Networking (ESSN) részleg sem, ahol a bevétel 10 százalékkal olvadt éves viszonylatban, az üzemi eredmény pedig 830 millióról 562 millió dollárra esett. A részleg minden fronton szenvedett, az iparági szabványos (x86) szerverek eladásai adatait a merevlemez-hiány húzta le, no meg hogy az ügyfelek feltehetően már a hamarosan érkező új ProLiant-generáció érkezését várják. Az üzleti kritikus kiszolgálók eladásait pedig az Oracle tavalyi, azóta is vitatott bejelentése döntötte romba, amely szerint nem fejleszt többé Itanium processzorokra. Az x86 gépek forgalma 11 százalékkal 3,07 milliárdra, az üzleti kritikus rendszereké pedig 27 százalékkal 405 millió dollárra apadt, a tárolók bevétele pedig 6 százalékkal csökkent. Még a korábban lendületes növekedést elérő hálózati részleg is csak az egy évvel korábbi bevételt tudta produkálni, 586 millió dollárt.

Rendbe kell tenni a végrehajtást

Meg Whitman tavaly ősszel állt a HP élére és már fél éve vezeti a céget, ezt az időt jobbára a szervezet, a dolgozók, az ügyfelek megismerésével töltötte, és a konferenciahívás alkalmából betekintést engedett a benyomásaiba, valamint a közeljövőre vonatkozó terveibe is. "Gondolatban három csoportba soroltam a problémáinkat. Először is rendbe kell tennünk a végrehajtást, biztosítani kell, hogy a megfelelő rendszereink, folyamataink és embereink legyenek. Ebbe beletartozik az ellátási lánc optimalizálása, a kínált termékek számának csökkentése a tervezés, gyártás és szállítás egyszerűsítése érdekében, az értékesítési eszközök és rendszerek frissítése, hogy gyorsabban tudjunk reagálni az ügyféligényekre, valamint a sales csapat hatékonyságának növelése a go-to-market racionalizálása révén" - mondta Whitman.

"A második csoport az üzletágak problémáinak kezelése az IPG-től a PSG-n és ESSN-en át a szolgáltatásokig. Az elmúlt pár évben nem fektettünk be annyit amennyit kellett volna, hogy a piaci trendek és az ügyféligények elébe menjünk. Ennek eredményeképp csökken ma a bevételünk és a nyereségünk" - vélekedett az elnök-vezérigazgató, hozzátéve, hogy az iparág alapvető változásokon megy keresztül, ami kihat az ügyfelek igényeire is. "Ez a harmadik csoport, hogy hogyan kezeljük ezeket a változásokat. Inflexiós ponthoz érkeztünk, ahol a technológia szállításának, fogyasztásának és üzletének modellje megváltozik. [..] Gyorsan kell mozogjunk hogy rögtön kiaknázzuk az olyan új területekben rejlő lehetőségeket mint a cloud, a biztonság és az információmenedzsment."

Költségcsökkentésre van szükség

"Meg kell ragadnunk az alkalmat, de ehhez stabilizálni kell a pénzügyi teljesítményt. Minden üzletnek ez az alapja, elegendő profitot termelni és befektetni a jövőbe és stabil hozamot szállítani a befektetőknek, és mindennek az alapján a tudatos tőkeberuházási politika jelenti. A bevételi és nyereségadatainkból világos, hogy a jelenlegi költségszintünk nem megengedhető [...] nem tudjuk az befektetéseket finanszírozni" - mondta az elnök-vezérigazgató, akinek szavaiból arra lehet következtetni, átszervezések és elbocsátások is jöhetnek a cégnél.

"Takarékoskodnunk kell, hogy befektethessünk. Spórolnunk kell, hogy növekedhessünk. A közeljövőben az üzlet stabilizálása lesz a fókuszban, a végrehajtás javítása és a visszatérés az alapokhoz [...]. Hosszabb távon befektetünk annak érdekben, hogy kihasználhassuk a cloudban, a biztonságban és információmenedzsmentben rejlő lehetőségeket, amelyek évtizedekre vezetővé teszik a HP-t" - folytatta Whitman. "Rengeteget kell dolgoznunk. Az elmúlt hónapokban beleláttam az üzletbe és bízvást állíthatom, ismerjük a kihívásokat, tudjuk, hogy kezeljük őket és a jó úton haladunk."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.