Szerző: Koi Tamás

2011. június 14. 11:15

Megkezdődött a háború a hackerek és a hatóságok közt

A múlt héten, illetve a hétvégén átfogó rendőri akciók keretén belül összesen 35 embert állítottak elő a nyomozóhatóságok Spanyolországban és a Törökországban - a gyanúsítottak vélhetően kapcsolatba hozhatók a Sonyt is megtámadó, Anonymous nevű nemzetközi hackercsoporttal.

Az elmúlt hetekben eddig soha nem látott mértékben felélénkült a nyomozóhatóságok és a nemzetközi hackercsoportok küzdelme. A tavaszi időszak rendkívüli mértékben bővelkedett a kritikus biztonsági incidensekben, a bűnözők több multinacionális vállalat és kormányzati szerv weboldalát, vagy zárt hálózatát feltörték, amire válaszul a hatóságok átfogó nyomozati munka eredményeként több tucat személyt állítottak elő az elmúlt napokban.

Háború kezdődött

Vasárnap az Ankarai Rendőrség szervezett bűnözés elleni alosztálya több törökországi városban összesen 32 személyt tartóztatott le, akik a nyomozati szervek gyanúja szerint részei az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoportnak, vagy valamilyen módon összefüggésbe hozhatók a szervezettel. Ennek a csoportnak tulajdonítják többek közt a Sony PlayStation Network ellen április közepén intézett átfogó támadást (jóllehet a hackerek cáfolták, hogy közük lenne az esethez), melynek részeként több tízmillió felhasználó személyes adata került illetéktelen kézbe. A Sony a betörést követően több mint egy hónapig kénytelen volt szüneteltetni bizonyos online szolgáltatásokat, a hackertámadás miatt összességében tetemes anyagi és erkölcsi kár érte a vállalatot.

A hatóságok vasárnapi, törökországi akciója azonban aligha áll kapcsolatban a Sony ellen indított támadással. Az Anonymous csoport már korábban jelezte, hogy meg fogja bénítani azoknak a törökországi kormányhivataloknak, így elsősorban az Információs- és Kommunikációs Technológiák Hatósága (BTK) weboldalát, melyek közreműködtek, illetve közreműködnek abban a jogalkotási folyamatban, melynek célja a törökök internet-hozzáférésének korlátozása - vagy ahogy a hackercsoport nevezi, cenzúrázása.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A felvilágosultnak számító iszlám országban az interneten elérhető tartalmak hozzáférése nem teljes körű, így például az internetszolgáltatók kötelesek szűrni a pornográf oldalakat, illetve több mint két éve a teljes YouTube videomegosztó szolgáltatást. Egy augusztustól életbe lépő rendelet értelmében a törökországi internethasználók a "családok védelme" érdekében többféle, kormányzati felügyelet mellett kidolgozott szűrési módszeren, vagy csomagon keresztül érhetik csak el az internetet. A rendelet-tervezet kihirdetése után több tízezren vonultak az utcákra országszerte a tervezett intézkedések ellen, végül a BTK visszakozott, és közölte, a szűrők használata önkéntes lesz.

Politikailag szenzitív

Az Anonymous hackercsoportot a BTK láthatóan nem győzte meg, a szervezet tagjai csütörtök este több órára megbénították a hatóság, illetve más kormányzati szervek weboldalait. A támadás ráadásul politikailag rendkívül szenzitív időszakban, három nappal a törökországi parlamenti választás előtt történt. A választások napján tartott razzia során végül 32 embert - köztük nyolc fiatalkorút és egy ügyvédet - állítottak elő.


Sajtótájékoztatót tart a spanyol rendőrség: ezzel nincs vége

Nem ők voltak ugyanakkor az elsők, akiket az Anonymous csoporttal összefüggésben letartóztattak: múlt héten Spanyolországban három személyt állítottak elő a rendőrök. A csoport vasárnap azzal vágott vissza, hogy a Spanyol Rendőrség weboldalát elérhetetlenné tette. A helyi hatóságok nem erősítették meg, de nem is cáfolták, hogy a támadás mögött az Anonymous állna.

A hackercsoport a három spanyol gyanúsított elfogását követően azzal fenyegetőzött, hogy a hatóság fellépése hatástalan és értelmetlen, a nemzetközi szervezet ugyanis olyan kiterjedt, működése pedig annyira szerteágazó, hogy képtelenség lefejezni - ha egyik fejét levágják, három másik nő helyette, mint egy hidrának, figyelmeztettek a hackerek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról