Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 14. 14:35

A Mozilla szerint is túl sok memóriát használ a Firefox

Elege lett a Firefox memóriahasználatával kapcsolatos kritikákból a Mozillának: MemShrink néven új projekt indult, amelynek célja, hogy rövid időn belül kijavítsa azokat a hibákat, amelyek memóriaszivárgáshoz vezetnek, hosszú távon pedig csökkentse a böngésző memóriahasználatát.

A Firefoxszal kapcsolatos egyik leggyakoribb kritika, hogy a böngésző túl sok memóriát foglal - ezt a Mozillánál is tudják, ezért MemShrink néven új kezdeményezést hívtak életre, amelynek célja a memóriahasználat csökkentése. A MemShrink projekt weboldala szerint ezzel javítható a böngésző teljesítménye és stabilitása, másrészt elejét lehet venni a kritikáknak is, amelyek a túlzott memóriahasználat és főleg a memóriaszivárgás miatt érik a Firefoxot.

A weboldal tanúsága szerint a Firefox memóriahasználatát jelenleg is tesztelik automatizált eszközökkel: egymás után nyitják meg a világ leglátogatottabb weboldalait és folyamatosan figyelik a böngésző által elfoglalt memóriát. Azonban maga a Mozilla is beismeri, hogy ennek a módszernek számos problémája van, az első mindjárt az, hogy ugyanabban a böngészőfülben váltják egymást a weboldalak, miközben a Firefoxnál főleg akkor fordulnak elő memóriaproblémák, ha több fület használunk - a böngésző nem mindig szabadítja fel a memóriát egy tab bezárásakor, így idővel több száz megabájtot is foglalhat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A MemShrink weboldala szerint a Mozilla egy olyan bővítmény bevezetését is tervezi, amely segítségével a felhasználók részleteiben nyomon követhetnék a Firefox viselkedését, köztük a memóriafoglalást és problémás esetben értesítést küldhetnének a fejlesztőknek. Jelenleg a Firefox csak hibaüzenetnél ajánlja fel az értesítés küldését, így a fejlesztők valószínűleg nem értesülnek azokról az esetekről, amikor a böngésző még működik, de a memória túlfogyasztás miatt használhatatlanná lassul.

Hogy a projekt mennyire fontos, azt jól mutatja, hogy a Mozillánál hetente tartanak majd egyeztetést a témával kapcsolatban. Rövid távon a Mozilla célja, hogy a memóriaszivárgást okozó hibákat teljesen kiirtsa, hosszú távon pedig hogy csökkentse a memóriahasználatot, amivel javulhat a Firefox sebessége és stabilitása. A MemShrink weboldala szerint legalább egy-két negyedéven keresztül hetente lesz majd egyeztetés a fejleményekről, a Mozilla reményei szerint ennyi idő alatt javul a Firefox memóriahasználata annyit, hogy ritkábban, kéthetente vagy havonta találkozhassanak a mérnökök.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról