Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 8. 11:21

Megjelent a Chrome 12

Az idő múlását naptár helyett akár a Chrome verziószámának változásából is ki lehet olvasni: a Google az ígéretének megfelelően hat héttel a stabil Chrome 11 után kiadta a böngésző friss verzióját, ezzel stabil állapotba került a Chrome 12.

Mivel a fejlesztési ciklusok igen rövidek, ezért a Chrome 12 újdonságainak listája sem hosszú. Ennek a megközelítésnek pont az a lényege, hogy a felhasználók rendszeresen kapjanak frissítéseket, egy-egy funkció fejlesztése pedig ne blokkolja az új verzió kiadását.

A Google szerint a böngésző új verziója biztonságosabb is mint korábban, az adathalász oldalak és a kártevők elleni védelmet kiegészítették egy figyelmeztető rutinnal, amely a potenciálisan veszélyes alkalmazások letöltődése előtt bukkan fel, megerősítést kérve. A biztonsággal kapcsolatos újítás még a weboldalak által helyben tárolt adatok (Local Shared Objects) feletti felhasználó ellenőrzés kiterjesztése. Ez már az Adobe Flash-sel is együttműködik, hála a Google és az Adobe közötti kooperációnak, és a gyakorlati haszna a "Flash cookie-k" letiltása lehet - a technológiáról bővebben a hivatalos Googel Chromium blogban lehet olvasni.

A hivatalos Chrome blog bejegyzése szerint a böngésző grafikus képességei nagyot javultak, mivel végre megjelent a hardveresen gyorsított 3D CSS támogatás - ennek eredményeképp a 3D CSS-t használó weboldalak és alkalmazások futtatása jelentősen felgyorsul, ha megfelelő 3D gyorsító található a gépben. A Google ennek a képességnek a demonstrálására egy mintaoldalt is készített, amely Windows Vista/7 vagy Mac OS X 10.6 operációs rendszeren futó Chrome 12 alatt működik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Egyes weboldalak nem a böngészőkben könnyen letiltható cookie-kban tárolják a felhasználót azonosító adatokat, hanem a Flash helyi objektumaiban: a Local Shared Objects mérete akár 100 kilobájt is lehet és a felhasználó megkérdezése nélkül jön létre a merevlemezen. Az Adobe a Google és a Mozilla idén januárban véglegesítettek egy API-t, amelyen keresztül a különféle böngészők (IE8, Firefox 4) elérhetik és törölhetik a Flash által helyben tárolt objektumokat. Az API-t a Flash Player 10.3-ban implementáltak először.

A Chrome 12 nem csak adott, hanem el is vett: kikerült belőle a Google Gears, amely lehetővé tette az arra felkészített weboldalak (pl. Gmail) internetkapcsolat nélküli használatát. Amint arról a HWSW is beszámolt, a vállalat úgy határozott, hogy az egyedi fejlesztésű Gears helyett inkább szabványos HTML5 elemekkel oldja meg, hogy online szolgáltatásai kapcsolat nélkül is működjenek. Internet Explorer és Firefox alatt továbbra is lehet használni a Gears kiegészítőt, amelynek a forrását a Google BSD licenc alatt hozzáférhetővé is tette.

A Chrome 12 újdonságait felsoroló részletes listát itt lehet megtekinteni. Ahogy azt már megszokhatta mindenki, a Chrome automatikusan, értesítés nélkül frissül a felhasználóknál, így azoknak semmit sem szükséges letölteni vagy telepíteni, a böngésző következő indításakor a 12.0.742.91 verziószámot kell lássák az "About Google Chrome" menüben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról