Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Románia: nyílt forráskódot ahová csak lehet

Gálffy Csaba, 2011. május 26. 14:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Melegen ajánlotta a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftvereket az ország kommunikációs minisztere, minden olyan feladatra, ahová alkalmasak.

hirdetés

"Ajánlom a közintézmények számára a nyílt és szabad forráskódú szoftverek használatát, amilyen a Linux is - minden olyan esetben, ahol érett elemzés kimutatja, hogy ez a megfelelő megoldás" - jelentette ki Valerian Vreme, Románia kommunikációért és az információs társadalomért felelős minisztere. "Nem hozunk azonban olyan törvényt, amely kötelezővé teszi a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftverek használatát" - tette hozzá a miniszter egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó bukaresti konferencián.

Vreme elmondta, hogy miniszteri feladatai közé sorolja a nyílt forráskódú szoftverek negatív és pozitív vonzatainak bemutatását - mind a köz-, mind az üzleti szféra felé. A miniszter megnyugtatta a hallgatóságát, hogy "személyesen is járatos a nyílt forráskódú szoftverek terén", így képes ellátni ezt a feladatot. A miniszter felhívta a romániai IT-piac nyílt forráskódú megoldásokban jártas szereplőit, hogy a közszféra számára releváns alkalmazásaikat tegyék hozzáférhetővé a januárban újraindított Országos Alkalmazáskönyvtárban (BNP - Biblioteca Naţională de Programe), amely a köz - és üzleti szférában használható alkalmazásokat listázza. A kormányzati "alkalmazásbolt" egyelőre csak az informálódást segíti, azáltal, hogy egy helyre gyűjti a szervezeti felhasználásra érdemes programokat és -csomagokat.

A BNP jelenleg mindössze 44 terméket tartalmaz 27 különböző forrásból. A statisztikák szerint az alkalmazások 24 különböző programozási nyelven, 25 különböző fejlesztői környezetben íródtak és 15-féle operációs rendszert igényelnek - a kormányzat által megcélzott gördülékeny interoperabilitás így egyelőre meglehetősen távolinak tűnik.

A miniszter a  elmondta, hogy szívesen támogatja a jövőben a hasonló, nyílt szoftverekkel és azok kormányzati alkalmazásával kapcsolatos konferenciákat és rendezvényeket - csupán arra lenne szükség, hogy komolyabb kezdeményezés álljon az ügy mögé.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.