Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 26. 14:35

Románia: nyílt forráskódot ahová csak lehet

Melegen ajánlotta a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftvereket az ország kommunikációs minisztere, minden olyan feladatra, ahová alkalmasak.

"Ajánlom a közintézmények számára a nyílt és szabad forráskódú szoftverek használatát, amilyen a Linux is - minden olyan esetben, ahol érett elemzés kimutatja, hogy ez a megfelelő megoldás" - jelentette ki Valerian Vreme, Románia kommunikációért és az információs társadalomért felelős minisztere. "Nem hozunk azonban olyan törvényt, amely kötelezővé teszi a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftverek használatát" - tette hozzá a miniszter egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó bukaresti konferencián.

Vreme elmondta, hogy miniszteri feladatai közé sorolja a nyílt forráskódú szoftverek negatív és pozitív vonzatainak bemutatását - mind a köz-, mind az üzleti szféra felé. A miniszter megnyugtatta a hallgatóságát, hogy "személyesen is járatos a nyílt forráskódú szoftverek terén", így képes ellátni ezt a feladatot. A miniszter felhívta a romániai IT-piac nyílt forráskódú megoldásokban jártas szereplőit, hogy a közszféra számára releváns alkalmazásaikat tegyék hozzáférhetővé a januárban újraindított Országos Alkalmazáskönyvtárban (BNP - Biblioteca Naţională de Programe), amely a köz - és üzleti szférában használható alkalmazásokat listázza. A kormányzati "alkalmazásbolt" egyelőre csak az informálódást segíti, azáltal, hogy egy helyre gyűjti a szervezeti felhasználásra érdemes programokat és -csomagokat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A BNP jelenleg mindössze 44 terméket tartalmaz 27 különböző forrásból. A statisztikák szerint az alkalmazások 24 különböző programozási nyelven, 25 különböző fejlesztői környezetben íródtak és 15-féle operációs rendszert igényelnek - a kormányzat által megcélzott gördülékeny interoperabilitás így egyelőre meglehetősen távolinak tűnik.

A miniszter a  elmondta, hogy szívesen támogatja a jövőben a hasonló, nyílt szoftverekkel és azok kormányzati alkalmazásával kapcsolatos konferenciákat és rendezvényeket - csupán arra lenne szükség, hogy komolyabb kezdeményezés álljon az ügy mögé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról