Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 26. 14:35

Románia: nyílt forráskódot ahová csak lehet

Melegen ajánlotta a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftvereket az ország kommunikációs minisztere, minden olyan feladatra, ahová alkalmasak.

HIRDETÉS

"Ajánlom a közintézmények számára a nyílt és szabad forráskódú szoftverek használatát, amilyen a Linux is - minden olyan esetben, ahol érett elemzés kimutatja, hogy ez a megfelelő megoldás" - jelentette ki Valerian Vreme, Románia kommunikációért és az információs társadalomért felelős minisztere. "Nem hozunk azonban olyan törvényt, amely kötelezővé teszi a romániai közintézmények számára a nyílt forráskódú szoftverek használatát" - tette hozzá a miniszter egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó bukaresti konferencián.

Vreme elmondta, hogy miniszteri feladatai közé sorolja a nyílt forráskódú szoftverek negatív és pozitív vonzatainak bemutatását - mind a köz-, mind az üzleti szféra felé. A miniszter megnyugtatta a hallgatóságát, hogy "személyesen is járatos a nyílt forráskódú szoftverek terén", így képes ellátni ezt a feladatot. A miniszter felhívta a romániai IT-piac nyílt forráskódú megoldásokban jártas szereplőit, hogy a közszféra számára releváns alkalmazásaikat tegyék hozzáférhetővé a januárban újraindított Országos Alkalmazáskönyvtárban (BNP - Biblioteca Naţională de Programe), amely a köz - és üzleti szférában használható alkalmazásokat listázza. A kormányzati "alkalmazásbolt" egyelőre csak az informálódást segíti, azáltal, hogy egy helyre gyűjti a szervezeti felhasználásra érdemes programokat és -csomagokat.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A BNP jelenleg mindössze 44 terméket tartalmaz 27 különböző forrásból. A statisztikák szerint az alkalmazások 24 különböző programozási nyelven, 25 különböző fejlesztői környezetben íródtak és 15-féle operációs rendszert igényelnek - a kormányzat által megcélzott gördülékeny interoperabilitás így egyelőre meglehetősen távolinak tűnik.

A miniszter a  elmondta, hogy szívesen támogatja a jövőben a hasonló, nyílt szoftverekkel és azok kormányzati alkalmazásával kapcsolatos konferenciákat és rendezvényeket - csupán arra lenne szükség, hogy komolyabb kezdeményezés álljon az ügy mögé.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 15:28

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.