Szerző: Koi Tamás

2011. május 24. 15:25

iOS platformra is elérhető az Opera Mini 6

Immár iOS platformra is elérhetővé vált a norvég Opera Software népszerű alternatív mobilos webböngészője, az Opera Mini.

A böngészőfejlesztő cég bejelentette, hogy mától az App Store-ban is hozzáférhető az Opera Mini webböngésző legújabb, 6-os kiadása, mely több platformra az Opera Mobile 11-gyel egy időben, nagyjából két hónappal ezelőtt jelent meg. A program iPhone és iPad mobileszközökön a fejlesztők szerint elsősorban a kisebb adatforgalom-felhasználás miatt lehet népszerűbb, főleg barangolás közben, esetleg olyan helyeken, ahol lassú vagy túlterhelt a mobilhálózati adatkapcsolat.

Az iOS-re portolt Opera Mini 6-ban a többi platformra készült változathoz hasonlóan átdolgozták a webes tartalom mozgatásához és átméretezéséhez köthető rutinokat, az Opera közleménye szerint lényegesen gyorsabb lett a scrollozás és a zoomolás. A program kezelőfelülete is átalakult, illetve jobban igazodik a PC-s böngészőhöz, ezzel együtt új funkcióként jelent meg a megosztási lehetőség, mellyel az éppen megtekintett weboldal linkjét továbbítja a Facebookra, vagy a Twitterre, netán a My Opera közösségi felületére.

Az Opera Mini 6 továbbra is az Opera Software proxyalapú elérését használja, így lényegében csak egy megjelenítőablakként szolgál az előre renderelt tartalom számára. A fejlesztők közleménye szerint a tömörítési arány elérheti a 90 százalékot is ideális esetben, ezzel a forgalomkorlátos csomagokkal netezők kifejezetten jól járhatnak, más kérdés, hogy az iPhone- vagy iPad-felhasználók rendszerint a nagyfogyasztók körébe tartoznak, és kevéssé számít nekik a takarékoskodás.

A böngésző ugyanezen elven működő előző, 5-ös verziója ettől függetlenül az App Store egyik legnépszerűbb alkalmazásává vált a tavaly áprilisi megjelenését követően. Az alternatív böngészőt 24 óra alatt több mint egymilliószor töltötték le - az új verzió, akárcsak korábban a régi, ingyenesen érhető el az Apple alkalmazás-piacterén.

a címlapról