Szerző: Koi Tamás

2011. május 24. 15:25

iOS platformra is elérhető az Opera Mini 6

Immár iOS platformra is elérhetővé vált a norvég Opera Software népszerű alternatív mobilos webböngészője, az Opera Mini.

A böngészőfejlesztő cég bejelentette, hogy mától az App Store-ban is hozzáférhető az Opera Mini webböngésző legújabb, 6-os kiadása, mely több platformra az Opera Mobile 11-gyel egy időben, nagyjából két hónappal ezelőtt jelent meg. A program iPhone és iPad mobileszközökön a fejlesztők szerint elsősorban a kisebb adatforgalom-felhasználás miatt lehet népszerűbb, főleg barangolás közben, esetleg olyan helyeken, ahol lassú vagy túlterhelt a mobilhálózati adatkapcsolat.

Az iOS-re portolt Opera Mini 6-ban a többi platformra készült változathoz hasonlóan átdolgozták a webes tartalom mozgatásához és átméretezéséhez köthető rutinokat, az Opera közleménye szerint lényegesen gyorsabb lett a scrollozás és a zoomolás. A program kezelőfelülete is átalakult, illetve jobban igazodik a PC-s böngészőhöz, ezzel együtt új funkcióként jelent meg a megosztási lehetőség, mellyel az éppen megtekintett weboldal linkjét továbbítja a Facebookra, vagy a Twitterre, netán a My Opera közösségi felületére.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az Opera Mini 6 továbbra is az Opera Software proxyalapú elérését használja, így lényegében csak egy megjelenítőablakként szolgál az előre renderelt tartalom számára. A fejlesztők közleménye szerint a tömörítési arány elérheti a 90 százalékot is ideális esetben, ezzel a forgalomkorlátos csomagokkal netezők kifejezetten jól járhatnak, más kérdés, hogy az iPhone- vagy iPad-felhasználók rendszerint a nagyfogyasztók körébe tartoznak, és kevéssé számít nekik a takarékoskodás.

A böngésző ugyanezen elven működő előző, 5-ös verziója ettől függetlenül az App Store egyik legnépszerűbb alkalmazásává vált a tavaly áprilisi megjelenését követően. Az alternatív böngészőt 24 óra alatt több mint egymilliószor töltötték le - az új verzió, akárcsak korábban a régi, ingyenesen érhető el az Apple alkalmazás-piacterén.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról