Szerző: Koi Tamás

2011. május 18. 16:52

Precedensértékű ügyben nyertek az osztrák jogvédők

A Bécsi Központi Kerületi Bíróság végzése értelmében a UPC helyi leányvállalatának kötelező letiltania egy jogsértő tartalmakat kínáló, külföldi szerveren elhelyezett weboldal elérését. A helyi jogvédők győzelme precedensértékű, és könnyen lavinaszerű hatást érhet el.

Egy tavaly novemberben született, szerzői jogi témájú beadvány ügyében hozott precedensértékű határozatot a héten a Bécsi Központi Kerületi Bíróság - írja a Die Presse. A beadványt az internetes kalóztevékenység ellen fellépő VAP (nagyjából a magyar Asva megfelelője) nyújtotta be a UPC Austriával szemben, miután az internetszolgáltató a szervezet kérésére nem volt hajlandó blokkolni egy olyan külföldi weboldal elérését, melyen jogsértőnek vélt tartalmak voltak elérhetők.

Blokkolni kell egy orosz weboldalt

A tavaly novemberi beadványt a VAP mellett a Wega Film és a Constantin Film jegyezte még, előbbi többek közt a "Fehér szalag" című játékfilm egyik produkciós cége. A 2009-ben bemutatott, Michael Haneke filmrendező nevével jegyzett mozit Oscar-ra is jelölték, de 2009-ben a rendező többek közt elnyerte vele Cannes-i Arany Pálmát. A film nem sokkal később került fel egy orosz szerveren elhelyezett weboldalra - ennek a weboldalnak az elérhetőségét (beleértve az IP-tartományt is) kell blokkolnia az osztrák UPC-nek.

A kino.to régóta komoly szálka volt az osztrák filmes jogvédők szemében. Az első ránézésre pornószájtnak tűnő oldalon számos egész estés játékfilmet lehet streamelni, ám mivel az oldalt üzemeltető szerver Oroszországban található, a domaint pedig Tongai Királyság tartományában jegyzik, jogvédők ezért eddig nem találtak fogást az oldal üzemeltetőin.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A VAP ezért az internetszolgáltatókon keresztül próbálta blokkolni a tartalmat, úgy tűnik, sikerrel. A szervezet első embere, Werner Mueller a Die Presse-nek elmondta, az internetszolgáltatók nem bújhatnak ki folytonosan a felelősség alól, a jogvédett tartalmak illegális letöltését kötelességük megakadályozni. Az osztrák internetszolgáltatók szövetsége (ISPA) természetesen éppen ellenkező véleményt képvisel, Andreas Wildberger, a több multicéget is tömörítő szervezet elnöke a lapnak elmondta, korai lenne a VAP részéről, ha átfogó győzelemnek könyvelnék el az esetet, annál is inkább, mivel a UPC-nek jogában áll fellebbezni a határozattal szemben.

Tömegessé válhat

A helyi jogvédők ettől függetlenül remélik, hogy a most született bírósági döntés jobb belátásra bírja majd az internetszolgáltatókat, melyek eddig kategorikusan kijelentették, semmiféle cenzori szerepet nem hajlandók vállalni az általuk közvetített tartalmakkal kapcsolatosan. A nagy nemzetközi visszhangot keltett ügy ezzel együtt is átütő erejű lehet, ha a UPC kötelezettségét másodfokon is helybenhagyják.

a címlapról