Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 13. 13:25

Egyezséggel ért véget a LimeWire fájlcserélő elleni per

Hosszú évek után véget ért a LimeWire fájlcserélő hálózat ellen indított per - a szolgáltatást üzemeltető cég megállapodott az amerikai lemezkiadókkal, és összesen 105 millió dollárt fizet nekik kártérítésként. A teljes jogi eljárás majdnem öt éven át tartott.

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) még 2006-ban berelte be a szerzői jogok megsértése miatt a LimeWire fájlcserélő üzemeltetőjét, a Lime LLC-t, illetve a cég vezetőit. A lemezcégek azt állították, a jogvédett zenék illegális terjesztése révén a LimeWire jelentős károkat okozott nekik, ezért 1,4 milliárd dolláros kártérítést követeltek.

Kiegyeztek 105 millióban

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2005-ös ítéletében kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatokat üzemeltető vállalatok felelőssé tehetők a felhasználók által elkövetett jogsértésekért. Ez a döntés adott lehetőséget a zeneipar és a filmstúdiók számára, hogy azonnal pereket indítsanak az összes fájlcserélő ellen. A bíróság tavaly nem csak a LimeWire, hanem a céget alapító és vezető Mike Gorton személyes felelősségét is kimondta. A fájlcserélő mögött álló cég főképp hirdetésekből élt, 2004-ben még 6 millió, 2006-ban már 20 millió dollár bevételt ért el, miközben a hálózatán megtalálható anyagok 93 százaléka illegálisan került oda.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A fájlcserélők mögött álló vállalatok az elmúlt évek során mind elvesztették a lemezkiadók által indított pereket és vagy megpróbáltak jó útra térni és legális szolgáltatássá alakulni (pl. Napster, Kazaa), vagy eltűntek a színről (pl. Grokster). A Lime Group volt az egyetlen, amely végig kitartott saját ártatlansága mellett és nyíltan szembehelyezkedett a zeneiparral. Az eljárás végül peren kívüli megegyezéssel zárult, a LimeWire üzemeltetője 105 millió dollárral is ki tudta engesztelni a kiadókat. Mitch Bainwol, a RIAA elnöke szerint az egész zenei közösségnek oka van az ünneplésre.

Javuló lemezpiaci helyzet

Érdekesség, hogy az amerikai médiapiacot kutató Nielsen SoundScan friss jelentése szerint 2010-ben végre nőtt a zenepiac, 2009-hez képest 1,6 százalékkal. Az otthoni internet és a fájlcsere terjedése miatt a lemezeladások az ezredforduló óta folyamatosan esnek vissza, és ez most is így van, az elmúlt évtized közepén indult online zeneboltok (pl. iTunes) azonban már akkora forgalmat bonyolítanak, hogy ellensúlyozni tudják a bolti CD-vásárlások csökkenését.

Egy márciusban kiadott NPD-jelentés szerint az Egyesült Államokban már a fájlcserélők népszerűsége is csökken, három év alatt a felére esett vissza azok száma, akik ilyen illegális forrásból szereznek be zenét, ami egyértelműen azt bizonyítja, a kényelmes online zeneboltokban és videotékákban szívesen fizetnek az emberek a digitális tartalmakért.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról