Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 20. 12:25

Meghajolt a H.264 népszerűsége előtt a Firefox

A HTML5 video címkébe ágyazott webes videók között dúló harc újabb fordulóponthoz érkezett: a Mozilla hivatalosan is közölte, nem állja útját annak, hogy a Firefox böngészőben lejátszhatók legyenek a H.264 formátumú filmek.

HIRDETÉS

A nyílt forrású böngészőt fejlesztő, a szabad szoftverek mellett elkötelezett szervezet korábban mereven elzárkózott a tulajdonosi, szabadalmakkal körülbástyázott H.264 támogatása elől, azonban ahogy az Mitchell Baker a Mozilla Foundation elnökének blogbejegyzéséből kiderült, ez az út nem járható tovább. Azért nem, írja Baker, mert a Mozilla legfontosabb célja a felhasználói igények kielégítése, egy olyan termék létrehozása, amit az emberek szeretnek.

"Sokkkal jobb érzés, ha pont olyan terméket készíthetünk amilyet szeretnénk és az emberek is szeretik. De könnyű beleesni abba a hibába, hogy azt hisszük, csak akkor felelünk meg a Mozilla értékrendjének, ha olyan terméket adunk ki, amit szerintünk az embereknek szeretnie kellene. Ez is egy aspektus, de nem az egyetlen. Egy másik kritikus szempont, hogy olyan terméket adjunk ki, ami jól működik és az emberek megszeretik" - írja Baker.

A HTML5 video címkébe ágyazott videók de facto szabványa jelenleg a H.264. Ezt a hegemóniát szerette volna megtörni a Google a VP8-on alapuló WebM-mel, a keresőóriás még azt is bejelentette, a Chrome böngészőből kikerül a H.264 támogatása és a WebM lesz a preferált formátum. Ezt azonban végül a Google nem lépte meg, így a Mozilla lényegében egyedül maradt, mára a Firefox az egyetlen elterjedt böngésző, amely nem játszik le video címkébe ágyazott H.264 videót. Mivel a legtöbb weboldalon a videók nem érhetők el több formátumban, általános megoldássá vált a Flashbe ágyazott H.264 "fallback".

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x)

A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

Egészségbiztosítási program, külföldbiztos kódolás, átlátható drótváz (x) A MediHelp költséghatékonyan, egyszerűen nyújt nemzetközi egészségbiztosítást.

A problémát, illetve a Mozilla álláspontjának megváltozását a mobil eszközök piacán kell keresni, fejti ki egy másik blogban Brendan Eich, a Mozilla Corporation műszaki igazgatója. Azzal, hogy az Adobe befejezte a Flash mobil verziójának fejlesztését, lényegében a H.264 vált vagy válik egyeduralkodóvá a "mobil weben", főleg mivel ennek a videoformátumnak a hardveres gyorsítása a legtöbb készüléken megoldott, szemben a WebM-mel, amelyet jószerével még semmi sem támogat. A webet elérő klienseknek pedig egyre nagyobb részét adják a mobil eszközök, ahol a Mozilla a Firefox okostelefonos verziója, valamint a Boot to Gecko okostelefonos platform révén már most is jelen van.

A Mozilla számára tehát nem volt más megoldás, mint behódolni a H.264-nek. A szervezet természetesen továbbra is teljesen nyílt és szabad szoftverként képzeli el a Firefoxot, így a böngésző nem kap közvetlen H.264 támogatást, azonban ha az operációs rendszerre telepítve van a H.264 kodek, akkor a Firefox képes megjeleníteni a HTML5 video címkébe ágyazott tartalmat. Egy, a Microsoft által készített pluginnel eddig is képes volt erre a Firefox, amennyiben Windows operációs rendszeren futott, a most bejelentett változtatás után azonban minden, H.264-et natívan támogató platformon láthatóak lesznek a videók.

Hogy a változásra pontosan mikor kerül sor, egyelőre nem tudni, feltehetően a Firefox következő, 12-es verziójában már életbe lép - erről a Mozilla nem adott tájékoztatást.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 6. 18:50

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.