Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 12. 12:07

Újabb szöget ütött a H.264 koporsójába a Google

Meglepő döntésre szánta el magát a Google, tegnapi bejelentése szerint a Chrome böngészőből eltávolítja a H.264 kodeket. A lépés kis részben kellemetlen lesz a felhasználóknak, de nagyban segítheti a Google által erőltetett WebM szabvány elterjesztését.

A Google Chrome jelenleg 10 százalékos piaci részesedéssel bír a böngészők világpiacán, a fejlett piacokon azonban ennél nagyobb, akár a 20 százalékot is elérheti, ráadásul az automata frissítési mechanizmusnak köszönhetően egy új verzió 2-3 nap alatt elterjed, s a felhasználók szinte mindegyike a legfrissebb verziót használja. Ennek köszönhetően az első olyan verzió megjelenésével, amiből hiányzik majd a H.264, hirtelen százmilliós nagyságrendű felhasználó nem tudja majd lejátszani böngészőben a jelenleg legelterjedtebb videoformátumot. Ez a nagy tartalomszolgáltatókat arra kényszeríti majd, hogy nagyon gyorsan kezdjék el támogatni a WebM-et is.

Nagyon elterjedt a H.264

A H.264 többek közt a Blu-ray lemezekről lehet ismerős, de számos konzumelektronikai eszköz, ami videót játszik le vagy vesz fel, szintén ezt használja. A kodeknek számos technológiai előnye van, például a kiváló skálázhatóság, ennek ellenére a webes szabványosításért küzdő szereplők nem támogatják a használatát a sztenderd HTML5 videotag esetében. Ennek oka viszont már nem technikai, hanem jogi, mégpedig az, hogy a H.264 tömörítési eljárása szabadalmi oltalom alatt áll, a web nyitottságra szavazó része (Google, Mozilla, Opera) szerint ez pedig kerülendő és nem kívánatos.

A Google éppen emiatt indított hadjáratot egy alternatív technológia meghonosítására, s még tavaly megvásárolta a videótechnológiát fejlesztő On2 céget, s megnyitotta az általa kifejlesztett VP8 kodeket, létrehozva ezzel egy modern, a weben is megfelelően működő, de jogdíjmentes médiaformátumot, amit WebM-nek neveztek el. Azóta a Firefox, az Opera és a Chrome is támogatja már ezt a formátumot, igaz a Microsoft és az Apple megtadadta ugyanezt, s továbbra is a H.264-re esküsznek. Az Apple esetében érthető is, szerintük a H.264 minősége meggyőző, ráadásul jelentős hardveres gyorsítási támogatottsága van az Apple eszközein. A böngészőpiacon természetesen az Apple nincs meghatározó helyzetben, hiszen a Safari használók aránya nem jelentős.

Erőszakos Chrome stratégia

A Chrome ezidáig mindkét formátumot támogatta, a Chromium blogon megjelent bejegyzés alapján a cég elmozdul a teljesen nyílt megközelítés irányába, ami a Google szerint nagyobb súllyal szerepel a képletben, mint a H.264 jelenleg meglévő gyakorlati előnyei. Az innováció szempontjából hosszú távon a legjobb megoldás egy teljesen szabad, nyílt technológiai környezet kialakítása a vállalat szerint.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A váltás fontos mozzanat a "HTML5 videóháborúban", de nem egyszerűsíti le az összképet. A szakadás leginkább a tartalomszolgáltatók számára lesz kényelmetlen. Azon szolgáltatók, akik HTML5 video címkében szeretnék megjeleníteni a filmeket, kénytelenek lesznek mindkét kodeket támogatni, hogy maximálisan elérjék közönségüket. A Microsoft még mindig jelentős szereplő a böngészőpiacon, az Apple mobil eszközök népszerűsége, s itt főleg az iPad-re érdemes most gondolni, pedig nem hagyható ki a számításból. A szakértők szerint a leggyakoribb választás ennek ellenére az lesz, hogy a tartalomszolgáltatók nem HTML5, hanem Flash lejátszókat használnak majd, amin keresztül ugyanúgy tudják majd H.264 formátumban adni a videókat.

A Google lépése látványos és sokak szerint hasznos, de egyelőre az nem derült még ki, hogy ez az erőszakos attitűd átgyűrűzik-e a Google webes stratégiáinak más szintjeire is. Ha a Google igazán nyomást akar gyakorolni, akkor a YouTube H.264 felhasználását is át kell gondolnia.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról