Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 4. 14:49

Beindította IPv6-szolgáltatását az OpenDNS

Elsőként az OpenDNS kínál IPv6 alapon elérhető DNS szolgáltatást - jelentette be a cég. Az új szolgáltatás már élesben működik, de az OpenDNS hagyományos funkcióit még nem kínálja, azok integrációjára még időt kér a vállalat.

HIRDETÉS

Gyorsan közeledik június 8., az IPv6 világnapja, amikor egy napra minden nagyobb internetes szolgáltatás bekapcsolja a következő generációs hálózati protokoll támogatását. A várhatóan megnövekedő igényekre felkészülve az OpenDNS beindította az új protokollon keresztül is elérhető DNS-hálózatát, amely világszerte elhelyezett szerverei segítségével képes kiszolgálni a lekéréseket. Az IPv4-en elérhető extra szolgáltatások, mint a szűrés és az elgépelés-javítás még nem érhetőek el az IPv6-os szervereken, de az OpenDNS ígérete szerint hamarosan érkeznek ezek is.

Az IPv6 napon számos internetes szolgáltatás bekapcsolja az IPv6-alapú lekérések támogatását, a legtöbb felhasználó számára azonban ez semmilyen változást nem okoz, függetlenül attól, hogy IPv4 vagy IPv6 hálózatról használja a szolgáltatást. A szimulációk szerint azonban néhány felhasználó számára a szolgáltatások elérhetetlenné válnak, köszönhetően a hibás IPv6 implementációt használó hálózati eszközöknek. Az ilyen rendszerek észlelik a támogatás bekapcsolását és átállnak az új rendszerre, azonban hibás beállítások, vagy rossz implementáció miatt nem fogják azt tudni használni. A felhasználók ilyenkor lassulást, vagy a teljes elérés leállását fogják tapasztalni, ahogy a hibás eszközök hiába próbálkoznak az IPv6 kapcsolat létesítésével, majd sikertelenség esetén jó esetben visszaváltanak IPv4-re.

Tesztplatform

A bejelentés újdonságát az adja, hogy a ma használatos nagyobb DNS-szerverek csak IPv4-alapú kéréseket tudnak kezelni, a modernebb hálózatokból érkezőeket nem. Ahogy a felhasználók egyre nagyobb része kerül át IPv6-alapú hálózatra, szükséges az olyan DNS-ek bevezetése, amelyek képesek mind a két rendszert egységesen kezelni. Az OpenDNS Sandbox IPv6 szervereit elsősorban tesztelési célokra ajánlja, segítségével kis- és közepes vállalatok, állami intézmények és iskolák tesztelhetik beállításaikat és kezdhetik meg az IPv6-ra történő migrálást. A DNS-infrastruktúra felé létező stabil és megbízható kapcsolat ennek alapfeltétele.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Mint ismeretes, február legelején kiosztották a tartalékból az utolsó IPv4 címtartományokat is a regionális regisztrátorok felé, onnan pedig gyors ütemben kerülnek a kérelmezőkhöz. A leggyorsabban növekvő régióban, Ázsiában néhány hónap alatt el fog fogyni a rendelkezésre álló címtartalék, Európában és Észak-Amerikában a lassabb fogyasztásnak köszönhetően még hosszabb ideig ki tudják szolgálni a kéréseket, így idén még biztosan jut mindenkinek.

Az OpenDNS Sandbox IPv6 szerverek a 2620:0:ccc::2 és a 2620:0:ccd::2 címeken érhetőek el, erre kell irányítani a kompatibilis routerek vagy számítógépek lekéréseit. A szolgáltatás működéséhez a felhasználónak IPv6 kompatibilis internet-kapcsolatra szüksége, ennek hiányában tunneling-szolgáltatással érhetőek el a szerverek.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 17:02

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.