:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 4. 17:29

Kiosztották az utolsó IPv4 címtartományokat

Megkapta az öt regionális nyilvántartó az utolsó öt IPv4 címtartományt, ezzel a globális címtartalék teljesen kiürült. Az IPv6-os áttérést szakmailag segítő Internet Engineering Task Force szerint válságról szó sincs, minden a jó előre elkészített forgatókönyv szerint zajlik.

Miamiban ünnepélyesen kiosztották az utolsó öt címtartományt a globális IPv4 tartalékból. A tartományokat az öt nagy regionális regisztrációs intézmény, a RIR-ek kapták, ők fogják továbbosztani a címeket a kérelmező intézmények felé. Ezzel az öt tartománnyal elfogyott az összes globális szabad tartalék, szabad címek már csak a RIR-eknél vannak.

Meddig tart?

Mint ismeretes, a címtartományok allokációját az öt nagy Regional Internet Registry (RIR) végzi, a kérelmezők számára ők utalnak ki címintervallumokat. Ha egy vállalatnak, kormányszervnek vagy internetszolgáltatónak jelentős mennyiségű rögzített címre van szüksége, akkor a RIR-hez fordulva kérhet tartományt, amelyet majd saját felhasználói között oszt ki. A RIR-ek kezelik a használatból kivont, újra szabaddá váló IP-címeket is, azokat folyamatosan visszajuttatva az internetes vérkeringésbe.

A globális tartalék kimerülésével így szabad címek már csak a RIR-eknél igényelhetőek, meglehetősen korlátozott mennyiségben. Az adatok szerint még több tízmillió kiosztásra váró cím van a RIR-ek kezében, de ezek egy részét félreteszik későbbi felhasználásra, a címek nagy része azonban a következő hetekben-hónapokban kiosztásra kerül majd. Hogy pontosan mennyi ideig tart kiosztani a címeket, a helyi jellegzetességektől is függ.

Elfogytak a szabad címek (forrás: Ars Technica)

Az ARIN (Észak-Amerika) és a RIPE NCC (Európa, Közel-Kelet és a volt Szovjetunió országai) például nagyon lassan használják fel a szabad címeket, köszönhetően egyrészt az előző hónapokban felhalmozott címtartományoknak, másrészt a címek folyamatos újrahasznosításának. A két RIR így az év végéig még biztosan el tudja látni az új igénylőket. Az afrikai ArfiNIC és a Dél-Amerikát képviselő LACNIC még ennél is jobb helyzetben van, az igénylések alacsony volumene miatt ezekben a régiókban még több évre elegendő szabad cím van tartalékban. A legrosszabb helyzetben az ázsiai APNIC van, itt az elmúlt évben havonta több mint 10 millió cím fogyott el, így néhány hónap alatt ki fognak merülni a tartalékok.

Az "utolsó címet" soha nem fogják kiosztani. mivel, az IP-címek egy részét félreteszik IPv4-IPv6 gateway-ek számára és egyéb, előre nem látható eshetőségekre. Másrészt pedig folyamatosan kerülnek vissza a rendszerbe használat alól felszabaduló címtartományok, amelyeket a RIR-ek újra kiosztanak az igénylők között.

Lesz IP-pocalypse?

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, sem a világ, sem az internet nem ér majd véget ha elfogynak az IP-címek. Egyrészt az IETF (Internet Engineers Task Force) már hosszú ideje készül az IPv4-IPv6 váltásra, másrészt készen vannak azok a technológiák, amelyek segítenek majd áthidalni a váltás nehézségeit.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A legfontosabb ilyen technológia a NAT, amely már a kilencvenes évek közepe óta segít az IP-cím éhség ellen. A NAT egyetlen valós IP-cím mögé egy egész hálózatot képes elrejteni, így a felhasználók számára elérhető marad az internet. Ugyanakkor ez nem teljesen igaz fordítva: a hálózat gépei csak nehézségek árán tehetőek láthatóvá az interneten, a szolgáltató által implementált NAT esetében nem lehetséges például a portátirányítás, amely az otthoni hálózatokon normálisnak számít. Ez problémát okozhat a fájlcsere vagy a VoIP-alkalmazások használatában, így az ilyen rendszerek nem válthatják ki a valóban IP-címezett hálózatokat.

Az IPv6 leginkább a magas növekedési rátájú területeken sürgős - mondja Dave Thaler, az IETF BEHAVE munkacsoportjának társelnöke. A szakértő szerint a globális címtartomány kiürülése valószínűleg végre felrázza az illetékeseket és megindul az IPv6-kompatibilis rendszerek nagyarányú telepítése. Az IPv6 első nagy tesztelésére a június 8-án kerül majd sor, amikor számos nagy név 24 órára IPv6-ra kapcsolja majd a rendszereit. A tesztbe beszáll a Google minden oldala, a Facebook és a Yahoo is, így az új protokoll működését végre élesben, nagy terhelés mellett is elemezni tudják majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.