Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Kiosztották az utolsó IPv4 címtartományokat

Gálffy Csaba, 2011. február 04. 17:29
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megkapta az öt regionális nyilvántartó az utolsó öt IPv4 címtartományt, ezzel a globális címtartalék teljesen kiürült. Az IPv6-os áttérést szakmailag segítő Internet Engineering Task Force szerint válságról szó sincs, minden a jó előre elkészített forgatókönyv szerint zajlik.

Miamiban ünnepélyesen kiosztották az utolsó öt címtartományt a globális IPv4 tartalékból. A tartományokat az öt nagy regionális regisztrációs intézmény, a RIR-ek kapták, ők fogják továbbosztani a címeket a kérelmező intézmények felé. Ezzel az öt tartománnyal elfogyott az összes globális szabad tartalék, szabad címek már csak a RIR-eknél vannak.

Meddig tart?

Mint ismeretes, a címtartományok allokációját az öt nagy Regional Internet Registry (RIR) végzi, a kérelmezők számára ők utalnak ki címintervallumokat. Ha egy vállalatnak, kormányszervnek vagy internetszolgáltatónak jelentős mennyiségű rögzített címre van szüksége, akkor a RIR-hez fordulva kérhet tartományt, amelyet majd saját felhasználói között oszt ki. A RIR-ek kezelik a használatból kivont, újra szabaddá váló IP-címeket is, azokat folyamatosan visszajuttatva az internetes vérkeringésbe.

A globális tartalék kimerülésével így szabad címek már csak a RIR-eknél igényelhetőek, meglehetősen korlátozott mennyiségben. Az adatok szerint még több tízmillió kiosztásra váró cím van a RIR-ek kezében, de ezek egy részét félreteszik későbbi felhasználásra, a címek nagy része azonban a következő hetekben-hónapokban kiosztásra kerül majd. Hogy pontosan mennyi ideig tart kiosztani a címeket, a helyi jellegzetességektől is függ.

Elfogytak a szabad címek (forrás: Ars Technica)

Az ARIN (Észak-Amerika) és a RIPE NCC (Európa, Közel-Kelet és a volt Szovjetunió országai) például nagyon lassan használják fel a szabad címeket, köszönhetően egyrészt az előző hónapokban felhalmozott címtartományoknak, másrészt a címek folyamatos újrahasznosításának. A két RIR így az év végéig még biztosan el tudja látni az új igénylőket. Az afrikai ArfiNIC és a Dél-Amerikát képviselő LACNIC még ennél is jobb helyzetben van, az igénylések alacsony volumene miatt ezekben a régiókban még több évre elegendő szabad cím van tartalékban. A legrosszabb helyzetben az ázsiai APNIC van, itt az elmúlt évben havonta több mint 10 millió cím fogyott el, így néhány hónap alatt ki fognak merülni a tartalékok.

Az "utolsó címet" soha nem fogják kiosztani. mivel, az IP-címek egy részét félreteszik IPv4-IPv6 gateway-ek számára és egyéb, előre nem látható eshetőségekre. Másrészt pedig folyamatosan kerülnek vissza a rendszerbe használat alól felszabaduló címtartományok, amelyeket a RIR-ek újra kiosztanak az igénylők között.

Lesz IP-pocalypse?

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, sem a világ, sem az internet nem ér majd véget ha elfogynak az IP-címek. Egyrészt az IETF (Internet Engineers Task Force) már hosszú ideje készül az IPv4-IPv6 váltásra, másrészt készen vannak azok a technológiák, amelyek segítenek majd áthidalni a váltás nehézségeit.

A legfontosabb ilyen technológia a NAT, amely már a kilencvenes évek közepe óta segít az IP-cím éhség ellen. A NAT egyetlen valós IP-cím mögé egy egész hálózatot képes elrejteni, így a felhasználók számára elérhető marad az internet. Ugyanakkor ez nem teljesen igaz fordítva: a hálózat gépei csak nehézségek árán tehetőek láthatóvá az interneten, a szolgáltató által implementált NAT esetében nem lehetséges például a portátirányítás, amely az otthoni hálózatokon normálisnak számít. Ez problémát okozhat a fájlcsere vagy a VoIP-alkalmazások használatában, így az ilyen rendszerek nem válthatják ki a valóban IP-címezett hálózatokat.

Az IPv6 leginkább a magas növekedési rátájú területeken sürgős - mondja Dave Thaler, az IETF BEHAVE munkacsoportjának társelnöke. A szakértő szerint a globális címtartomány kiürülése valószínűleg végre felrázza az illetékeseket és megindul az IPv6-kompatibilis rendszerek nagyarányú telepítése. Az IPv6 első nagy tesztelésére a június 8-án kerül majd sor, amikor számos nagy név 24 órára IPv6-ra kapcsolja majd a rendszereit. A tesztbe beszáll a Google minden oldala, a Facebook és a Yahoo is, így az új protokoll működését végre élesben, nagy terhelés mellett is elemezni tudják majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.