Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 3. 09:52

Lefejezték a Synergont

Az egy éve meghirdetett, állami megrendelésekre építő stratégia egyelőre nem hozta meg a várt eredményeket a Synergonnál - a vállalat igazgatótanácsa szervezeti átalakításról döntött, amely elbocsátásokkal és több vezető távozásával is jár.

A Synergon tájékoztatása szerint már 2011 májusában megkezdődik az a nagyszabású átalakulás, amelynek célja a "fenntartható stabil vállalati teljesítmény és a jövőbeni növekedés megalapozása". Az átalakulás során a Synergon összevonja egyes leányvállalatainak párhuzamos tevékenységeit is annak érdekében, hogy csökkentse költségeit és növelje a hatékonyságot - a gyakorlatban ez jelentős létszámleépítést jelent. Hogy ez milyen területeket érint és mekkora lesz a változás, egyelőre nem kommunikálta a Synergon, amely Magyarországon év végén mintegy 240 főt foglalkoztatott. "A hosszabb távon is sikeres működés érdekében az Igazgatótanács a csoport működési folyamatait új, piac- és értékesítés orientált, projekt alapú szervezeti alapokra helyezi" - áll a közleményben.

A kormányzati szektorra tettek fel mindent

Az informatikai vállalat nem egészen egy évvel ezelőtt, 2010 februárjában hirdetett új stratégiát, amelynek középpontjában az állami és politikai területek igényeinek lefedése állt: ezek a szektorok a közlekedés, az energetika, a környezetvédelem, az igazságszolgáltatás és a katonai védelem. A cég azonban rossz lóra tett, mivel tavaly a kormányváltás miatt gyakorlatilag teljesen leálltak az állami IT-beruházások. A Synergon hazai forgalmának fele származik a kormányzati, állami  szektorból.

A Synergon 2010-es beszámolója alapján azonban láthatóan bízott abban, hogy az állami megrendelések előbb-utóbb jönni fognak, ezért 2010-ben nem hajtott végre jelentős leépítést, mindössze marketing-kiadásait nyirbálta meg, működési költségei így 16 százalékkal csökkentek - a cég 2010-es tájékoztatójában maga is beismeri, késve reagált a megváltozott körülményekre. A Synergon árbevétele 2010-ben 13 százalékkal 15,4 milliárd forintra apadt, amihez 541 millió forintos üzemi veszteség társult - igaz, ez elsősorban egy 236 millió forintos értékcsökkenési leírásnak, illetve egy 2009-ben felvásárolt kockázatkezelési szoftvertermékre elszámolt 258 millió forintos értékvesztésnek tudható be. A Synergon 2010-es adózott vesztesége 800 millió forintot tett ki, szemben a 2009-es 223 milliós profittal.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

2010 végén kötötte meg a cég az első nagyobb ügyleteket, de ezek hatásai csak 2011-ben lesznek érezhetők. Dr. Jeszenszky Zoltán, a Synergon igazgatótanácsának elnöke szerint "a gazdasági életben bekövetkezett változásoknak megfelelően a Synergon Csoport is megérett egy, az eddigi szemlélettől eltérő, növekedésorientált működési modell kialakítására.  Az intézkedések révén a Synergon egy kereskedelem-orientált, költséghatékony, rugalmas erőforrás gazdálkodásra épülő, projektalapú szervezetté válik, amely hosszabb távon eredményesen tud megfelelni a piac és az ügyféloldali igények dinamikus változásaira."

Távozik több vezető

A Synergon az átszervezéssel együtt megszabadul több vezetőjétől is. Távozik a vállalattól Litauszki Róbert vezérigazgató, aki lemond igazgatótanácsi tagságáról is, és szakmai pályafutását júniustól másutt folytatja. Vida Szabolcs lemond a Synergon Rendszerintegrátor Kft-ben betöltött ügyvezető igazgatói megbízatásáról, és távozik a társaságtól, ugyanakkor megtartja tagságát a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsában. A a Synergon Rendszerintegrátor Kft. új ügyvezetőjének Pap Dávidot nevezték ki. Lazarovits Márk szintén megválik a Synergon Rendszerintegrátor Kft. ügyvezetői megbízatásától, és a továbbiakban, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsi tagsága fenntartása mellett kiemelt vendor- és ügyfélkapcsolati vezetői feladatkört fog ellátni.

"A vezetési modell átalakítása valamint az Igazgatótanács közvetlen részvétele a csoport operatív irányításában nem csupán a Synergon irányításának stabilitását garantálja, hanem biztosítja az intézkedési terv gyors és hatékony végrehajtását, amely révén a Synergon a piac hosszabb távon is nyereséges, meghatározó szereplőjeként tud működni" – mondta Dr. Jeszenszky Zoltán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról