:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 26. 13:52

Nem hisznek a vásárlók az Oracle-nek

Az Oracle március végén bejelentette, nem fejleszt többé Itanium processzorokra, mert az nem stratégiai fontosságú az Intel számára. Az ügyfelek nem hiszik el, amit az Oracle állít és arra számítanak, később a többi hardvergyártó ellen is hasonló támadás indul.

A Sun Microsystems-et 2009-ben felvásárló és ezzel a szerverpiacra teljes erővel belépő Oracle lépése egyértelműen a HP és az Itanium-alapú Integrity szerverek ellen irányul, amelyeket leggyakrabban Oracle adatbázisok és szoftverek futtatására vásárolnak, ezáltal közvetlen konkurenciát jelentenek a rohamosan teret vesztő SPARC rendszereknek.

A Gabriel Consulting mintegy 450 nagyvállalati IT-vezető bevonásával végzett felmérése szerint az ügyfelek nem veszik be az Oracle meséjét. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az Oracle nem mond igazat, amikor azt állítja, az Intel az Itanium processzorcsalád visszavonultatását tervezi - ezt azóta az Intel is többször cáfolta és a HP is jelezte, az Integrity család helyzete stabil.

A válaszadók közel négyötöde szerint az Oracle lépése arra irányul, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a piacon a HP-t és az Integrity termékeket. Larry Ellison vállalata valószínűleg abban bízik, hogy az Integrity szerveren Oracle szoftvert futtató felhasználók később az Oracle saját SPARC rendszereire fognak áttérni. A képlet azonban távolról sem olyan egyértelmű, hogy kijelenthessük, az Integrity-vásárlók később biztosan SPARC-ügyféllé válnak, mivel a vásárlóknak minden téren van mozgástere - cserélhetnek platformot az Oracle alatt vagy akár válthatnak más adatbázisra, alkalmazásra is. A HP mint rendszerintegrátor és tanácsadó alighanem gőzerővel dolgozik azon, hogy ebbe az irányba terelje az ügyfeleket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Richard Fichera, a Forrester Research elemzője egy blogbejegyzésben leírja, számos érintett ügyféllel egyeztetett az Oracle lépéséről, a vásárlóknak pedig egybehangzó véleménye, hogy valójában őket érte a támadás. Pánikra azonban nincs ok: a világon használt Oracle adatbázisok túlnyomó része nem a legújabb verzió, hanem korábbi 9i vagy 10g, amelyekről még van továbblépési lehetőség. Itaniumon az adatbázis 11gR2 verziója az utolsó, amely támogatott, vagyis a korábbi változatokat még frissíthetik az ügyfelek és támogatásban is részesülnek egészen 2018 elejéig anélkül, hogy a hardverplatformot le kellene cseréljék.

A kiutat kereső ügyfelek helyzetét megbonyolíthatja, ha az Oracle később más platformok támogatásával is felhagy vagy más módszerrel - például áremeléssel - próbálja meg előnybe hozni saját hardvereit. A Gabriel Consulting által megkérdezett IT-vezetők közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy a mostani lépés csak az első azok sorában, amelyekkel a többi hardvergyártót hátrányba akarja hozni az Oracle, hogy ügyfeleit saját szerverei felé terelje és a jövőben további változások várhatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.