Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 29. 10:28

Egymilliárd dollár felett a Red Hat

Tovább folytatódik a lendületes növekedés a Red Hatnél. A vállalati Linux operációs rendszeréről és a JBoss alkalmazásszerverről ismert cég éves forgalma áttörte az egymilliárd dolláros álomhatárt.

Nyilvánosságra hozta a február 29-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Red Hat. A vállalat továbbra is "menetben van", bevétele 21 százalékkal nőtt éves szinten, üzemi eredménye 23 százalékkal javult. A cég a tisztán nyílt forrású szoftverekkel foglalkozó vállalatok közül elsőként ért el 1 milliárd dolláros éves forgalmat.

A februárban véget ért negyedik negyedévben297 millió dolláros forgalmat ért el a nyílt forrású szoftverek legnagyobb gyártója, ami éves szinten 21 százalékos növekedésnek felel meg. Ebből 255 millió dollárt tettek ki az előfizetési díjak - amint az ismert a Red Hat szoftvereit előfizetéses konstrukcióban lehet megvásárolni, amely lényegében a terméktámogatást és a frissítéseket takarja. A beszedett előfizetési díjak 22 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, derül ki a Red Hat közleményéből. A társaság üzem eredménye 23 százalékkal 48,5 millió dollárra emelkedett, nettó eredménye ugyanakkor 33 millió dollárról 38 millióra emelkedett, ami 15 százalékos bővülésnek felel meg.

A vállalat termékeinek zászlóshajója a Red Hat Enterprise Linux operációs rendszer, azonban egyre nagyobb üzleteket köt a JBoss nyílt forrású alkalmazásszerverrel is a cég, amelyet nagyvállalatok előszeretettek választanak a drágább tulajdonosi alkalmazásszerverek (pl. Weblogic, Websphere) költséghatékony alternatívájaként. A negyedévben megkötött 30 legnagyobb megállapodás mintegy 40 százalékának JBoss alkalmazásszerver is a részét képezte, mondta el az elemzők számára rendezett konferenciahíváson Charlie Peters pénzügyi vezető. A 30 legnagyobb ügylet értéke kivétel nélkül nagyobb volt 1 millió dollárnál, de 5 millió dollárnál nagyobb előfizetésből is akadt három.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat éves mutatóit is közzétette, forgalma a most lezárt pénzügyi évben 1,13 milliárd dollárt tett ki. Ezzel a Red Hat az első olyan vállalat a történelemben, amely kizárólag nyílt forrású szoftverek forgalmazásából elérte az 1 milliárd dolláros éves árbevételt - igaz, 1 milliárd dolláros  szoftvercégből sincs sok. "Az általunk biztosított nyílt forrású technológiákat napról napra egyre több ügyfél választja, ahogy átalakítják az adatközpontjaikat a nagyobb hatékonyság és rugalmasság érdekében, felkészülve a cloudkorszakra" - mondta az eredmények kapcsán Jim Whitehurst elnök-vezérigazgató.

A most kezdődött negyedévben 307-311 millió dolláros bevételt vár a vezetőség, ami 16-17 százalékos éves növekedést jelentene, a teljes pénzügyi évre pedig 1,34 és 1,36 milliárd dollár közötti forgalmat prognosztizál a cég, ez 18-20 százalékos bővülést takar.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról