:

Szerző: Koi Tamás

2011. április 20. 11:21

Sorra buknak el a mobilos szabadalomsértési ügyek

Szinte biztos, hogy elveszti a Nokia és a HTC ellen indított szabadalmi pereket az Apple, miután az illetékes amerikai hivatal vezető jogásza a döntési testületnek felterjesztett dokumentumban kijelentette, a két cég nem sértett semmilyen Apple-szabadalmat. Közben élesedik az ellentét Steve Jobs cége és a Samsung közt is.

Gyakorlatilag eldőlt, hogy az amerikai kereskedelmi importot szabályozó Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) nem fog helyt adni az Apple beadványában foglaltaknak, és nem marasztalja el a HTC-t és a Nokiát szabadalomsértés miatt. A finn gyártóval szemben tavaly januárban, a HTC ellen pedig tavaly márciusban indított szabadalombitorlási eljárást az Apple, ám a testület vezető jogásza előterjesztésében elvetette a cupertinói cég panaszait, így szinte kizárt, hogy az ITC a Nokia és a HTC ellenében dönt majd a nyáron. A szervezet néhány hete egyébként a Nokia hasonló tartalmú, az Apple elleni beadványát is elutasította.

Oda-vissza, mindenki ellen

A Nokia és az Apple közt zajló jogi perpatvar különböző, a mobiltelefonok által használt technológiák jogosulatlannak vélt felhasználásából indult. A tárgyalóasztaltól végül a Nokia állt fel először és citálta bíróság elé az Apple-t még 2009 októberében: a cég keresetében kifogásolta, hogy az amerikai gyártó engedély nélkül használja tíz szabványát az iPhone telefonokban. Az érintett tíz szabvány többek közt a GSM és 3G-s hálózatok kezelését, a beszédkódolást és a titkosítást fedi le - ezek felett a Nokia álláspontja szerint ők rendelkeznek.

A felek közti vita 2009 decemberére olyan mértékben elmérgesedett, hogy a Nokia az amerikai ITC-hez fordult beadványával, melyben már csak hét szabvány jogosulatlan felhasználását kifogásolta, ugyanakkor állítása szerint ezeket az Apple gyakorlatilag minden eszközében - beleértve az iPod médialejátszókat, iPhone telefonokat - jogosulatlanul használja. Az Apple ez ellen indított viszontkeresetet tavaly januárban.

A másik esetében is oda-vissza perlik egymást a cégek: a cupertinói székhelyű vállalat a Delaware-i kerületi bíróságon és az ITC-nél egyszerre nyújtott be panaszt a HTC ellen, amire a HTC májusban nyújtott be ellenkeresetet. Az Apple álláspontja szerint a tajvani okostelefon-gyártó, mely többek közt arról híres, hogy elsőként gyártott androidos készüléket, jogosulatlanul használ bizonyos készülékeiben olyan technológiákat, melyek az iPhone-ban jelentek meg elsőként. Az érintett telefonok közé tartozik egyebek közt a Nexus One, a Touch HD2, a Touch, a Touch Pro, a Touch Diamond, illetve a HTC szinte összes androidos telefonja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple 20 szabadalom illetéktelen használatát kifogásolta keresetében - ezek nagy része az iPhone kezelőfelületét határozza meg, de az Apple jogászainak előterjesztése alapján a hardvert és az architektúrát tekintve is lopott tőlük a HTC. Az iPhone okostelefonok gyártója keresetében azt próbálja elérni, hogy a HTC szabadalomsértő termékeinek importját megtiltsák az amerikai hatóságok.

Ki másol kit?

Az Apple idén áprilisban folytatta a mobilgyártó riválisok elleni hadjáratát: a cég a múlt héten a Samsungot panaszolta be az ITC-nél, gyakorlatilag kijelentve, hogy a Samsung Galaxy okostelefonok és Galaxy Tab tabletek egy az egyben az iPhone és az iPad másolatai, nem csak az interfészt és a dizájnt, hanem a csomagolást tekintve is. A Samsung a mondhatni ilyenkor szokásos gyakorlatnak megfelelően vélhetően ellenkeresetet nyújt majd be az Apple-lel szemben, legalábbis erre utal a koreai Yonhap hírügynökségnek küldött nyilatkozat, melyben a cég közli, határozott jogi lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy megvédje szellemi termékeit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.