Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 19. 12:36

Kiszáll a tévépiacról a Philips

Nem finanszírozza tovább a tévégyártó részleg veszteségeit a Philips, a cég hétfőn közölte, a hongkongi TPV-vel közös vegyesvállalatba szervezi ki az üzletágat, amiben csak 30 százalékos részesedést birtokol.

Gyorsan és érzelemmentesen döntött a tévégyártó részleg leválasztásáról Frans van Houten, aki 2011. április 1-én vette át a Royal Philips Electronics NV irányítását. A Philips 1928-ban mutatta be első tévékészülékét és az 1950-es évek óta a legnagyobb gyártók között volt. "Sokak számára a Philips egyet jelent a tévékkel. Én személy szerint azt gondolom, ezen már túlléptünk" - mondta a Financial Times-nak Van Houten.

Van Houten régi Philips-veterán: 1986-ban kezdett a vállalatnál dolgozni, 2002-ben a lakossági elektronikai részleg élére nevezték ki. Ezt követően a félvezetőgyártó üzletágat irányította, amelyet a Philips 2006-ban leválasztott, ebből jött létre az NXP Semiconductor, amelynek 2008-ig Van Houten volt az elnök-vezérigazgatója. A szakembert tavaly nyáron nevezték ki a Philips következő elnök-vezérigazgatójává és saját bevallása szerint már akkor megkezdődött a tévégyártó részleg leválasztásának előkészítése.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Még 2006-ban is a bevételének negyedét adták a tévék, de aztán a Philips sem tudott ellenállni az ázsiai gyártók nyomásának. A Keletről, főleg Dél-Koreából támadó versenytársak padlóra nyomták az árakat, ami a bevételek csökkenéséhez és a profitabilitás elvesztéséhez vezetett - a részleg 2007 óta folyamatosan veszteséges, az elmúlt három év során több mint 1 milliárd eurós mínuszt halmozott fel.

A Philips a hongkongi TPV Technologyval közös vegyesvállalatba szervezi ki a divíziót és 3600 alkalmazottját. A megállapodás értelmében a Philips csak 30 százalékos részesedést birtokol a vegyesvállalatban, ami arra is utalhat, a jövőben a holland cég csökkentheti befolyását és akár teljesen ki is vonulhat a területről. A TPV a bevételeinek 2,2 százalékát, de évente minimum 50 millió eurót fizet a Philipsnek a névhasználat után.

A tévépiac növekedése persze továbbra sem lassul: 2010 utolsó negyedévében éves összehasonlításban 15 százalékkal 77 millió darabra emelkedtek az eladások a DisplaySearch piackutató számai szerint - a leszállított készülékek 81 százalékát LCD-k, 7 százalékát pedig plazmák adják. A legnagyobb tévégyártó a Samsung 21 százalék feletti részesedéssel, a második a Sony 14%), a harmadik az LG (12,7%), majd a Panasonic (8,3%) és a Sharp (8,1%) következik a rangsorban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról