Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 19. 12:36

Kiszáll a tévépiacról a Philips

Nem finanszírozza tovább a tévégyártó részleg veszteségeit a Philips, a cég hétfőn közölte, a hongkongi TPV-vel közös vegyesvállalatba szervezi ki az üzletágat, amiben csak 30 százalékos részesedést birtokol.

Gyorsan és érzelemmentesen döntött a tévégyártó részleg leválasztásáról Frans van Houten, aki 2011. április 1-én vette át a Royal Philips Electronics NV irányítását. A Philips 1928-ban mutatta be első tévékészülékét és az 1950-es évek óta a legnagyobb gyártók között volt. "Sokak számára a Philips egyet jelent a tévékkel. Én személy szerint azt gondolom, ezen már túlléptünk" - mondta a Financial Times-nak Van Houten.

Van Houten régi Philips-veterán: 1986-ban kezdett a vállalatnál dolgozni, 2002-ben a lakossági elektronikai részleg élére nevezték ki. Ezt követően a félvezetőgyártó üzletágat irányította, amelyet a Philips 2006-ban leválasztott, ebből jött létre az NXP Semiconductor, amelynek 2008-ig Van Houten volt az elnök-vezérigazgatója. A szakembert tavaly nyáron nevezték ki a Philips következő elnök-vezérigazgatójává és saját bevallása szerint már akkor megkezdődött a tévégyártó részleg leválasztásának előkészítése.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Még 2006-ban is a bevételének negyedét adták a tévék, de aztán a Philips sem tudott ellenállni az ázsiai gyártók nyomásának. A Keletről, főleg Dél-Koreából támadó versenytársak padlóra nyomták az árakat, ami a bevételek csökkenéséhez és a profitabilitás elvesztéséhez vezetett - a részleg 2007 óta folyamatosan veszteséges, az elmúlt három év során több mint 1 milliárd eurós mínuszt halmozott fel.

A Philips a hongkongi TPV Technologyval közös vegyesvállalatba szervezi ki a divíziót és 3600 alkalmazottját. A megállapodás értelmében a Philips csak 30 százalékos részesedést birtokol a vegyesvállalatban, ami arra is utalhat, a jövőben a holland cég csökkentheti befolyását és akár teljesen ki is vonulhat a területről. A TPV a bevételeinek 2,2 százalékát, de évente minimum 50 millió eurót fizet a Philipsnek a névhasználat után.

A tévépiac növekedése persze továbbra sem lassul: 2010 utolsó negyedévében éves összehasonlításban 15 százalékkal 77 millió darabra emelkedtek az eladások a DisplaySearch piackutató számai szerint - a leszállított készülékek 81 százalékát LCD-k, 7 százalékát pedig plazmák adják. A legnagyobb tévégyártó a Samsung 21 százalék feletti részesedéssel, a második a Sony 14%), a harmadik az LG (12,7%), majd a Panasonic (8,3%) és a Sharp (8,1%) következik a rangsorban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról