Szerző: HIRDETÉS

2011. április 18. 00:44

Windows Embedded: pont elegendő szoftver

A legtöbb céleszköz (appliance) esetében felesleges a teljes verziójú Windows Server telepítése, a limitált felhasználáshoz ugyanis elegendő a korlátozottabb, ám lényegesen olcsóbb Windows Embedded Server is, amelyet elsősorban tárolók és hálózatbiztonsági céleszközök számára kínál a redmondi cég.

Kevesen tudják, hogy létezik a Windows szerver operációs rendszereinek korlátozott licenccel rendelkező verziója is - amely azonban még mindig tökéletesen elegendő a céleszközök működéséhez, miközben ára lényegesen alacsonyabb, mint a teljes licenccel rendelkező rendszereknek. A rendszerintegrátorok számára így adott az eszköz, hogy a Linuxnál könnyebben telepíthető és menedzselhető, de a klasszikus Windows Servernél olcsóbb operációs rendszerrel kínálják a tűzfalakat és tárolókat.

Célszoftver a céleszközre

A céleszközök ideális esetben a felhasználó szervezet számára teljesen transzparens módon működnek, az ezeken futó operációs rendszer így elsősorban a hardvergyártó számára jelenthet versenyelőnyt: a Windows Server kiválóan illeszkedik a már létező windowsos környezetbe, miközben konfigurálása és beállítása egyszerűbb, gyorsabb.

A licenckorlátok mellett számos előnnyel is rendelkeznek az Embedded verziójú rendszerek. A legfontosabb, hogy ezekhez a beágyazott rendszerekhez nem kell CAL (Client Access Licence), vagyis az eszköz árán kívül egyéb költségekkel nem kell számolni. Ez különösen a közepes és nagyvállalatok számára jelenthet komoly megtakarítást, amennyiben a hálózati biztonságért felelős céleszköz több száz vagy több ezer felhasználót szolgál ki. További jelentős előny, hogy a Windows Embedded licenccel rendelkező rendszerekhez nagyon hosszú, 15 éves  elérhetőség és 10 éves terméktámogatás jár, a megvásárolt eszköz így ennyi ideig biztosan működik a megvásárolt formában.

Biztonság és tároló

A dedikált eszközök két jellemző szerepe a tárolás és a hálózatbiztonság, ezekre a Microsoft a Windows Storage Server 2008-at, illetve a Threat Management Gateway-t kínálja. Mindkét rendszer alapját a klasszikus Windows Server 2008 képezi, erre épülnek a dedikált rendszerekhez szükséges alkalmazások.

A Windows Storage Server 2008 dedikált fájlszerverként használható, működik szoftveres iSCSI célként és természetesen támogatja a windowsos és nem-windowsos kliensek hozzáférését is. A szerverre telepíthetőek beágyazott alkalmazások, így vírusírtó vagy a backup-megoldás kliense.

A Threat Management Gateway ugyancsak a Server 2008-ra épül és az Internet Security & Acceleration Server 2006 utódja. A TMG integráltan tartalmazza a Microsoft teljes biztonsági megoldását, beleértve a tűzfalat, illetve deep packet inspection révén képes ellenőrizni az emailben érkező csatolmányokat. A TMG rendelkezik behatolásvédelemmel is, valamint tartalmaz VPN funkcionalitást.

Alapos testreszabhatóság

A céleszközök hagyományosan a hardver és a szoftver magas szintű integrációját jelentik, ennek megfelelően a rendszerintegrátorok számára a Microsoft lehetőséget kínál a beágyazott rendszer teljes testreszabásához. A hardverhez így előre konfigurált rendszerképet készíthetünk, amely tartalmazza az összes beállítást, az indítóképernyőtől a futó alkalmazásokig. Természetesen a beágyazott Windows Serverek rendelkeznek a "nagyobb" társaik minden előnyével, így natívan támogatják a windowsos hálózatok minden funkcióját, beleértve az Active Directory technológiát is.

Nem teljes

Az embedded megoldások választása esetén érdemes tisztában lenni a licenc korlátozásaival. A legfontosabb elv, hogy közvetlen üzleti felhasználású szoftvert nem futtathatunk ezeken a szervereken, így sem vállalatirányítás, sem például egy Exchange szerver nem futhat a céleszközökön. További limitáció, hogy az embedded rendszerek nem virtualizálhatóak más, teljes licencű rendszerekkel együtt - ez azonban a céleszköz felhasználási modellben nem is jelentős tényező. A licenc korlátaitól függetlenül azonban az embedded szerverekből nem hiányzik a teljes verziójú rendszerek egyik eleme sem, így az engedélyezett kereteken belül ugyanarra képesek, mint a teljes árú társaik.

A Windows Server Embedded család legújabb tagja, a Windows Storage Server 2008 R2 Essentials, amely a Windows Home Server (Vail) és a Windows Small Business Server 2011 (Aurora) közé illeszkedik majd a Microsoft kínálatában. A kifejezetten belépő szintű, tárolókhoz szánt operációs rendszer nagyon kedvező áron érhető el - májustól.

Elbacom logóA rendszerek kipróbálható verziói elérhetőek a Microsoft oldalán, további információk a beágyazott szerverekről pedig itt található. Az Embedded termékek magyarországi disztribútora az Elbacom. A Windows Embedded operációs rendszerekre épülő szerver termékek megvásárolhatók a 77 Informatika Kft-nél.

(Az Elbacom megbízásából készített anyag)

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról