Szerző: Koi Tamás

2011. április 13. 11:02

Beperelte az Ericssont a ZTE

Beperelte az Ericssont, pontosabban annak kínai leányvállalatát a helyi bíróságon a ZTE, a honos piac második legnagyobb gyártója. A két cég évek óta küzd egymással, a tárgyalóasztaltól először az Ericsson állt fel.

Újabb szabadalomsértési eljárás indult hétfőn a mobilhálózati eszközöket gyártó cégek körében: a ZTE bejelentette, hogy beperelte az Ericssont Kínában. A két vállalat évek óta nem tudott megegyezni különböző szabadalmi vitákban, a tárgyalóasztaltól először az Ericsson állt fel március végén, és három európai országban is szabadalomsértési eljárást indított kínai riválisa ellen. Nem kérdéses, hogy a ZTE a mostani pert válaszlépésnek szánja, és bár a hangulat különösen feszültnek tűnik a két cég közt, alighanem végül megegyezéssel fog zárulni mindkét eljárás.

A ZTE egy konkrétan meg nem nevezett kínai bírósághoz adta be szabadalomsértési keresetét, melyben azt kéri az illetékes szervtől, hogy tiltsa meg az Ericsson számára a vonatkozó szabadalmak illetéktelen használatát, és/vagy a svéd vállalat fizessen szabadalomhasználati díjat a kínai cégnek. A ZTE szerint az Ericsson több, kínai szolgáltatók számára értékesített hálózati berendezése a vállalat maghálózati, illetve 2G-s, 3G-s és LTE szabadalmát használja engedély nélkül. A cég ennél több konkrétumot nem árult el, Wang Haibo, a ZTE szellemi termékekért felelős vezetője mindössze annyit közölt a Dow Jones hírügynökséggel, hogy tíznél kevesebb szabadalomról van szó.

A két fél közti szabadalmi vita az utóbbi hetekben mérgesedett el igazán: az Ericsson március végén három európai országban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Németországban indított eljárást a kínai féllel szemben, miután a két cég közt négy éve húzódó vita nem hozott megoldást a tárgyalóasztalnál. Az európai gyártó szerint a ZTE engedély nélkül használja az Ericsson szabadalmait bizonyos W-CDMA és GSM mobilkommunikációs berendezéseiben, beleértve a terminálokat (modemek, mobiltelefonok), illetve a hálózati infrastruktúra elemeit.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A kínai fél tagadta, hogy engedély nélkül használta volna az Ericsson technológiáit, ezzel együtt a ZTE rosszallását fejezte ki, amiért a svédek pont a tárgyalás "végső szakaszában" álltak fel az asztaltól. A kínai állam tulajdonában álló, ugyanakkor egyszerre tőzsdén is jegyzett vállalat bejelentette, hogy válaszul a Kínai Állami Szabadalmi Hivatalnál eljárást indít az Ericsson ellen. Legvégső esetben mindkét ügy folyománya az lehet, hogy a cégek termékeinek forgalmazását betilthatják az érintett konkurens piacokon.

Az Ericsson szabadalmi kérdésekben a legnagyobb kínai beszállítónak számító Huawei-jel is folytatott, illetve folytat tárgyalásokat bennfentesek szerint azonban gyakorlatilag kizárt, hogy a két cég egymásnak essen a bíróságon. A mostani ügy mindenesetre ismét felhívja a figyelmet az egyre befolyásosabbá váló kínai gyártók és az európai konkurensek közt feszülő érdekellentétekre, amellett, hogy egyértelművé teszi, a pár évvel ezelőtt szinte a semmiből felbukkant ázsiai gyártócégek ma már a világpiac legnagyobb, legbefolyásosabb szereplőivé nőtték ki magukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.