Szerző: Koi Tamás

2011. április 13. 11:02

Beperelte az Ericssont a ZTE

Beperelte az Ericssont, pontosabban annak kínai leányvállalatát a helyi bíróságon a ZTE, a honos piac második legnagyobb gyártója. A két cég évek óta küzd egymással, a tárgyalóasztaltól először az Ericsson állt fel.

Újabb szabadalomsértési eljárás indult hétfőn a mobilhálózati eszközöket gyártó cégek körében: a ZTE bejelentette, hogy beperelte az Ericssont Kínában. A két vállalat évek óta nem tudott megegyezni különböző szabadalmi vitákban, a tárgyalóasztaltól először az Ericsson állt fel március végén, és három európai országban is szabadalomsértési eljárást indított kínai riválisa ellen. Nem kérdéses, hogy a ZTE a mostani pert válaszlépésnek szánja, és bár a hangulat különösen feszültnek tűnik a két cég közt, alighanem végül megegyezéssel fog zárulni mindkét eljárás.

A ZTE egy konkrétan meg nem nevezett kínai bírósághoz adta be szabadalomsértési keresetét, melyben azt kéri az illetékes szervtől, hogy tiltsa meg az Ericsson számára a vonatkozó szabadalmak illetéktelen használatát, és/vagy a svéd vállalat fizessen szabadalomhasználati díjat a kínai cégnek. A ZTE szerint az Ericsson több, kínai szolgáltatók számára értékesített hálózati berendezése a vállalat maghálózati, illetve 2G-s, 3G-s és LTE szabadalmát használja engedély nélkül. A cég ennél több konkrétumot nem árult el, Wang Haibo, a ZTE szellemi termékekért felelős vezetője mindössze annyit közölt a Dow Jones hírügynökséggel, hogy tíznél kevesebb szabadalomról van szó.

A két fél közti szabadalmi vita az utóbbi hetekben mérgesedett el igazán: az Ericsson március végén három európai országban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Németországban indított eljárást a kínai féllel szemben, miután a két cég közt négy éve húzódó vita nem hozott megoldást a tárgyalóasztalnál. Az európai gyártó szerint a ZTE engedély nélkül használja az Ericsson szabadalmait bizonyos W-CDMA és GSM mobilkommunikációs berendezéseiben, beleértve a terminálokat (modemek, mobiltelefonok), illetve a hálózati infrastruktúra elemeit.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kínai fél tagadta, hogy engedély nélkül használta volna az Ericsson technológiáit, ezzel együtt a ZTE rosszallását fejezte ki, amiért a svédek pont a tárgyalás "végső szakaszában" álltak fel az asztaltól. A kínai állam tulajdonában álló, ugyanakkor egyszerre tőzsdén is jegyzett vállalat bejelentette, hogy válaszul a Kínai Állami Szabadalmi Hivatalnál eljárást indít az Ericsson ellen. Legvégső esetben mindkét ügy folyománya az lehet, hogy a cégek termékeinek forgalmazását betilthatják az érintett konkurens piacokon.

Az Ericsson szabadalmi kérdésekben a legnagyobb kínai beszállítónak számító Huawei-jel is folytatott, illetve folytat tárgyalásokat bennfentesek szerint azonban gyakorlatilag kizárt, hogy a két cég egymásnak essen a bíróságon. A mostani ügy mindenesetre ismét felhívja a figyelmet az egyre befolyásosabbá váló kínai gyártók és az európai konkurensek közt feszülő érdekellentétekre, amellett, hogy egyértelművé teszi, a pár évvel ezelőtt szinte a semmiből felbukkant ázsiai gyártócégek ma már a világpiac legnagyobb, legbefolyásosabb szereplőivé nőtték ki magukat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.