:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 11. 13:59

Felsővezetőkkel erősít a Zynga

Hosszútávú növekedésre helyezkedik be a Zynga, ehhez most születnek meg a szervezeti struktúra feltételei.

A Zynga rendkívüli sebességgel növekszik, az elmúlt egy évben 800-ról 1500-ra nőtt a cég alkalmazottjainak száma, köszönhetően 11 kis játékfejlesztő stúdió felvásárlásának és számtalan egyéni alkalmazott felvételének. A felvásárlásos növekedéssel úgy tűnik a jövőben sem kívánnak leállni, erre utal a yahoo-s Taylor Barada elcsábítása, aki a jobb napokat látott online szolgáltató felvásárlásokkal foglalkozó osztályának feje volt.

Felvásárlási láz

Taylor Barada decemberben lett a Yahoo felvásárlásokért felelős vezetője, miután Andrew Siegel decemberben a Condé Nast-hoz távozott. Az új igazgató távozása a Yahoo számára valószínűleg különösen fájdalmas, a vállalat felvásárlási üteme egyre lassul, a startupok bekebelezése pedig hagyományosan a legfontosabb útja a Yahoo fontos ötlet- és szürkeállomány-importjának. A Yahoo belső kohéziójának hiányát jól jelzi, hogy a frissen kinevezett Baradát sem tudták megtartani, aki így a Zyngánál fogja folytatni - bár egyelőre nem tudni milyen pozícióban.

Bár Barada csak néhány hónapja lett osztályvezető a Yahoo-nál, neve nem ismeretlen a befektetési szakmában. A Yahoo előtt számos befektető céget megjárt, köztük a Rosewood Capitalt és a Peregrine Systemset is, a Yahoo-nál pedig olyan jelentős tranzakciókat vezérelt le, mint a Zimbra eladását a VMware felé, vagy a Citizen Sports megvásárlását.

Kommunikációs probléma

A Zynga eddig elsősorban kis játékfejlesztő cégekre fókuszált felvásárlásaiban, ennek megfelelően, mára a cégnek 13 irodája van hat országban, beleértve Indiát és Kínát is. Az ilyen körülmények között felmerülő kommunikációs problémákra adhat megoldást a Ciscótól igazolt Debra Chrapaty érkezése. Chrapaty a Collaboration Software Group vezetéséért felelős Cisco alelnök volt és a vállalati környezetben zajló kooperatív munkát elősegítő megoldások fejlesztését vezette. A hölgy 2009 folyamán csatlakozott a Ciscóhoz, előtte a Microsoft online szolgáltatásai mögött álló infrastruktúrát igazgatta.

Chrapaty közleménye szerint új munkaadójánál a cég belső infrastruktúrájával és a kollaborációs eszközök finomításával fog foglalkozni, amelyet a világszerte szétszórt fejlesztési központok szükségessé is tesznek. Chrapaty közvetlenül a Zynga műszaki igazgatója, Cadir Lee alá fog majd tartozni.

Rajzfilmes háttér

Bár nem a szó szoros értelmében vett alkalmazott lesz, mindenképp a sorba illik, hogy Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks elnök-vezérigazgatója tagja lett a Zynga vezetőtanácsának. Katzenberg a hagyományosnak számító szórakoztató ipar egyik oszlopos tagja, a DreamWorks alapjait Steven Spielberggel közösen fektették le és azóta is a filmipar fontos személyiségének számít. Kinevezése jól illusztrálja a Zynga erőfeszítéseit, ahogyan egyre elfogadottabb startupból a szórakoztató ipar bevett nevei közé akarnak tartozni. Más kérdés, hogy pénzügyi eredményei alapján már odatartoznak: a cég pénzügyi eredményei szerint 850 millió dolláros forgalom mellett 400 millió dolláros profitot sikerült elérni, ami egyértelműen jelzi, hogy a cég gyerekkora véget ért.

A közösségi játékok azonban még ennél is komolyabb piacot érhetnek el a jövőben: a Parks Associates elemzése szerint a social gaming 2015-re mintegy 5 milliárd dolláros üzletté fejlődik, ez mintegy ötszörös növekedést jelent majd 2010-hez viszonyítva. Nem csoda, hogy egyre több nagy hal szeretne egy szeletet ebből a tortából, a Zynga így a jövőben olyan komoly versenytársakkal kell majd megküzdenie, mint a Playfish-t felvásároló Electronic Arts.

Az IPO éve?

Mindeközben az amerikai tőzsdefelügyelet felülvizsgálja a tőzsdén részt nem vevő cégekre vonatkozó szabályait, így a híres, maximum 500 befektetőre vonatkozó cikkelyt is. A hírek szerint az SEC-nél több, a tőzsdén részt nem vevő cég is elkezdett a limit emeléséért lobbizni, közöttük a Facebook, a Twitter és a Zynga is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mint ismeretes, az amerikai cégeknek kötelező tőzsdére menniük, amennyiben 499-nél több egyéni tulajdonosuk van, többek között ez volt a legfontosabb oka a Google korai tőzsdére lépésének is. Az új generációs tech-cégek azonban nem nyugodtak bele az 1964-ben hozott szabályba, amely választás elé állítja őket: vagy komolyan leszűkítik a tőkebevonási (és növekedési) potenciáljukat, vagy kiadják az összes fontos (és sok esetben stratégiai) pénzügyi adataikat, ami a tőzsdére lépés feltétele.

A javasolt megoldás a limit emelése, ezzel a cégek tovább maradhatnak zártak és működhetnek nagy intézményi és egyéni befektetők tőkéjével. Ez a megoldás azonban elzárja a kisebb tőzsdei szereplőket a befektetési lehetőség elől és jelentősen megnöveli a belső információkkal történő kereskedés kockázatát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.