Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 8. 13:49

Megnyitotta adatközpontjának terveit a Facebook

Úgy döntött a Facebook, hogy nem tartja meg magának az új adatközpont- és szerverdizájnt, hanem nyilvánosságra hozta és szabadon felhasználhatóvá tette őket. Az alacsony energiafelhasználásra tervezett rendszerek elterjedésével minden használó nyerne - erre számít a Facebook is.

Imádja magát pozitív fényben láttatni a Facebook - legyen szó jótékonykodásról, környezetvédelemről vagy társadalmi felelősségvállalásról. Ebbe a képbe pontosan beleillik a kék közösségi oldal legújabb kezdeményezése, az OpenCompute, amely a Facebook vadonatúj, még fel sem avatott adatközpontjának technikai részleteit osztja meg a világgal és bocsátja szabad felhasználásra a környezettudatosság nevében.

Prózai okok

A kezdeményezés hátterében ugyanakkor az imázsépítésnél egyszerűbb okok is fellelhetőek: az egyéni tervezésű szerverek és adatközpont-infrastruktúra gyártási költségei magasak. Amennyiben azonban a tervek piacra kerülnek és más központok is elkezdik azt használni, a termékek olcsóbbak lesznek - amivel a Facebook is jól jár.

Bár a közösségi oldal adatparkja is hatalmas, annyira azért nem nagy, hogy komoly méretgazdaságossági előnyöket tudjon elérni a magasan optimalizált, egyedi hardvereken - ezért rendkívül fontos, hogy a Facebook megoldásait más partnerek is átvegyék és elkezdjék használni. A Facebook ehhez gyakorlatilag minden segítséget megad, az egyes eszközök alaprajzától a bonyolultabb, teljes adatközpontot kiszolgáló infrastruktúra leírásáig. Az összes, az oldalon elérhető leírás és tartalom a Creative Commons Share Alike 3.0 licenc alatt használható fel, vagyis a derivatív termékeknek is nyitottaknak kell maradniuk.

A Facebook által megnyitott hardverek között található a teljes szerverrackek összeállításához szükséges információ, beleértve az egyes szerverek elemeit, így egy AMD és egy Intel processzorokkal kompatibilis alaplap, tápegység, és a váz is. A Facebook szerint az elemek tervezésénél az elsőrendű szempont volt a hatékonyság, így minden olyan egység eltávolításra került, amely nem közvetlenül szükséges az adatközpontbeli felhasználáshoz. Ezzel egyrészt csökken a szerverek bekerülési költsége, másrészt ami nincs a gépben, az nem is fogyaszt áramot, így nő az energiahatékonyság is.

Az adatközpont elemeit illetően a Facebook az elektromos hálózat és a hűtőrendszer megoldásait nyitotta meg, így a valóban világszínvonalú oregoni Facebook-központ technológiái máshol is használhatóak lesznek. Az innovatív megoldások a tápegységben, az adatközpont hűtési technológiáiban és a rackek konstrukciójában is tetten érhetőek, így az újszerű tápok 99,9999 százalékos rendelkezésre állásra képesek, az adatközpont hűtését külső levegővel oldják meg - légkondicionálás helyett, a szekrények pedig jóval magasabbak a szokásosnál, így a hűtőelemek elosztása optimális, a szerverek központon belüli mozgatása-cseréje sokkal egyszerűbb.

Open source hardver

A Facebook szerint itt van az ideje a titkos adatközpontok megnyitásának. Ez a hozzáállás gyakorlatilag nyílt támadás a Google ellen, a keresőóriás ugyanis versenyelőnyének kulcsaként kezeli a technikai megoldásait - érhető módon, a Google az egyik vezető cég az energiahatékony rendszerek tervezésében és implementálásában. A kérdés valóban fontos a nagy felhőrendszereket működtető cégek számára, a kezdeti bekerülési költségek és a fenntartás költségei (elsősorban az elektromos energia ára) a legnagyobb költségtényezőnek számítanak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Facebook most bejelentett kezdeményezése így nem csak közvetlen módon, imázsjavítóként segíti a közösségi oldalt, hanem a technológia kinyitásával csökkentheti a bekerülési költségeket, másrészt az olcsó és olcsón fenntartható hardverelemek elérhetővé tételével a Google versenyelőnyét csökkentheti - legalábbis a hardver szintjén, a szoftver a továbbiakban is szigorú titok marad.

A szabad hardver - a szabad szoftverrel ellentétben - sosem lett iparági meghatározó tényező, nagy cégek sosem építettek ilyen licenccel rendelkező termékeket. A GPU-gyártók hagyományosan rendelkeznek referenciakártyákkal, azonban ezeket is csak a legfontosabb partnereknek adják ki, teljesen szabad megoldással nem rendelkeznek. A szabad hardver ugyanakkor a csináld-magad mozgalom fontos alapja, a barkácsolók számtalan megoldása kering a neten szabad felhasználást engedélyező licenc alatt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról