Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 7. 11:54

Debrecenben található hazánk legerősebb számítógépe

Négy nagy teljesítményű számítógéppel erősített a hazai akadémiai élet: a Debrecenben, Pécsen, Szegeden és Budapesten üzembe állított rendszerek közül kettőt az SGI, kettőt pedig a HP szállít. Az elsőt tegnap adták át Debrecenben.

Az idén 25 éves fennállását ünneplő NIIF Intézet biztosítja a magyar felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmények országos hibrid hálózatát és az erre épülő informatikai hátterének fejlesztését és működtetését. Az Intézet 2001-ben helyezte üzembe az első magyarországi szuperszámítógépet, mely akkor a 428. helyen állt a Top500 világranglistán. Máig csaknem 200 kutatási projekt használta ki a rendszer kapacitását, a felhasználói igények növekedése miatt azonban megérett az idő a fejlesztésre.

18 teraflops Debrecenben

Az új infrastruktúra négy számítógépből áll, amelyeket földrajzilag elosztott módon, az ország négy városában telepítettek. A négy gép közül a legerősebb a debreceni: az SGI Altix ICE8400EX konfiguráció 128 darab kétfoglalatos csomópontból áll, az összesen 256 darab 3,33 GHz-es Intel Xeon X5680 processzor 1536 magot vonultat fel - a csomópontokat Infiniband interfész kapcsolja össze. A SUSE Linux operációs rendszert futtató gép összesen 6 terabájt operatív memóriát tartalmaz és 512 terabájtos háttértár csatlakozik hozzá.

A konfiguráció teoretikus csúcsteljesítménye 18 teraflops, ami kevesebb mint harmada az aktuális Top500 lista utolsó helyezettjének, de háromszor erősebb mint a KFKI-ban tavaly tavasszal üzembe helyezett GENAGRID, amely szintén egy SGI Altix ICE rendszer. A debreceni gép átvette a vezetést és az ország legerősebb számítógépévé vált, letaszítva a képzeletbeli trónról az IBM által az OMSZ-nél tavaly nyáron üzembe állított 14 teraflopsos iDataPlex rendszert.

"A Debreceni Egyetem időben felismerte, hogy elsősorban kísérletes tudományterületeken jelentős szerepet játszanak a szoftveralapú szimulációs és modellezési módszerek, melyek egyben a kísérleti költségek csökkentéséhez is hozzájárulnak" - mondta Dr. Fábián István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektora. "Ezt szem előtt tartva, a DE Tudományegyetemi Karok és a NIIFI 2008-ban megállapodást írt alá, aminek értelmében az országos szuperszámítógép rendszer egyik csomópontja az intézmény Kassai úti campusán kialakított erőforrás terembe kerül elhelyezésre."

Dr. Fábián István szerint két évvel ezelőtt, a projekt indításakor felmérés készült több mint 100 egyetemi kutató körében, amelyek során 30 nagy számításigényű projektjavaslat született. "Mára ez a szám lényegesen bővült, és a rendszer éles használata során további igényeket is ki tudunk elégíteni" - mondta Dr. Fábián István, hozzátéve, hogy a debreceni rendszer a többi magyar HPC géppel együtt nemcsak az egyetem, de a teljes magyar felsőoktatás, illetve akadémiai kutatás számára képes biztosítani a szükséges számítási kapacitást.

Szeged, Pécs, Budapest

A négy új gép közül a második legerősebb Szegeden található. A HP ProLiant CP4000BL blade szerverekből álló rendszer csomópontjai egyenként négy darab 12 magos AMD Opteron 6174 processzort tartalmaznak, vagyis egy-egy csomópont 48 darab 2,2 GHz-es processzormagot mozgósít. A teljes rendszer 44 darab Infiniband interfészen csatlakozó csomópontból áll össze, ami 2112 processzormagot és 5,6 terabájt memóriát jelent, a csatlakozó háttértár mérete pedig 256 terabájt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Red Hat Linuxot futtató, 14 teraflops elméleti maximális teljesítményű gép erős csomópontjai miatt üzenetküldésen alapuló és nagy osztott memóriát igénylő algoritmusok futtatására egyaránt alkalmas. A szegedivel azonos gép kerül a NIIF budapesti központjába, azonban jóval kisebb kiépítésben -  teljesítménye annak csupán harmada, kisebb a háttértár és vizualizációs rendszer sem tartozik hozzá. A rendszer érdekessége, hogy egy zárt vízhűtéses rackben kapott helyet.

A Pécsre kerülő SGI Ultraviolet 1000 egy cache coherent NUMA (ccNUMA) felépítésű cluster, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a 192 darab hatmagos Xeon X7542 processzort és 6 terabájt memóriát felvonultató konfiguráció egyetlen rendszerképként használható olyan alkalmazások alatt, amelyek igénylik az extrém méretű osztott memóriát. A 10 teraflops elméleti maximális teljesítményű gép SUSE Linux operációs rendszert futtat. A Debrecenben, Szegeden és Pécsen telepített mérnöki-tudományos rendszerekhez NVIDIA Quadro 5800-alapú vizualizációs rendszer is tartozik.

Nemzetközi vérkeringésben

A számítógépeket az NIIF dedikált optikai hibrid HBONE+ hálózata kapcsolja össze. A most létrehozott infrastruktúra a hazai kutatás alapvető igényeinek kiszolgálása mellett lehetővé teszi azt is, hogy hazánk bekapcsolódjon az Európai Kutatási térség keretében formálódó, az EU által támogatott integrált európai szuperszámítógépes infrastruktúrába (PRACE), biztosítva azt, hogy magyar kutatók a nagy európai rendszerekhez is hozzáférést kapjanak.

"A legnagyobb felhasználói közösségünk a fizikusok és a kémikusok, akik például anyagszerkezeti modelleket vizsgálnak, illetve Schrödinger-egyenletet oldanak meg, vagy gyógyszerkutatásban molekula-dokkolási feladatot végeznek" - mondta a HWSW-nek Dr. Stefán Péter, NIIF Intézet osztályvezetője. "De előfordulnak rádiójelekből Föld-típusú bolygókat kutató csillagászok, éppúgy, mint hálózatszimulációval foglalkozó informatikusok."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról