Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 6. 14:51

Nincs többé ingyen Ubuntu CD

A Canonical beszünteti a ShipIt programot, amelynek keretében ingyen postázott Ubuntu Linux telepítőlemezt bárkinek, aki kérte. A népszerű Linux-disztribúció továbbra is beszerezhető lesz CD-n, az Ubuntu webáruházban.

Az Ubuntu ShipIt programot 2005-ben hívta életre a Canonical, a cégnél úgy vélték, a szélessávú internet-előfizetések hiánya még a fejlettebb országokban is gátolhatja az Ubuntu Linux elterjedését, egy teljes telepítőkészlet letöltése túl sokáig tarthat ahhoz, hogy a felhasználók kivárják. A ShipIt keretében a cég bárkinek ingyen elküldte a legújabb Ubuntu Linux telepítőlemezét, aki kérte - az évek során több millió lemez talált így gazdára. Azóta azonban hosszú idő telt el, a szélessávú internet széles körben elterjedt, így már senki számára nem lehet probléma egy 700 megabájtos lemezkép letöltése - a www.speedtest.net szerint Magyarországon az átlagos netkapcsolat 14 Mbps letöltési sávszélességet biztosít.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Canonical blogban olvasható bejegyzés szerint a cég az elmúlt két évben korlátozta az egy ügyfél által rendelhető lemezek számát és azt is, hogy egy személy hányszor rendelhet ingyen CD-t. A ShipIt mozgalom most teljesen leáll, az Ubuntu 11.04 verziót már nem lehet így beszerezni - aki ragaszkodik a Canonical által gyártott telepítőhöz, az Ubuntu webáruházban megvásárolhatja. A cég arra biztat mindenkit, töltse le a lemezképeket és írja fel saját maga CD-re.

A vállalat a helyi Ubuntu-közösségekre számít a jövőben a CD-k terjesztése terén - azok a helyi közösségek, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek, megrendelhetik a telepítőlemezeket a Canonicaltól, amelyeket aztán saját maguk terjeszthetnek. A blogbejegyzésből kiderül továbbá, hogy hamarosan indul egy online kipróbálható Ubuntu, így a Linux-disztribúció iránt érdeklődő felhasználók anélkül próbálhatják ki az operációs rendszert, hogy bármit le kellene tölteniük vagy telepíteniük kellene.

Az Ubuntu 11.04 jelenleg béta állapotban van - az új verzió talán legfontosabb újdonsága, hogy a jól ismert és sokak által kedvelt GNOME helyett a Unity az alapértelmezett felhasználói felülete, amely korábban a Netbook Remix verzióban volt megtalálható. A cél az, hogy egy többfajta méretű és felbontású kijelzőn és akár érintőképernyőn is jól működő felülete legyen az Ubuntunak, amit a Unity meg is valósít - a fejlesztők láthatóan sokáig tanulmányozták a Mac OS X felületét. Az Ubuntu 11.04 előzeteseit tesztelők szerint azonban a Unity még nem elég kiforrott ahhoz, hogy leváltsa a GNOME-ot.

Az április 28-ra ígért "Natty Narwhal" az egyik első Linux-disztribúció, amely a jelentős teljesítménynövekedést ígérő 2.6.38 verziójú kernelre épül - ennek újdonságairól egy korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk. Az Ubuntu 11.04 emellett az ismert szabad szoftverek legújabb verzióit tartalmazza, többek közt a Firefox 4-et és a LibreOffice 3.3-at. Az új Linux-verzió béta változata letölthető a Canonical oldaláról, ahol persze továbbra is elérhető a tavaly októberi Ubuntu 10.10 végleges verziója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról