Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 31. 12:02

Hatóságok kereszttüzében a Google

Sűrű napja volt a Google-nak tegnap: míg Amerikában sikerült kiegyezni a Zümm kapcsán a Szövetségi Kommunikációs Bizottsággal, addig Európában újabb vizsgálat indult a cég ellen.

Versenycsörte

Bár már egy ideje lobbizik a Microsoft Brüsszelben a Google ellen, ezúttal hivatalosan is bepanaszolta a keresőóriást. A vád: monopólium a keresőpiacon. A Microsoft panasza szerint a Google versenyellenes eszközökkel tartja fenn elsöprő piaci dominanciáját, többek között azáltal, hogy preferenciális elérést tart fenn magának a YouTube-hoz. A Microsoft szerint a Google kizárja a többi keresőt a videomegosztó oldal tartalmának indexeléséből és lehetetlenné teszi a Windows Phone 7-et futtató telefonokról az oldal megfelelő használatát. A Microsoft panaszába foglalta a Books Agreementet is, amely ha létrejön, kizárja a többi keresőt a hatalmas, digitalizált könyveket tartalmazó adatbázis használatából.

A Microsoft panaszát feltehetőleg hozzácsapják majd ahhoz a nagy vizsgálathoz, amelyet az EU még tavaly kezdeményezett a keresőóriás ellen. Az európai vizsgálat alapja, hogy míg globálisan működik valamilyen keresőpiaci verseny, a kontinensen a Google részesedése 95 százalék fölött van. Ennek köszönhetően a Google olyan feltételeket diktál a piaci szereplőknek, amellyel ellehetetleníti a versenyt - áll a Microsoft panaszában. A keresőpiac ugyanis a hirdetések révén monetizálódik, ebben pedig a Google verhetetlen. A Microsoft szerint ennek az az oka, hogy a Google olyan hirdetési szerződésekkel rendelkezik, amelyek meggátolják a hirdetők adatainak platformok közötti mozgását, ezzel gyakorlatilag bebetonozva őket az Adwords rendszerbe, miközben a hirdetések teljesítményének mérését és összehasonlítását is ellehetetleníti.

A magánélet védelme

Jobb hír a Google számára, hogy végre sikerült kiegyezni az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsággal (FTC) a Zümmöt illető panaszokat illetően. Mint ismeretes, a Zümm néven elindított közösségi szolgáltatás kezdeti formájában teljesen kiadta a felhasználók fontos adatait, anélkül, hogy erről bármilyen tájékoztatást nyújtott volna. A Google akkor hamar visszakozott és sokkal szigorúbbá tette a Zümm beállításait, de a felhasználók magánéleti titkain esett kár (mint ilyen esetekben általában) helyrehozhatatlan.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ügyben az FTC vizsgálatot indított, ezt zárta most le egy kiegyezés. A feltételek azonban rendkívül szigorúak a Google-ra nézve, a cég ugyanis vállalta, hogy a következő 20 évben folyamatos, visszatérő ellenőrzésen megy át, amelyet egy független intézet fog elvégezni. A Google ugyanakkor az egyezség értelmében beismerte, hogy valóban megsértette a saját, adatvédelmi szabályait és tévesen hozta nyilvánosságra a felhasználók legközelebbi kapcsolatait.

A Google megbüntetéséhez szokatlan módon egy amerikai-európai keretegyezmény szolgáltatta a jogi hátteret - először megszületése óta. Az Egyesült Államok és Európa közötti Safe Harbor egyezmény az amerikai cégek és az európai polgárok közötti adatvédelmi korlátokat szögezte le, egyúttal pedig mindkét entitás polgárai számára komoly adatvédelmi garanciákat nyújt - komolyabbakat, mint az azelőtt hatályos rendelkezések.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.