Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 30. 12:55

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít a Google ellen

Az Európai Bizottság hivatalosan is vizsgálatot indított a Google ellen, miután több európai szolgáltató is panaszt tett az óriáscégre azt állítva, hogy visszaél piacvezető pozíciójával.

Nem tetszik a versenytársaknak

Prioritással kezeli a Google ellen indított versenyfelügyeleti vizsgálatot az Európai Bizottság. Több vertikális keresőszolgáltató (pl. árösszehasonlító) is azzal a panasszal fordult a Bizottsághoz, hogy a Google a keresési találatai között szándékosan hátrasorolja az általuk szolgáltatott eredményeket. Az Európai Bizottság vizsgálni fogja, a Google valóban így tett-e, illetve hogy csökkentette-e a vertikális keresőszolgáltatók szponzorált linkjeinek Quality Score értékét, amely a hirdetők által a Google-nek fizetett összeg egyik meghatározó tényezője.

A Google ellen a Microsoft-féle Ciao from Bing, a Foundem árösszehasonlító, iletve az Ejusitce.fr jogi kereső adott be panaszt. "A Google hátráltatja az innovációt" - állítja a brit Foundem. "Nem szabadna hagyni, hogy a saját szolgáltatásai érdekében diszkrimináljon másokat" és azt is kötelezővé kellene tenni, hogy egyértelműen megjelölje a keresési találatok közül azokat, amelyek a saját szolgáltatásaira mutatnak.

A Bizottság azt is ki akarja deríteni, Google valóban ráerőszakol-e a hirdetési partnereire exkluzív megállapodásokat, amelyek értelmében a weboldalaikon nem jelentethetnek meg konkurens hirdetéseket. A panaszosok azt is állítják, a Google olyan szerződéseket kötött szoftver- és hardvergyártókkal, amelyek célja a versenytárs keresők kizárása volt, a Bizottság ezt az ügyet is vizsgálni fogja. Emellett felmerült még panaszként, hogy a Google korlátozza a kampányadatok elhordozását az általa üzemeltetett rendszerből.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"A hirdetéseket minden esetben egyértelműen megjelöljük, megkönnyítjük a felhasználók számára, hogy adataikat magukkal vigyék, amikor szolgáltatást váltanak, és nagy összegeket fektetünk a nyílt forráskódú projektekbe" - áll a cég hivatalos állásfoglalásában, "Ennek ellenére mindig van fejleszteni való, és együtt fogunk működni a Bizottsággal, hogy minden felmerülő aggályt eloszlassunk." A Google hangsúlyozza, a vizsgálat indulása nem jelenti az elmarasztalását, az Európai Bizottság tájékoztatása is kitér rá, hogy a vizsgálat nem azért indult, mert bármiféle bizonyíték állna rendelkezésre a piaci erőfölénnyel való visszaélésről.

Itthon 98 százalékon a Google

A Google európai keresőpiaci pozíciójáról nem állnak rendelkezésre részletes statisztikák, mivel egy nagy és szabdalt piacról van szó. Általánosságban elmondható azonban, hogy kontinensünkön a Google jóval nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik mint odahaza, mivel első számú versenytársai, a Bing és a Yahoo elsősorban amerikai üzletükre koncentrálnak és kevesebb figyelmet fordítanak az európai felhasználókra - ez a fejlesztések ütemében is tetten érhető. Magyarországon a Rankings.hu adatai szerint a Google keresőpiaci részesedése 98 százalék feletti.

A versenyügyi hatóságok egy vállalatra legfeljebb az éves forgalmának 10 százalékát kitevő büntetést szabhatnak ki, amennyiben bebizonyosodik az erőfölénnyel való visszaélés. A Google tavalyi forgalma 23,6 milliárd dollár, azaz 18,1 milliárd eurór volt. A történelem során a legnagyobb büntetést egyébként az Intel kapta, 1,06 milliárd eurót kellett fizetnie.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról