Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 24. 15:28

Továbbra is jogi űrben lebeg a Google Books

A versenytársaknak adott igazat a bíróság a Google Books ügyben folyó perben, így a szolgáltatás várhatóan nem folytathatja működését az eddig megszokottak szerint. Az ítélkező bíró szerint a Google Books Agreement monopolhelyzetbe hozná a Google-t, keretei pedig túl széleskörűek voltak. Jöhet a harmadik menet.

Továbbra sem nyugodhat meg a Google, a második Books Agreement is elbukott, pedig az online óriáscég rengeteg energiát fektetett a könyvdigitalizációs projektjébe. A bírói döntés nyomán a 125 millió dolláros Books Megállapodás érvényét veszíti, így amennyiben a Google tovább akarja folytatni a projektet, kénytelen lesz újra asztalhoz ülni a kiadókkal és jogtulajdonosokkal.

Mint ismeretes, a Google rendkívül innovatív módon állt a jogvédett könyvek témájához és egy bátor lépéssel megkerülte a teljes szerzői jogi kérdést. A Google által javasolt megállapodás szerint az összes könyv felszabadult volna a jogi védelem alól, amelynek jogtulajdonosai nem jelentik be igényeik fenntartását. Ezzel a megoldással egy csapásra felszabadultak volna azok a könyvek, amelyek már régóta nincsenek nyomtatásban, jogtulajdonosaik pedig teljességgel elérhetetlenek. A világ összes könyvének digitalizálására irányuló projekt azonban belefutott előbb a kiadók, majd miután velük kiegyeztek, a versenytársak ellenkezésébe.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az Amazon, a Microsoft és néhány másik cég szerint ugyanis a Google kezében messze túl nagy információmennyiség összpontosult volna, amelyet ráadásul pénzzé is tehetett volna a keresőóriás. Bár a Google a 125 milliós megegyezéssel a kiadók száját sikeresen befogta, a versenytársak feljelentésére a bíróság megint a Google ellen ítélt.

A Larry Page saját kedvenc projektjének számító Google Books azonban valószínűleg ezután sem áll le, a cég jogászai újra leülnek és megpróbálnak megoldást találni a problémára. A most ítéletet hozó bíró szerint ez nem is lehetetlen, Danny Chin szerint létezik egy olyan harmadik Megállapodás, amely megfelel a törvényes feltételeknek, különösen, hogy az univerzális digitális könyvtár létrehozása az egész emberiség számára rendkívüli előnyöket hordozna. A bíró szerint egy "fair, adekvát és ésszerű" megállapodásra van szükség, a most elkaszált verzió pedig ennek nem felelt meg.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.