Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Továbbra is jogi űrben lebeg a Google Books

Gálffy Csaba, 2011. március 24. 15:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A versenytársaknak adott igazat a bíróság a Google Books ügyben folyó perben, így a szolgáltatás várhatóan nem folytathatja működését az eddig megszokottak szerint. Az ítélkező bíró szerint a Google Books Agreement monopolhelyzetbe hozná a Google-t, keretei pedig túl széleskörűek voltak. Jöhet a harmadik menet.

hirdetés

Továbbra sem nyugodhat meg a Google, a második Books Agreement is elbukott, pedig az online óriáscég rengeteg energiát fektetett a könyvdigitalizációs projektjébe. A bírói döntés nyomán a 125 millió dolláros Books Megállapodás érvényét veszíti, így amennyiben a Google tovább akarja folytatni a projektet, kénytelen lesz újra asztalhoz ülni a kiadókkal és jogtulajdonosokkal.

Mint ismeretes, a Google rendkívül innovatív módon állt a jogvédett könyvek témájához és egy bátor lépéssel megkerülte a teljes szerzői jogi kérdést. A Google által javasolt megállapodás szerint az összes könyv felszabadult volna a jogi védelem alól, amelynek jogtulajdonosai nem jelentik be igényeik fenntartását. Ezzel a megoldással egy csapásra felszabadultak volna azok a könyvek, amelyek már régóta nincsenek nyomtatásban, jogtulajdonosaik pedig teljességgel elérhetetlenek. A világ összes könyvének digitalizálására irányuló projekt azonban belefutott előbb a kiadók, majd miután velük kiegyeztek, a versenytársak ellenkezésébe.

Az Amazon, a Microsoft és néhány másik cég szerint ugyanis a Google kezében messze túl nagy információmennyiség összpontosult volna, amelyet ráadásul pénzzé is tehetett volna a keresőóriás. Bár a Google a 125 milliós megegyezéssel a kiadók száját sikeresen befogta, a versenytársak feljelentésére a bíróság megint a Google ellen ítélt.

A Larry Page saját kedvenc projektjének számító Google Books azonban valószínűleg ezután sem áll le, a cég jogászai újra leülnek és megpróbálnak megoldást találni a problémára. A most ítéletet hozó bíró szerint ez nem is lehetetlen, Danny Chin szerint létezik egy olyan harmadik Megállapodás, amely megfelel a törvényes feltételeknek, különösen, hogy az univerzális digitális könyvtár létrehozása az egész emberiség számára rendkívüli előnyöket hordozna. A bíró szerint egy "fair, adekvát és ésszerű" megállapodásra van szükség, a most elkaszált verzió pedig ennek nem felelt meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.