Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 30. 15:46

Az eBay megvette a GSI Commerce-t

Mintegy 2,4 milliárd dollárt adott az eBay a GSI Commerce-ért, így jelentősen megnövelte jelenlétét az internetes értékesítési piacon. A GSI Commerce számos online boltot üzemeltetett és látott el infrastruktúrával, így tulajdonképp az eBay professzionálisabb változatának számított.

Az Amazon mögött egyértelműen másodhegedűssé váló eBay a GSI Commerce megvásárlásától várja a kitörési lehetőséget az internetes kereskedelem piacán. A két cég profilja nem vág egybe, azonban a kínált szolgáltatások közötti hasonlóság egyértelmű: míg az eBay átlagos internetfelhasználók számára kínált lehetőséget a portékáit adás-vételére, a GSI Commerce jóval nagyobb boltoknak adott üzemeltetési szolgáltatásokat.

Nagy falat

A GSI Commerce összesen mintegy 180 boltot üzemeltetett, köztük olyan nagy neveknek, mint a Timberland, Kate Spade és Ralph Lauren. A személyre szabott boltok számára a GSI online fizetési rendszereket, küldeményezést és ügyfélszolgálati szolgáltatásokat adott.

Az eBay mára az internetes látkép stabil figurájává vált, de a gyors növekedés időszaka után a cég egyre lassabban bővül. A GSI így olyan befektetés lehet, amely kibővíti az eBAy portfólióját és új piacokat nyit meg. Az Enderle Group szakértője szerint az eBaynek folyamatosan növelnie kell az online jelenlétét, mert legfontosabb piaca könnyű préda lehet kisebb, agilisebb cégek számára. A cég egyelőre elég nagy ahhoz, hogy releváns szereplő legyen, de ennek nem kell feltétlenül így is maradnia.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szakértők szerint a vásárlással azonban még nem nő nagyra az eBay, az Amazonnal vívandó csata első állomásának azonban megteszi. "Ez a vásárlás sokat tehet azért, hogy az eBay fel tudja venni a versenyt az Amazonnal. A képesség, hogy fontos gyártók termékeit értékesítheti és szállíthatja le az eBay-t egyes szegmensek esetében már az Amazon direkt ellenfelévé teszi." - mondta Dan Olds, a Gabriel Consulting Group elemzője.

Reménykeltő

Bár még a két cég kombinált elérése sincs az Amazoné közelében, az, hogy az eBay adja az infrastruktúrát például a Toys R Us, vagy az NFL boltja mögé, jelentős fejlődés a cég hagyományos piacához viszonyítva, bár ehhez a megszerzett ügyfeleket meg is kell tartani, illetve ki kell használni a növekedési potenciált. Az eBay-Skype történetet tekintve ennek nincs túl sok esélye, de remélhetőleg a kereskedelmi óriás tanult a hibájából és az új szerzeményt nem fogja évekig félremenedzselni.

Annak érdekében, hogy saját klienseinek ne legyen versenytársa, az eBay nem olvasztja be a GSI teljes egészét. Így az eBay-en kívül marad a GSI licencelt sporteszközöket forgalmazó üzletága, valamint a ShopRunner és a Rue La La üzletek, amelyek közvetlenül forgalmaztak termékeket - ezzel mind a többi GSI partnernek, mind az eBay-en eladóknak versenytásai lettek volna. A leválasztott üzletág önálló entitásként folytatja tovább, a GSI alapítójával és volt vezérigaztagójával, Michale Rubinnal az élen. Az eBay az új cég 30 százalékát tartja meg, a fennmaradó rész Rubiné lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról