:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 29. 10:02

Tovább nőtt az Intel processzorpiaci fölénye

Mind 2009 hasonló időszakához, mind az előző negyedévhez képest növelte piaci részesedést az Intel 2010 utolsó három hónapjában - találta az IHS iSupply. Az AMD folyamatosan olvad, már nem csak az Intel, de a kisebb lapkagyártók is viszik a zöldek részesedését.

A piac egésze drámai növekedést mutatott, a 25 százalékos éves növekedés különösen a 2009-es 6 százalékos csökkenéssel összehasonlítva jelentős. A teljes piac így tavaly elérte a 40 milliárd dolláros nagyságot, ekkora bevételen osztoztak a mikroprocesszor-gyártók. Bár a piacot hagyományosan az x86-os processzorok dominálják, a táblagépek megjelenésével az ARM-alapú processzorok is kérnek egy szeletet a piacból. Egyelőre ez a piacon nem mutatkozik látványosan - köszönhetően az ARM-lapkák jóval alacsonyabb átlagos eladási árának, de a következő években ez megváltozhat, ahogy a táblagépek eladásai, illetve a lapkák teljesítménye és árai növekedésnek indulnak. Az iSupply szakértői szerint a táblagépek kitörési lehetőséget jelentenek az olyan, processzorgyártásban kicsinek számító, ám félvezetőgyártásban hatalmas cégek számára mint a Samsung, ugyanakkor az új piacokra történő belépés az Intel és AMD számára is nyitva áll.

A piac szerkezete azonban már most jelentősen átalakulóban van, a GPU és CPU integrálása már javában zajlik. Az iSupply adatai szerint tavaly az eladott processzorok mintegy harmada képes volt grafikus megjelenítésre is. A jövőben az ilyen termékek részaránya csak növekedni fog, a piaci elemző cég szerint az AMD Fusion processzoraival és az Intel agresszív GPU-politikájával hamar kiszorulnak majd a piacról a hagyományos, különálló CPU-k.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az adatok szerint nagyjából 81,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett bevétel szerint az Intel 2010 utolsó negyedévében - áll a jelentésben. Összehasonlításképpen a chipgyártó 80,8 százalékon állt az előző negyedévben és 81 százalékon az előző év utolsó negyedévében, az Intel tehát kisebb megtorpanásokkal, de fokozatosan egyre nyomasztóbb fölényre tesz szert. Az AMD részesedése ezzel szemben folyamatosan olvadóban, az aktuális negyedévben 10,9 százalékot ért el a zöld gyártó, szemben az előző negyedév 11,4 százalékos, illetve a 2009 hasonló időszakában elért 12,2 százalékos részesedésével. A két sor összevetéséből kitűnik, hogy az AMD nem csak az Intel felé veszített részesedést, az "egyéb" kategóriába tartozó kis gyártók (mint a VIA és a RISC-alapú termékek gyártói) egy év alatt 0,8 százalékkal növelték részesedésüket (6,8 százalékról 7,6-ra).

A napokban záruló negyedévet átrajzolta az Intel chipsettel kapcsolatos problémája, ami miatt jelentős mennyiségű processzor is eladatlan maradt. Bár ez az eladott darabszámot várhatóan nem érinti, az előző generációs számítógépek nyomott áron történő kiárusítása miatt az Intel összbevételből való részesedése várhatóan csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.