Szerző: Koi Tamás

2011. március 21. 12:09

Bekapcsolta első 900 MHz-es 3G-s állomásait a brit O2

A 900 MHz-es frekvenciasávban is elindította 3G-s mobiladat-szolgáltatását a spanyol Telefónica tulajdonában álló O2 UK. A cég elsősorban a nagyvárosokra koncentrál a bővítéssel.

Az O2 múlt héten beüzemelte, illetve átállította első olyan bázisállomásait, melyek az eddig kizárólag beszédátviteli célokra használt 900 MHz-es frekvenciasávban is képesek adatforgalmazásra. A cég az ehhez szükséges engedélyeket januárban kapta meg a brit hírközlés-szabályozó szervtől, az Ofcomtól, az új szolgáltatás előkészítése azóta több nagyvárosban, így London mellett egyebek közt Leedsben, Birminghamben és Manchesterben zajlott.

A 3G900-nak nevezett rendszer teljes üzembe állításával az O2 arra számít, hogy londoni hálózatának kapacitását körülbelül a másfélszeresére tudja növelni, így az erre alkalmas terminálokon (mobilteleofnok, tabletek, USB-s modemek) elérhető le- és feltöltési sebesség is nőhet. A szolgáltató láthatóan a nagyvárosokra koncentrál az első bővítési körrel, jóllehet Nagy-Britannia vidéki mobilnet-ellátottsága a legrosszabbak közé tartozik az Európai Unióban, és a 900 MHz-es frekvencia alkalmasabb is lehet nagyobb területek lefedésére, mint az eddig használt 2,1 GHz-es UMTS-sáv.

Az O2 nem tett közzé technikai részleteket azzal kapcsolatban, hogy a 3G900 bevezetése a hálózati infrastruktúrában milyen bővítéseket, fejlesztéseket igényelt. A modernebb, szoftveresen paraméterezhető bázisállomások (SDR, vagy Single RAN) esetében elég lehet a központból átparaméterezni a rádiós egységeket, de a régebbi site-okon szükségessé válhat a berendezések cseréje, korszerűsítése is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A 900 MHz-es frekvenciasáv adatcélú felhasználása az Európai Unió által 2009-ben elfogadott új GSM-keretirányelv implementálásával vált lehetővé. Ezt a keretirányelvet az Unió szándékai szerint tavaly májusig minden tagállamnak át kellett volna ültetnie a helyi szabályozásába, ez azonban több országban - köztük Magyarországon - nem történt meg időben. Az EU egy hete Spanyolországot és hazánkat arra szólította fel, mielőbb végezzék el a szükséges jogharmonizációs folyamatokat, és tegyék lehetővé a mobilszolgáltatók számára a GSM-sávok adatcélú felhasználását.

A hazai mobilszolgáltatók a hálózat jövőbeni bővítését illetően kiemelt fontosságú kérdésként kezelik a mielőbbi implementációt, az operátorok hónapok óta lobbiznak a kormányzatnál azért, hogy az illetékes minisztérium írja ki a szükséges frekvenciatendereket, vagy aukciókat. Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezetője március elején újságírók előtt közölte, a pályázatok részleteit napokon, heteken belül megismerhetik a szolgáltatók, illetve a nagyközönség, az azóta eltelt több mint két hétben azonban semmilyen érdemi lépés nem történt az ügyben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról