Szerző: Koi Tamás

2011. március 17. 15:01

Indul az első LTE-alapú virtuális mobilszolgáltatás

Nemcsak Kelet-Európában, hanem gyakorlatilag az egész világon egyedülállónak tekinthető az a kezdeményezés, amit a lengyel távközlési piacon elindított a legnagyobb helyi műsorszóró, a Cyfrowy Polsat. A cég virtuális mobilszolgáltatást indít kereskedelmi LTE-hálózaton.

Miközben itthon a mobilszolgáltatók számára továbbra sincs nyitva az út az LTE, de még a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávokban biztosított  UMTS szolgáltatások  előtt sem, addig Lengyelországban gőzerővel épül az LTE-hálózat a Mobyland és a CenterNet konzorcium jóvoltából. A cégek ráadásul most arra is vállalkoztak, hogy egy másik távközlési szolgáltatónak is átengedjék az infrastruktúrájukat, vagyis utat engedtek egy virtuális mobilszolgáltatónak.

Ez a virtuális mobilszolgáltató a legnagyobb lengyel műholdas műsorszóró, a Cyfrowy Polsat, mely mostantól három hónapon keresztül kereskedelmi tesztüzemben nyújt LTE szolgáltatást a Mobyland és a CenterNet hálózatán, értelemszerűen a hálózat lefedettségi területén. A kétezer tesztelő havonta 100 gigabájtnyi adatforgalmi korláttal veheti igénybe a szolgáltatást, ebből 50 gigabájt csúcsidőben (8-24 óráig), 50 gigabájt pedig csúcsidőn kívül használható fel. A tesztüzem ingyenes, a későbbi tervekről, díjcsomagokról és árakról egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

A Cyfrowy Polsat részére az USB-s modemeket az IPWireless biztosítja - ez egyébként a világ első olyan USB-s modeme, mely az 1800 MHz-es frekvenciasávban képes LTE-alapú hálózatokkal kommunikálni. A modem maximálisan 73 Mbps letöltési és 25 Mbps feltöltési sebességet biztosít, de a szolgáltató idővel a teljes, összesen 20 MHz széles sávot igénybe kívánja venni - ez megfelelő eszközökkel elméletileg akár 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességet is eredményezhet megfelelő körülmények esetén.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A lengyelországi a világ első 1800 megahertzes tartományban üzemelő kereskedelmi LTE hálózata, amely ráadásul 20 megahertzes szélességű sávot használhat a magas átviteli sebességek és báziskapacitás elérése érdekében. Az ehhez szükséges engedélyeket még 2007 novemberében nyerték el a cégek, a hálózati berendezéseket a Huawei szállítja. A hálózat névleges kapcsolódási sebessége, legfeljebb 153 Mbps, 48 Mbps feltöltés mellett, ami később 326/86 Mbps sebességűre frissítenek - ez a kapacitás azonban sok felhasználó között oszlik meg. Az LTE egy későbbi szoftverfrissítéssel technológiai alapot szolgáltat az LTE Advanced szolgáltatás bevezetésére, amely már megfelel a 4G mobilhálózat követelményeinek, és 1 Gbps névleges kapacitást biztosít.

Itthon a mobilszolgáltatók közül a Telenor rendelkezik a legnagyobb frekvenciakészlettel az 1800 MHz-es sávban, igaz a szolgáltató egyelőre a szükséges pályázatok és szerződések hiányában nem tudja felhasználni ezt a többletet adatszolgáltatás nyújtására. A Telenornak ráadásul ahhoz, hogy LTE-szolgáltatást kínálhasson, be kell fejeznie a jelenleg is zajló hálózati modernizációs folyamatot, melynek részeként a cég a teljes hálózati infrastruktúráját lecseréli a ZTE által gyártott LTE-képes eszközökre.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.