:

Szerző: Koi Tamás

2011. március 17. 15:01

Indul az első LTE-alapú virtuális mobilszolgáltatás

Nemcsak Kelet-Európában, hanem gyakorlatilag az egész világon egyedülállónak tekinthető az a kezdeményezés, amit a lengyel távközlési piacon elindított a legnagyobb helyi műsorszóró, a Cyfrowy Polsat. A cég virtuális mobilszolgáltatást indít kereskedelmi LTE-hálózaton.

Miközben itthon a mobilszolgáltatók számára továbbra sincs nyitva az út az LTE, de még a 900 és 1800 MHz-es frekvenciasávokban biztosított  UMTS szolgáltatások  előtt sem, addig Lengyelországban gőzerővel épül az LTE-hálózat a Mobyland és a CenterNet konzorcium jóvoltából. A cégek ráadásul most arra is vállalkoztak, hogy egy másik távközlési szolgáltatónak is átengedjék az infrastruktúrájukat, vagyis utat engedtek egy virtuális mobilszolgáltatónak.

Ez a virtuális mobilszolgáltató a legnagyobb lengyel műholdas műsorszóró, a Cyfrowy Polsat, mely mostantól három hónapon keresztül kereskedelmi tesztüzemben nyújt LTE szolgáltatást a Mobyland és a CenterNet hálózatán, értelemszerűen a hálózat lefedettségi területén. A kétezer tesztelő havonta 100 gigabájtnyi adatforgalmi korláttal veheti igénybe a szolgáltatást, ebből 50 gigabájt csúcsidőben (8-24 óráig), 50 gigabájt pedig csúcsidőn kívül használható fel. A tesztüzem ingyenes, a későbbi tervekről, díjcsomagokról és árakról egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

A Cyfrowy Polsat részére az USB-s modemeket az IPWireless biztosítja - ez egyébként a világ első olyan USB-s modeme, mely az 1800 MHz-es frekvenciasávban képes LTE-alapú hálózatokkal kommunikálni. A modem maximálisan 73 Mbps letöltési és 25 Mbps feltöltési sebességet biztosít, de a szolgáltató idővel a teljes, összesen 20 MHz széles sávot igénybe kívánja venni - ez megfelelő eszközökkel elméletileg akár 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességet is eredményezhet megfelelő körülmények esetén.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A lengyelországi a világ első 1800 megahertzes tartományban üzemelő kereskedelmi LTE hálózata, amely ráadásul 20 megahertzes szélességű sávot használhat a magas átviteli sebességek és báziskapacitás elérése érdekében. Az ehhez szükséges engedélyeket még 2007 novemberében nyerték el a cégek, a hálózati berendezéseket a Huawei szállítja. A hálózat névleges kapcsolódási sebessége, legfeljebb 153 Mbps, 48 Mbps feltöltés mellett, ami később 326/86 Mbps sebességűre frissítenek - ez a kapacitás azonban sok felhasználó között oszlik meg. Az LTE egy későbbi szoftverfrissítéssel technológiai alapot szolgáltat az LTE Advanced szolgáltatás bevezetésére, amely már megfelel a 4G mobilhálózat követelményeinek, és 1 Gbps névleges kapacitást biztosít.

Itthon a mobilszolgáltatók közül a Telenor rendelkezik a legnagyobb frekvenciakészlettel az 1800 MHz-es sávban, igaz a szolgáltató egyelőre a szükséges pályázatok és szerződések hiányában nem tudja felhasználni ezt a többletet adatszolgáltatás nyújtására. A Telenornak ráadásul ahhoz, hogy LTE-szolgáltatást kínálhasson, be kell fejeznie a jelenleg is zajló hálózati modernizációs folyamatot, melynek részeként a cég a teljes hálózati infrastruktúráját lecseréli a ZTE által gyártott LTE-képes eszközökre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.