Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 17. 14:53

WebM-támogatás Internet Explorer 9-hez

A böngésző megjelenése után néhány nappal már elérhető a Google videoformátumát lejátszani képes szűrő. A szoftver még technikai előnézet státuszú, de hamarosan érkezik a végleges változat is.

Gyorsan lépett a Google, az Internet Explorer hétfői megjelenése után pár nappal már elérhetővé tette a WebM videók lejátszását lehetővé tévő plugin első verzióját az új böngésző alá is.A Google WebM szűrője a Windows Media Foundation-be illeszkedik, így az összes, a platformot használó videolejátszóban elérhetővé teszi a WebM-kompatibilitást, beleértve a Windows Media Playert és a Windows Media Centert is.

Az Internet Explorer 9-től a Microsoft támogatja a HTML5 szabvány címkéjét, és képes lejátszani az ilyen videókat. Azonban míg a többi böngészőhöz csomagolják a szükséges dekódoló szoftvert, az IE9 a Media Foundationre bízza a videotámogatást. Az API-ból mindeddig hiányzott a WebM-kompatibilitás, a Google által kiadott szűrő most ezt a hiányosságot pótolja.

IE9 WebM

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A keresőóriás bejelentése szerint a szűrő még számos inkompatibilitási problémával küzd. A nyilvántartott problémák közé tartozik, hogy egyes GPU-meghajtók esetében a CPU 100 százalékos kihasználtságra ugrik, a videolejátszás pedig megszakad - bár ez a probléma a H.264 alapú videók lejátszásakor is felmerül. Másik ismert probléma, hogy a szűrő hajlamos összeakadni a Sophos Antivirusszal, ilyenkor a videó letöltése 20 másodperc után megszakad. A Microsoft mindkét problémát vizsgálja.

A Google lépése az internetes videoplatformok között dúló csata fényben nyer értelmet. Ahogy arról többször beszámoltunk, a Google és a Mozilla által támogatott, megkötésekről mentes WebM formátum csatázik az Apple, a Microsoft és mások által támogatott H.264 formátummal. A harc egyik színtere a böngészőfront, minden cég a saját formátumát támogatja, az "ellenfelet" azonban nem. A logikus lépés így az volt, hogy a Google a WebM-hez adott ki küön telepíthető dekódolót, a Microsoft pedig a Firefoxhoz és a Chrome-hoz nyűjt H.264 plugint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról