Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 17. 14:53

WebM-támogatás Internet Explorer 9-hez

A böngésző megjelenése után néhány nappal már elérhető a Google videoformátumát lejátszani képes szűrő. A szoftver még technikai előnézet státuszú, de hamarosan érkezik a végleges változat is.

Gyorsan lépett a Google, az Internet Explorer hétfői megjelenése után pár nappal már elérhetővé tette a WebM videók lejátszását lehetővé tévő plugin első verzióját az új böngésző alá is.A Google WebM szűrője a Windows Media Foundation-be illeszkedik, így az összes, a platformot használó videolejátszóban elérhetővé teszi a WebM-kompatibilitást, beleértve a Windows Media Playert és a Windows Media Centert is.

Az Internet Explorer 9-től a Microsoft támogatja a HTML5 szabvány címkéjét, és képes lejátszani az ilyen videókat. Azonban míg a többi böngészőhöz csomagolják a szükséges dekódoló szoftvert, az IE9 a Media Foundationre bízza a videotámogatást. Az API-ból mindeddig hiányzott a WebM-kompatibilitás, a Google által kiadott szűrő most ezt a hiányosságot pótolja.

IE9 WebM

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A keresőóriás bejelentése szerint a szűrő még számos inkompatibilitási problémával küzd. A nyilvántartott problémák közé tartozik, hogy egyes GPU-meghajtók esetében a CPU 100 százalékos kihasználtságra ugrik, a videolejátszás pedig megszakad - bár ez a probléma a H.264 alapú videók lejátszásakor is felmerül. Másik ismert probléma, hogy a szűrő hajlamos összeakadni a Sophos Antivirusszal, ilyenkor a videó letöltése 20 másodperc után megszakad. A Microsoft mindkét problémát vizsgálja.

A Google lépése az internetes videoplatformok között dúló csata fényben nyer értelmet. Ahogy arról többször beszámoltunk, a Google és a Mozilla által támogatott, megkötésekről mentes WebM formátum csatázik az Apple, a Microsoft és mások által támogatott H.264 formátummal. A harc egyik színtere a böngészőfront, minden cég a saját formátumát támogatja, az "ellenfelet" azonban nem. A logikus lépés így az volt, hogy a Google a WebM-hez adott ki küön telepíthető dekódolót, a Microsoft pedig a Firefoxhoz és a Chrome-hoz nyűjt H.264 plugint.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.