:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 16. 15:38

Zavart okoz a földrengés a félvezetőiparban

A második negyedév során jelentős problémákkal fognak küzdeni a japán beszállítókkal dolgozó elektronikai gyártók. A pénteki földrengés és az azt követő cunami zavarokat okozott az áramellátásban és a közszállításban, így a következő negyedévben hiány várható flash memóriákból és egyes eszközök részegységeiből, ami áremelkedésekhez vezethet.

Csak néhány fontos gyár szenvedett kritikus károkat a földrengés, illetve a cunami nyomán, a Japánban található gyártósorok azonban sok helyütt állni kényszerülnek az áramellátás szünetelése illetve az infrastruktúra akadozása miatt. A következmények egyelőre felmérhetetlenek, a gyártás kiesése rengeteg terméket és szolgáltatást érinthet.

Szilícium-völgy

A Shin-Etsu Chemical gyárait érte a legsúlyosabb kár, a világ legnagyobb, szilíciumostyákat gyártó vállalata három üzemét is bezárni kényszerült a földrengés nyomán. Az egyik gyárat kedd folyamán, a másodikat szerdán sikerült újraindítani, a kiesés azonban számos megmunkáló gyár számára fennakadásokat okoz majd. A zavar mihamarabbi elhárítása érdekében a Shin-Etsu megnövelte a délebbre található gyárainak termelését, különösen a 300 milliméter átmérőjű ostyákét.

Épp időben

A modern gyártási folyamatok alapját a részletekig finomított beszállítói rendszer jelenti. A gyárak hetekre-hónapokra előre ütemezik a gyártást - és ennek megfelelően rendelik be a szükséges alkatrészeket. Az óraműszerűen működő rendszerben gyakorlatilag nincsenek gyártói raktárkészletek, az éppen érkező részelemek néhány óra múlva mennek is ki a gyárkapun a kész termékbe építve.

A Toshiba hasonló átmeneti problémákkal küzdött, a vállalat átvizsgálás céljából több gyárát is ideiglenesen lekapcsolta. Ez a néhány napnyi kiesés is jelentős azonban, mivel a Toshiba gyártja a világ NAND flash memóriáinak egyharmadát. A szakértők szerint a gyártásban beállt szünet komolyan befolyásolhatja a flash memóriát leginkább használó eszközök, a táblagépek és okostelefonok gyártását a második negyedévben.

A gyártósorok leállására és az esetleges ostyahiányra a DRAM-piac is igen érzékenyen reagált, a memóriaárak rövid idő alatt 12 százalékkal emelkedtek. A Hynix fő beszállítója a Shin-Etsu volt, a vállalat bejelentése szerint most sürgősen más beszállítóktól próbálja beszerezni a kieső nyersanyag-mennyiséget. Az Elpida és a Samsung viszont nem küzd problémákkal, a két memóriagyártót sem a beszállítói lánc, sem maga a földrengés nem érintette, így a gyártás folyamatos.

Japán jelentős elektronikai gyártóinak elhelyezkedése (forrás: ElectroIQ)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Freescale félvezetőgyára Szendaiban leállt. Ugyan a berendezések és az alkalmazottak sértetlenül megúszták a földrengést, a 150 milliméter átmérőjű ostyákkal dolgozó üzemhez vezető infrastruktúra annyira tönkrement, hogy a gyár működésképtelenné vált. A Renesas 22 gyárából ötöt kényszerült bezárni a katasztrófát követő áramhiány következtében.

A Sony hat, Fukusima közelében lévő gyárát zárta be bizonyos időre. Ezek közül kettő lítium-ion alapú akkumulátorokat termelt, egy a Blu-ray lejátszókhoz használt lézerek gyártásáért felelt, három pedig a cég vegyipari leányvállalatához tartozott. Ez utóbbiak a mágnesszalagokhoz és optikai lemezekhez használt alapanyagokat gyártották.

Japán adja a világ félvezetőiparának mintegy 20 százalékát bevétel szerint, a Toshiba révén pedig a flash-memória termelésének pedig 35 százaléka összpontosul a szigetországban. Könnyű tehát belátni, hogy a napjainkban szokásos törékeny beszállítói rendszerekben a japán termelés akár rövid ideig tartó kiesése is súlyos problémákat okozhat. A szituációt komplikálja, hogy a közúti, vasúti, hajós és repülős infrastruktúra is akadozik, sok esetben a már legyártott termékeket emiatt nem tudják leszállítani.

Tévédráma

A félvezetőipar mellett az LCD-panelek egyes részegységeinek gyártását érintette súlyosan a természeti katasztrófa. Bár a teljes paneleket gyártó üzemek nem szenvedtek kárt, a részegységeket (üvegelemek, színszűrők, polarizáló rétegek, CCFL és LED elemek) gyártó üzemek álltak le. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az országban rendszeres áramkimaradás van, így a fizikailag ép üzemek sem képesek a folyamatos termelésre.

A földrengés a Japán környékén húzódó nagy sebességű tengeralatti internetkábeleket sem hagyta érintetlenül, a kár azonban meglehetősen korlátozott maradt. Ennek megfelelően sem a sárga-tengeri, sem a Csendes-óceánon átívelő kommunikációs csatornák nem dugultak be. Súlyosabb kár érte a japán mobilhálózatokat, a szolgáltatók beszámolói szerint mintegy 11 ezer bázisállomás vált működésképtelenné a szigetországban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.