Szerző: Koi Tamás

2011. március 11. 13:21:00

Felszabadultak a lefoglalt európai PlayStation 3 készletek

Ismét lehet importálni Hollandián keresztül Európába PlayStation 3 játékkonzolokat, illetve felszabadult a hatóságok által két hete lefoglalt raktárkészlet is. A Sony egyelőre nyert a bíróságon az LG-vel szemben, de a két cég vitája ezzel még nem zárult le.

Csütörtök este a holland illetékes bíróság feloldotta a PlayStaiton 3 játékkonzolokra vonatkozó importtiltást, egyben felszólította a vámhatóságot, hogy a február végén lefoglalt, csaknem háromszázezer játékgépből álló raktárkészletet azonnali hatállyal szabadítsa fel. A holland vámosok február végén egy a Sony és az LG közt zajló szabadalmi vita bírósági folyományaként foglaltak le egy teljes hajórakomány konzolt, a mostani döntéssel azonban fordult a kocka, olyannyira, hogy végül az LG-nek kell fizetnie a perköltségeket, és elképzelhető, hogy a Sonynak okozott károkat is meg kell térítenie a koreaiaknak.

A konzolok lefoglalásáról szóló februári döntés egy szabadalmi vita következménye, mely a konzolokat gyártó Sony és a dél-koreai LG Electronics közt robbant ki hónapokkal ezelőtt. A két ázsiai cég közt zajló szabadalmi vita konkrétan a Blu-ray szabvány bizonyos komponenseihez köthető, így az ideiglenes import-tiltás nem csak a konzoljátékokra, hanem a Sony összes asztali Blu-ray lejátszójára vonatkozott. Az LG február elején nem csak a PlayStation 3 európai, hanem az amerikai importjának a tiltását is kérte az illetékes szervektől. A vállalatok közt ezzel együtt több szabadalmi vita is zajlik jelenleg, így a Sony például az LG okostelefonok amerikai importjának betiltását igyekszik elérni.

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról (x) 90 fős előadó lesz a konferencián, segítve az eligazodást, kiemeltük neked a hét kedvencünket.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a csaknem két hétig tartó embargó pontosan mekkora károkat okozott a Sonynak, az import és a kereskedelem tiltását feloldó határozat ezzel együtt is vélhetően az utolsó pillanatban érkezhetett. Korábbi becslések szerint ugyanis a Sonynak nagyjából két-három hétre elegendő raktárkészlet áll rendelkezésre Európában a PlayStation 3 konzolokból, vagyis az üzletek ellátása napokon belül veszélybe került volna - igaz, a tiltás csak Hollandiára vonatkozott, vagyis a Sony megoldhatta volna más úton is a szállítást (például légiszállítás).

A két cég közt zajló szabadalmi per ezzel a döntéssel még nem ért véget. Ha a bíróság végül az LG-nek ad igazat, előfordulhat, hogy a Sonynak - akár visszamenőlegesen is - licencdíjat kell majd fizetnie minden Blu-ray lejátszó után, ha ellenben a japánok nyerik a pert, a koreaiak egész biztosan súlyos kártérítési összeg kifizetésére készülhetnek.

a címlapról

béta

0

Mobilappot kap a GitHub

2019. november 14. 14:49

A béta verziós app mellett a cég új értesítési felületet és több más újdonságot is bejelentett.

Hirdetés

Hét kedvenc előadónk az idei HWSW mobile!-ról

2019. november 14. 19:28

Idén 90 fős előadói gárdával készülünk a HWSW mobile! digitális termékfejlesztési konferenciára, de hogy segítsünk az eligazodásban, kiemeltük neked a hét kedvencünket.