Szerző: Koi Tamás

2011. március 11. 13:21

Felszabadultak a lefoglalt európai PlayStation 3 készletek

Ismét lehet importálni Hollandián keresztül Európába PlayStation 3 játékkonzolokat, illetve felszabadult a hatóságok által két hete lefoglalt raktárkészlet is. A Sony egyelőre nyert a bíróságon az LG-vel szemben, de a két cég vitája ezzel még nem zárult le.

Csütörtök este a holland illetékes bíróság feloldotta a PlayStaiton 3 játékkonzolokra vonatkozó importtiltást, egyben felszólította a vámhatóságot, hogy a február végén lefoglalt, csaknem háromszázezer játékgépből álló raktárkészletet azonnali hatállyal szabadítsa fel. A holland vámosok február végén egy a Sony és az LG közt zajló szabadalmi vita bírósági folyományaként foglaltak le egy teljes hajórakomány konzolt, a mostani döntéssel azonban fordult a kocka, olyannyira, hogy végül az LG-nek kell fizetnie a perköltségeket, és elképzelhető, hogy a Sonynak okozott károkat is meg kell térítenie a koreaiaknak.

A konzolok lefoglalásáról szóló februári döntés egy szabadalmi vita következménye, mely a konzolokat gyártó Sony és a dél-koreai LG Electronics közt robbant ki hónapokkal ezelőtt. A két ázsiai cég közt zajló szabadalmi vita konkrétan a Blu-ray szabvány bizonyos komponenseihez köthető, így az ideiglenes import-tiltás nem csak a konzoljátékokra, hanem a Sony összes asztali Blu-ray lejátszójára vonatkozott. Az LG február elején nem csak a PlayStation 3 európai, hanem az amerikai importjának a tiltását is kérte az illetékes szervektől. A vállalatok közt ezzel együtt több szabadalmi vita is zajlik jelenleg, így a Sony például az LG okostelefonok amerikai importjának betiltását igyekszik elérni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a csaknem két hétig tartó embargó pontosan mekkora károkat okozott a Sonynak, az import és a kereskedelem tiltását feloldó határozat ezzel együtt is vélhetően az utolsó pillanatban érkezhetett. Korábbi becslések szerint ugyanis a Sonynak nagyjából két-három hétre elegendő raktárkészlet áll rendelkezésre Európában a PlayStation 3 konzolokból, vagyis az üzletek ellátása napokon belül veszélybe került volna - igaz, a tiltás csak Hollandiára vonatkozott, vagyis a Sony megoldhatta volna más úton is a szállítást (például légiszállítás).

A két cég közt zajló szabadalmi per ezzel a döntéssel még nem ért véget. Ha a bíróság végül az LG-nek ad igazat, előfordulhat, hogy a Sonynak - akár visszamenőlegesen is - licencdíjat kell majd fizetnie minden Blu-ray lejátszó után, ha ellenben a japánok nyerik a pert, a koreaiak egész biztosan súlyos kártérítési összeg kifizetésére készülhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról