Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Mindhárom mobilszolgáltató rosszul kezdte az évet

Koi Tamás, 2011. március 10. 08:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Kisebb-nagyobb mértékben, de mindhárom hazai mobilszolgáltatónál csökkent januárban az előfizetők száma, akár a teljes előfizetői bázist, akár az aktív ügyfelek számát tekintjük. A piacon utoljára tavaly nyáron volt visszaesés, ettől függetlenül a tavalyihoz hasonló csökkenés idén már nem várható.

hirdetés

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobil hangpiacra vonatkozó gyorsjelentése szerint visszaeséssel nyitották az évet a hazai mobilszolgáltatók: A T-Mobile, a Telenor és a Vodafone összesen 27 ezer aktív ügyfelet vesztett el januárban, miközben a teljes ügyfélbázis mérete 21 ezer szerződéssel csökkent. A hívásfogadásra alkalmas kártyák száma januárban így száz lakosra levetítve pont 120 darab volt - ez ugyan decemberhez képest valóban csökkenés, de az év utolsó hónapját leszámítva egyetlen hónapban sem érte el ezt a mutató.

Az év első hónapjában a legtöbb ügyfelet a piacot vezető T-Mobile veszítette el, a magenta szolgáltatótól körülbelül 13,3 ezer előfizető ment el, míg a Telenortól ugyanebben az időszakban nagyjából 10 ezer, a Vodafone-tól pedig 4000 előfizető pártolt el. Bár tavaly ugyanebben a hónapban mindhárom cég növekedést ért el, az év elején a szezonális hatásoknak köszönhetően a hasonló mértékű visszaesés természetesnek tekinthető.


HWSW-grafika. Forrás: NMHH

Az NMHH összesítése szerint az első hónapban a forgalmazásban résztvevők, azaz az előfizetéssel rendelkezők és az utolsó három hónapban hívást indítók vagy fogadók száma alapján a Vodafone a decemberi 22,75 százalékról 22,77 százalékra növelte piaci részesedését, míg a Telenor 32,43 százaléka 32,42 százalékra, a T-Mobilé pedig 44,82 százalékról 44,81 százalékra csökkent. Egy évvel korábban ugyanezek a részarányok rendre 22,61, 33,04 és 44,36 százalékon álltak.

A szolgáltatók januári teljesítménye a fentiekkel együtt is lehangoló: tavaly decemberben az aktív ügyfelek száma körülbelül 170 ezerrel nőtt, igaz, ez az a hónap, amikor a szolgáltatók a legtöbb készüléket - és velük együtt előfizetést - értékesítik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!