Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 10. 14:24

Ki lesz az új Neumann János?

Ma már nem lyukkártyákkal kell bűvészkedni, és a számítógépek memóriakapacitása sem probléma, de még mindig van mit felfedezni. Magyarországon ugyan tudunk sorolni néhány technológiai világsikert az elmúlt évekből, de még messze nem tudjuk azt mondani, hogy sikeresek lennénk az innovációban.

“Neumann János felismerte, hogy kihasználva a számítógépek képességét hosszú számítási sorok emberi beavatkozás nélküli elvégzésére, kiterjesztheti a numerikus módszerek hatókörét az összetettebb lineáris egyenletrendszerekre és a parciális differenciálegyenletekre is. Neumann arra is rájött, hogy a fejlettebb módszerek alkalmazásának kulcsa a számítógépek memóriakapacitásának növelése. Az 1930-as évek végén létező számítógépek nagy előnye a számológépekkel szemben igazán jelentősen a szorzások műveleti sebességében mutatkozott meg, míg tárolókapacitás terén egyértelműen a lyukkártyás számológépek vezettek. A numerikus módszerek azonban nagy mennyiségben állítanak elő közbenső eredményeket, amelyeket egy gyorsan hozzáférhető központi memóriában tárolva komoly teljesítménynövekedést produkálhatunk.” - Wikipedia

A Mobilitás és Multimédia Klaszter már két alkalommal sikeresen szervezte meg a Magyar Innovációs és TechShow-t, ahol tehetséges magánemberek és az ötleteket jól használó magyar cégek mutathatták be találmányaikat, amik a remények szerint a piacon is megállnák a helyüket. Az ilyen bemutatók egyrészt szórakoztatóak, hiszen számtalan érdekességgel találkozhatnak a látogatók, másrészt inspirálóak a többi fényes elme számára. Az inspiráció olyan jól sikerült, hogy a következő bemutatóig nem is kell egy teljes évet várni, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal karöltve már májusban megrendezik a következő TechShow-t.

Májusi TechShow aranyat ér

A tavasz végi Magyar Innovációs TechShow a soros magyar EU-elnökségi program innovációs kiállítása lesz, ahol újfent 21 kiváló magyar high-tech megoldás kap publicitást és segítséget a piaci bevezetéshez vezető úton. A korábbiakkal ellentétben most az állam is támogatja a fejlesztések iránt fogékony szereplőket, s a “Keressük Magyarország Új Neumannjait” elnevezésű pályázat résztvevői közül kerül majd ki az említett 21 tehetséges ötletelő.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMK) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közös szervezésben megvalósuló pályázaton májusig kiválasztják a 21 legjobb ötletet, amit első körben május 17-én egy magas rangú nemzetközi delegáció előtt mutatnak be, majd május 18-án a TechShow-n egy egész napos program keretében a szakmai közönség előtt is - a szervezők legalább 500 érdeklődőre számítanak.

Minden jöhet, ami új, magyar és high-tech

Nevezni minden olyan megoldással lehet, ami infokommunikációs technológiákra épül és  nemzetközileg is újdonságnak számít, lehetőség szerint az egészségipar, zöld gazdaság vagy a kreatív iparágak területéről. Fontos kitétel, hogy a bemutatandó megoldás működő prototípussal rendelkezzen, amit az elmúlt 1-3 évben fejlesztettek ki. A versenyben előnyt jelent, ha a pályázó az elmúlt 1-2 évben nemzetközi megmérettetésben is eredményt ért el.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nevezési határidő 2011. április 8., ameddig az alábbi linken megtalálható formanyomtatványt kitöltve el kell juttatni a techshow@nfm.gov.hu e-mail címre. A beérkezett nevezések közül a 21 legjobbat egy független szakértőkből álló zsűri választja ki, az eredményekről pedig már 2011. április 18-án értesülhetünk. A 21 kiválasztott terméke vagy szolgáltatás május 17-18-án a Millenáris Parkban lesz látható. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy a díjazottak a hírnéven kívül milyen további segítséget, elismerést kapnak, de az biztos, hogy a legértékesebb nyeremény az ismertség, az érdeklődés, illetve a szakmai és állami szervezetek által nyújtott támogatás.

Mivel a TechShow egy non-profit rendezvény, ezért a kiválasztott társaságoknak árbevételük alapján hozzá kell járulnia a kiállítás költségeihez. A befizetések teljes egészét a rendezvény lebonyolítására, illetve a bemutatót segítő installációk építésére és azok technikai költségeire fordítják. Magánszemélyeknek, illetve 25 millió forint éves árbevétel alatti vállalkozásoknak viszont nem kell fizetnie, s a 150 millió forint éves árbevétel feletti cégeknek is mindössze 120 ezer forinttal kell hozzájárulnia a kiállításhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról