Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 08. 09:47:00

Nem fogy a Cisco otthoni videotelefonja

A megjelenés után néhány hónappal jelentősen csökkentette a Umi nevű otthoni videokonferencia-berendezésének az árát és a szolgáltatás havidíját a Cisco és bemutatott egy olcsóbb verziót is.

Már az októberi premierkor is voltak olyan elemzői vélemények, amelyek szerint nem lesz tömeges igény a Cisco Umi (you-me) otthoni videotelefonra, mivel nagyon drága, a funkcionalitását jóval olcsóbb, egyes esetekben ingyenes megoldásokkal le lehet fedni.

Leárazták

A Umi egy HD videokamerából és beépített mikrofonból áll, amelyet a felhasználónak a már meglevő HD tévéjéhez kell kapcsolnia - készletben van még egy távirányító is, amellyel a képernyőn megjelenő menüben lehet navigálni. A Umi videotelefonálásra használható leginkább, de lehet vele videókat rögzíteni, amiket később a felhasználó lejátszhat vagy akár meg is oszthat YouTube-on vagy Facebookon. Videoüzenetet is hagyhatunk a másik félnek, amit nem csak a Umi készüléken, hanem bármilyen, internetre csatlakozó PC-n megtekinthet.

A készüléket 599 dolláros (116 ezer forintos) nettó áron hozta forgalomba a Cisco, a vásárlóknak pedig emellé egy havi 25 dolláros előfizetést is kötniük kell, ha használni szeretnék. Úgy tűnik, ezen az áron nem volt kirobbanó érdeklődés a Umi iránt, a termékért felelős vezető, Marthin De Beer blogbejegyzése szerint mindössze néhány ezer darabot sikerült értékesíteni. A Cisco ezért most 499 dollárra csökkentette a berendezés árát, a hozzá tartozó szolgáltatás havidíját pedig 10 dollárra engedte le, valamint bemutatott egy új verziót, amely kisebb (720p) felbontású videót készít, az ára pedig 399 dollár.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

"Elégedettek vagyunk a reakciókkal de úgy gondoljuk, az alacsonyabb ár felgyorsítja a terjedést" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Gina Clark, a Cisco lakossági Telepresence-üzletágának vezetője, hozzátéve hogy a vásárlóktól származó visszajelzések alapján fejlesztették ki az alacsonyabb felbontású, kisebb sávszélesség-igényű változatot. Az eredeti Umi használatához 3,5 Mbps fel- és letöltési sebességű internetkapcsolatra van szükség, a Umi 720 már 1,5 Mbps sávszélességgel is beéri. Elrajtolt a Umi Connect is, amely egy PC-s kliens a Umi szolgáltatáshoz.

Nem teljesít fényesen a lakossági részleg

A Cisco az elmúlt évek során több felvásárlást is végrehajtott, hogy növelje befolyását a lakossági szegmensben, például megvette az otthoni hálózati eszközöket gyártó Linksyst, a hálózati médialejátszókat fejlesztő KiSS Technologyt, illetve a Flip videokamerákról ismert Pure Digitalt - az akvizíciók célja olyan termékek és technológiák beillesztése a kínálatba, amelyek az otthoni internethasználatot serkentik, főleg médiafogyasztással és -létrehozással. A vállalat előrejelzése szerint 2014-ben az internetforgalom 90 százalékát videók adják.

A Cisco lakossági üzletága a legutóbbi negyedévben 15 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, miközben a cég egésze 6 százalékkal bővült. John Chambers elnök-vezérigazgató be is ismerte, a vállalat nem tudott annyi lakossági terméket eladni az ünnepi szezonban mint amennyit tervezett, de az okokat nem részletezte. Jonathan Kaplan, a lakossági üzletág vezetője, aki a Pure Digital felvásárlásával együtt került a céghez, múlt hónapban jelentette be távozását.

a címlapról

tikk-takk

0

Hibrid okosórát fejleszt a Google?

2019. szeptember 18. 14:46

Újabb részletek derültek ki a Fossiltól vett technológiáról, érdekes hibrid készülékek lehetnek a csőben.