Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 8. 09:47

Nem fogy a Cisco otthoni videotelefonja

A megjelenés után néhány hónappal jelentősen csökkentette a Umi nevű otthoni videokonferencia-berendezésének az árát és a szolgáltatás havidíját a Cisco és bemutatott egy olcsóbb verziót is.

Már az októberi premierkor is voltak olyan elemzői vélemények, amelyek szerint nem lesz tömeges igény a Cisco Umi (you-me) otthoni videotelefonra, mivel nagyon drága, a funkcionalitását jóval olcsóbb, egyes esetekben ingyenes megoldásokkal le lehet fedni.

Leárazták

A Umi egy HD videokamerából és beépített mikrofonból áll, amelyet a felhasználónak a már meglevő HD tévéjéhez kell kapcsolnia - készletben van még egy távirányító is, amellyel a képernyőn megjelenő menüben lehet navigálni. A Umi videotelefonálásra használható leginkább, de lehet vele videókat rögzíteni, amiket később a felhasználó lejátszhat vagy akár meg is oszthat YouTube-on vagy Facebookon. Videoüzenetet is hagyhatunk a másik félnek, amit nem csak a Umi készüléken, hanem bármilyen, internetre csatlakozó PC-n megtekinthet.

A készüléket 599 dolláros (116 ezer forintos) nettó áron hozta forgalomba a Cisco, a vásárlóknak pedig emellé egy havi 25 dolláros előfizetést is kötniük kell, ha használni szeretnék. Úgy tűnik, ezen az áron nem volt kirobbanó érdeklődés a Umi iránt, a termékért felelős vezető, Marthin De Beer blogbejegyzése szerint mindössze néhány ezer darabot sikerült értékesíteni. A Cisco ezért most 499 dollárra csökkentette a berendezés árát, a hozzá tartozó szolgáltatás havidíját pedig 10 dollárra engedte le, valamint bemutatott egy új verziót, amely kisebb (720p) felbontású videót készít, az ára pedig 399 dollár.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

"Elégedettek vagyunk a reakciókkal de úgy gondoljuk, az alacsonyabb ár felgyorsítja a terjedést" - nyilatkozta a Wall Street Journalnak Gina Clark, a Cisco lakossági Telepresence-üzletágának vezetője, hozzátéve hogy a vásárlóktól származó visszajelzések alapján fejlesztették ki az alacsonyabb felbontású, kisebb sávszélesség-igényű változatot. Az eredeti Umi használatához 3,5 Mbps fel- és letöltési sebességű internetkapcsolatra van szükség, a Umi 720 már 1,5 Mbps sávszélességgel is beéri. Elrajtolt a Umi Connect is, amely egy PC-s kliens a Umi szolgáltatáshoz.

Nem teljesít fényesen a lakossági részleg

A Cisco az elmúlt évek során több felvásárlást is végrehajtott, hogy növelje befolyását a lakossági szegmensben, például megvette az otthoni hálózati eszközöket gyártó Linksyst, a hálózati médialejátszókat fejlesztő KiSS Technologyt, illetve a Flip videokamerákról ismert Pure Digitalt - az akvizíciók célja olyan termékek és technológiák beillesztése a kínálatba, amelyek az otthoni internethasználatot serkentik, főleg médiafogyasztással és -létrehozással. A vállalat előrejelzése szerint 2014-ben az internetforgalom 90 százalékát videók adják.

A Cisco lakossági üzletága a legutóbbi negyedévben 15 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, miközben a cég egésze 6 százalékkal bővült. John Chambers elnök-vezérigazgató be is ismerte, a vállalat nem tudott annyi lakossági terméket eladni az ünnepi szezonban mint amennyit tervezett, de az okokat nem részletezte. Jonathan Kaplan, a lakossági üzletág vezetője, aki a Pure Digital felvásárlásával együtt került a céghez, múlt hónapban jelentette be távozását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról