Szerző: Gálffy Csaba

2011. március 8. 12:47

Tárolópiaci trendek 2010 - a talpraállás éve

Az IDC legfrissebb adatai szerint a negyedik negyedévben 16,2 százalékot nőtt a tárolók forgalma, így már teljes bizonyossággal kijelenthetjük: a többi nagyvállalati rendszerhez hasonlóan a tárolók piaca is magához tért, a válság már csak Európát fogja vissza.

Fellélegeztek a tárológyártók, a piac a válság után végre növekedésnek indult. Az IDC negyedik negyedéves jelentése szerint 6,1 milliárd dollárt tett ki a külső merevlemezes tárolók forgalma, amely mintegy 16,2 százalékos növekedés az előző év negyedik negyedévéhez képest. Az év azonban a növekedési pályára való visszatérésen kívül is tele volt tárolópiaci hírekkel, átrendeződött és konszolidálódott a piac, a két nagy nyertes, az EMC és a NetApp pedig jelentősen növelte részesedését.

A Gartner az első negyedévre 18,3 százalékos, a második és a harmadik negyedéves pedig rendre 21,4 illetve 16 százalékos növekedést jelzett éves összehasonlításban. Az IDC hasonló számai 17,4 százalékos, 20,4 százalékos, illetve 19 százalékos bővülést jeleztek, nem volt nagy eltérés tehát a piackutatók eredményei között. A számok mögött persze nem csak a jó 2010-es teljesítmény áll, a gyenge 2009 is kellett a látványos - relatív - növekedéshez.

A fordulat

A 2009-es év ugyanis különösen kegyetlen volt a külső tárolók piacával, 2008-hoz viszonyítva 8,6 százalékkal, 18 milliárd dollárról 16,3 milliárdra csökkent az ágazat összbevétele, ez volt az első éves szintű csökkenés 2002, a dotkom-lufi kipukkanása óta. Az év során a legsúlyosabb bevételkiesés a Sunt és a HP-t érintette, a periódus egyértelmű győztese pedig a NetApp volt, amelynek bevételei gyakorlatilag stagnáltak.

A fekete esztendőt követően az ágazat nagy lendülettel kezdte 2010-et. A Gartner szerint  növekedést az indította be, hogy a vásárlók tömegesen kezdték végrehajtani az addig halogatott IT-beruházásokat - folytatódott az a trend, amelyben a monolitikus tömböket folyamatosan szorítják ki a moduláris felépítésű társaik. 2010 első negyedévének legnagyobb nyertese a NetApp lett, amely fellépett a dobogóra a gyártók versenyében, megelőzve a Hitachi-t és a HP-t is.

A második negyedév során tovább folytatódott a piac magára találása, Japánt leszámítva minden  régió kétszámjegyű növekedést mutatott be. A Gartner szerint a hardverfrissítés hulláma tovább erősödött, ahogy a nagyvállalatok IT-büdzséje végre kikerült a válság okozta megszorítási kényszerből. A monolitikus tárolók esése azonban még ilyen körülmények között sem állt meg - az ilyen eszközök eladásai 27 százalékkal csökkentek éves viszonylatban. A piac látványos növekedése csak három gyártónak hozott magasabb részesedést: a NetApp 11,2 százalékra, az EMC és a Fujitsu 27,8 illetve 1,6 százalékra növelte részesedését. Az EMC előretörését elsősorban a Data Domain beolvasztásának köszönhette, amely mintegy 13 százalékkal dobta meg a vállalat bevételeit.

A harmadik negyedévben folytatódott a sikersorozat, az ágazat újra kétszámjegyű növekedést ért el, és nem csak 2009-hez, hanem már 2008-hoz képest is növekedett 8,4 százalékkal. A földrajzi régiókat tekintve csak Európa nem hozta a lendületes növekedést, az eddig kullogó japánok helyét  mi vettük át. A Gartner szerint a frissítési hullám még mindig nem állt le, a technológiai újdonságok és a modern tárolók hatékonysága új befektetéseket ösztönzött. A negyedév során megint az EMC, a NetApp és a Fujitsu nőtt gyorsabban a piacnál - részesedésük ennek megfelelően 28,6, 11,4 valamint 2,7 százalék lett. Említésre méltó, hogy az Oracle/Sun piaci részesedése nagyot esett, ahogy a cég befejezte a HItachi monolitikus tárolótömbök viszonteladását. A moduláris tömbök azonban hozták a megszokott eredményeket, a cég részesedése 2 százalék körül stabilizálódott.

A friss, negyedik negyedéves adatok szerint folytatódott a pozitív trend, a piac globálisan 16,2 százalékkal nőtt 2009 hasonló periódusához képest. A prímet a hálózati tárolók vitték, 21,7 százalékos növekedéssel a negyedév és 25,7 százalékos növekedéssel az év folyamán. Az EMC továbbra is toronymagasan vezeti a piacot 25,4 százalékos részesedéssel, ami az eladások szezonalitása miatt relatíve alacsonyabb, mint az előző negyedévben, de 2009 hasonló időszakához képest jelentős, 2,1 százalékos növekedést mutat. Tovább folytatta nyerő szériáját a NetApp, 43,7 százalékos növekedése messze a piaci átlag fölött van.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az egész évet nézve az EMC és a NetApp teljesítménye a legmeggyőzőbb. Előbbi a folyamatos felvásárlásoknak, utóbbi a nagyon jól pozicionált termékportfóliónak köszönhetően növelte számottevően a piaci részesedését. Rögösebb volt az IBM éve, a kékek mintegy 0,7 százaléknyi piaci részesedést vesztettek egy év alatt. Az utóbbi hónapokban azonban sikeresen állnak talpra, legutóbbi közleményük szerint mintegy 400 nagy vásárlót hódítottak el a versenytársaktól.

Dráma és háború

A 2010-es év nem csak a növekedéshez való visszatérés miatt lesz nevezetes. A fekete 2009-et követően a piac megérett a koncentrációra, a nagy szereplők pedig nem haboztak felvásárolni a meggyengült riválisaikat.

A vásárlások közül toronymagasan kitűnik HP és a 3PAR összeolvadása. A jelentős technológiai portfólióval rendelkező 3PAR-ért a Dell és a HP vívott késhegyre menő küzdelmet, melynek során az eredeti 1,15 milliárd dolláros árat 2,4 milliárdra tornászták fel. David Donatelli, a HP alelnöke  szerint a 3PAR technológiáját a HP ki tudja vinni a globális piacra, kihasználva lefedettségét. A csatában vesztes Dell később megkörnyékezte a szintén virtualizált tárolókban utazó Compellentet, és meg is szerezte 1 milliárd dollár körüli áron.

Az év másik nagy felvásárlását az EMC hajtotta végre, amikor 2,25 milliárd dollárért akvirálta az Isilont. Ugyan a NAS-piacon erős Isilon első látásra nem ért ennyit, a cég termékportfóliója jól egészíti ki az EMC-ét, ráadásul ezzel a tárolóóriás betette a lábát a következő évek leggyorsabban növekvő piacára. A skálázódó NAS termékek piaca az IDC szerint 2014-re mintegy 6 milliárd dollárra nő, ami évente 36 százalékos növekedési ütemnek felel meg. Az EMC nem csak az Isilont vette meg, a bevásárlólistán szerepelt még az adattárház-specialista Greenplum, valamint a Bus-Tech, amely mainframe-es VTL-rendszereket gyártt.

Szoftverpiac

A tárolótömböket kezelő szoftverek piacán a hardverekhez nagyrészt hasonló ranglista alakult ki a negyedik negyedévben, kiegészülve a csak szoftveres cégekkel. A piac egynegyedét az EMC birtokolja, mögötte második a csak szoftverben utazó Symantec (16%). A dobogó legalsó fokára az IBM állhat fel (13%), a NetApp 9,2 százalékkal a negyedik. Az ötödik helyen a nagyot növő Hitachi áll, 4,4 százalékos részesedéssel. Piaci dinamikát tekintve a szoftvereknél is a NetApp az év legsikeresebb versenyzője, a hatékony tárolókra szakosodott cég nagyot szakított a beinduló gazdasági növekedésnek köszönhetően.

Az IDC szerint a szoftvervásárlásokat elsősorban a már megvásárolt vasak hatékonyságának növelése hajtotta, az új, innovatív szoftveres megoldások a régebbi tárolókba is képesek új életet lehelni. Nagyot ugrott az tárolóinfrastruktúra-szoftverek eladása, éves szinten mintegy 37 százalékkal emelkedett az ezekből származó bevétel, köszönhetően az automatizált többszintes tárolók elterjedésének.

Merre tovább?

A következő évek legfontosabb buzzwordje a tárolók piacán az energiatakarékosság lesz, . Az IDC elemzése szerint a 2,5 hüvelykes merevlemezekre és SSD-kre való áttérés következtében 2013-2014-ig stagnálni fog a tárolók energiaköltsége, ahogy a vállalatok hatékonyabbakra cserélik a meglévő tömböket, illetve optimalizálják a kihasználtságukat. Az IDC szerint a hagyományos, nagy fordulatszámú merevlemezek kora leáldozott, a lassabb fordulatszámú, de mintegy kétszer akkora kapacitású HDD-k tömeges felhasználása ellensúlyozni fogja a tárhely-éhséget.

A piaci szereplők már aktívan helyezkednek a következő generációs tárolóeszközök szegmensében. Ahogy a tavalyi felvásárlások is mutatják, a virtualizált tárolók és a felhő-alapú adatközpontok lesznek az új, növekedést generáló termékek. A nagy szereplők azonban az év során rákészültek ezekre a trendekre, így jelentős átrendeződésre a közeljövőben nem érdemes számítani.

Említést érdemel ugyanakkor a NetApp helyzete. A hatékonyságra eddig is nagy hangsúlyt fektető vállalat az új trendek nagy nyertese lehet, ahogy a piac továbbra is kitart a takarékos megoldások mellett. A NetApp növekedési lehetőségeit azonban erősen korlátozza, hogy nem tartozik a teljes rendszereket szállító gyártók közé, az egyetlen beszállítóval szerződő vevőkért folytatott harcból így gyakorlatilag kiesik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról