Szerző: Koi Tamás

2011. március 2. 11:01

Egyre több magyar háztartás száguld az interneten

Egyre több háztartás fizet elő Magyarországon olyan kábeles internetszolgáltatásra, mellyel az xDSL technológiák már végképp nem tudnak versenyezni. A piacban ráadásul további, jelentős fejlődési potenciál rejlik.

HIRDETÉS

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tegnap közzétett, vezetékes szolgáltatásokról szóló gyorsjelentése szerint a magyarországi vezetékes internetelérések száma tavaly decemberben átlépte az 1 millió 900 ezret - mindez azt jelenti, hogy csaknem 150 ezer előfizetőt szereztek a szolgáltatók 2010-ben. Az xDSL-elérések száma tovább stagnált tavaly, a nagy sebességű kábeles (kábelnet, FTTx) elérésekre ugyanakkor láthatóan egyre nagyobb igény mutatkozik.

Az NMHH vezetékes monitoringja tavaly ősszel újult meg, a szervezet szeptembertől a korábbi módszertől eltérő módon, külön számolja az optikai hozzáféréseket és a gyors kábelmodemes interneteléréseket. A legutóbbi, tavaly decemberi hatósági jelentésből kiderül, hogy hazánkban a nagy sebességű (30 Mbps-nél nagyobb letöltési sávszélességet kínáló) optikai hozzáférések száma csaknem elérte a 295 ezret, és az EuroDOCSIS 3.0 szabványra épülő kábelhálózatokon is egyre több, csaknem 80 ezer olyan végpontot kapcsoltak be, mely eléri ezt a sávszélességet.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

A növekedési ütemet jól jelzi, hogy a decemberi jelentéshez képest öt hónappal korábban - tavaly augusztusban - még csak 186 ezer FTTx és 50 ezer olyan kábeles kapcsolatot tartottak fenn a szolgáltatók, melyek letöltési sávszélessége elérte a 30 megabitet másodpercenként. Decemberben az összes vezetékes internetkapcsolat 16,7 százaléka, tavaly augusztusban pedig 13,9 százaléka érte el ezt a sávszélesség-határt.

A hatóság mindemellett felhívja a figyelmet, hogy ma országszerte körülbelül 400 ezer olyan kábeles végpontja van a szolgáltatóknak, mely az EuroDOCSIS 3.0 szabványnak megfelel, de az előfizetők nem igényelnek nagyobb sávszélességet és nem kérnek modemcserét. Az új szabványnak megfelelő otthoni kábeles szolgáltatást a nagyobb telkók közül hazánkban elsőként a UPC kínált, az akár 120 Mbps letöltési sávszélességet biztosító Fiber Power csomagok 2009 júliusában jelentek meg, a Magyar Telekom 2009 augusztusában jött ki saját konstrukcióival.

a címlapról