:

Szerző: Koi Tamás

2011. február 9. 13:58

Nem tudni, milyen kieséseket okoz a Telenor hálózatfejlesztése

Már zajlik a rádiós infrastruktúra cseréje, de az igazán komoly, ügyfelek tömegét is érintő hálózatmodernizációs munkálatokba csak áprilistól kezd bele a Telenor. A bázisállomások cseréje érintheti a szolgáltatás elérését, de egyelőre nem tudni, milyen mértékben. A szolgáltató igyekszik mindent megtenni, hogy sehol ne legyen nagyobb fennakadás.

A Telenor január második felében kezdett neki a tavaly elindított hálózatmodernizációs folyamat második szakaszának, a maghálózati elemek mellett megkezdte a rádiós infrastruktúra cseréjét is. A cég elsőként a törökbálinti székházat lefedő rádió-adóvevőket cserélte ki, február végéig pedig 55 állomás átépítését tervezi. Az első bővítési ütemet egy hónapos tesztelés követi majd, ezután pedig - áprilistól - országszerte megindul a rádiós hálózat cseréje. Tekintve, hogy éles hálózaton dolgoznak majd a szakemberek, a modernizáció biztosan kihatással lesz a szolgáltatás elérésére, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez minden ügyfelet érint-e majd, illetve milyen hosszú szolgáltatáskimaradásra lehet számítani.

A körülményeken múlik

Az operátor Vállalati Kommunikációs Igazgatóságán a HWSW megkeresésére elmondták, az eszközök cseréjének pontos hatásait több külső körülmény, és a helyi hálózati sajátosságok egyaránt befolyásolhatják, de a Telenor mindent megtesz annak érdekében, hogy a hálózat cseréjével járó munkálatok (mely a hang- és adatforgalmat egyaránt érintheti) során az ügyfelek zavartalanul vehessék igénybe a szolgáltatásokat. A hálózat működését befolyásoló munkafolyamatokat a hajnali, reggeli órákra időzítik, amikor a forgalom jóval kisebb, a hálózatfejlesztésen dolgozó szakemberek pedig arra is felkészültek, hogy a nem várt helyzetekből fakadó hibákat a lehető leggyorsabban elhárítsák - nyilatkozták lapunknak a cégnél.

A Telenornál elmondták továbbá, hogy a törvényi kötelezettségeknek eleget téve legalább 15 nappal a fejlesztést megelőzően a regionális újságokban közzéteszik az érintett települések listáját, emellett a telefonos és személyes ügyfélszolgálatokon is tájékoztatást nyújtanak az ügyfeleknek. A cég minden kiemelt ügyféllel személyesen kapcsolatba lép és tájékoztatja a csere miatt esetlegesen bekövetkező szolgáltatás-kimaradásról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Eddig még soha, egyetlen magyarországi szolgáltatónál nem végeztek ilyen horderejű hálózatmodernizációs munkát. Ilyen esetekben - ahogy arról fentebb szó volt - jellemzően éjszaka végzik a szerelést és a konfigurálást a mérnökök, ahol lehet, másik cellába irányítják a terminálokat, illetve ahol szükséges, ideiglenes állomást is beüzemelhetnek. A szolgáltató február közepétől érvényes általános szerződési feltételeiben mindenesetre rögzíti, hogy a mobilhálózat karbantartási munkálatainak elvégzése miatt kötbérfizetési kötelezettség nélkül jogosult a szolgáltatás ideiglenes szüneteltetésére naptári hónaponként legfeljebb egy napig. A jelenleg érvényes szerződési feltételek alapján a karbantartási szünet most havonta maximum egy óra lehet.

Szolgáltatónak, ügyfélnek egyaránt megéri

A Telenor  projektje lesz az eddigi legnagyobb szabású ilyen jellegű művelet hazánkban, hiszen az új berendezések nem csupán arra szolgálnak, hogy az adathálózati oldalon fejlettebb technológiák bevezetéséhez, vagy nagyobb sávszélességet biztosító mobiladat-szolgáltatásoknak adjanak teret. A legkézenfekvőbb előny abból származik, hogy a ZTE úgynevezett multi-standard rádiós egységei egyszerre képesek 2G-s, 3G-s és - amennyiben a körülmények adottak lesznek - LTE technológiákkal kommunikálni (ez az úgynevezett software definied radio, vagy SDR).

A listaáron mintegy 200 millió eurós beruházás révén a Telenor a Nokia-Siemens Networks és az Ericsson által korábban szállított rádiós hálózati infrastruktúra elemeit cseréli le a ZTE eszközeire. Úgy tudjuk, hogy a Telenor tenderén a tradicionális iparági szereplők mellett a kínai cég honi konkurense, a Huawei is elindult, a ZTE azonban olyan feltételekkel vállalta a munkát, amivel egyik szereplő sem tudott versenyezni: a beszállító így többek közt a listaárnál lényegesen kedvezőbb áron biztosítja az eszközöket a Telenornak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.