Szerző: Koi Tamás

2011. február 4. 14:31

Javult a MinDig TV vétel a főváros körzetében

Tovább javul a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás vételi lehetősége Budapesten és a főváros körzetében: az Antenna Hungária mától nagyobb teljesítménnyel sugároz egyes adókat, a jel így oda is eljuthat, ahol eddig nem volt megfelelő vétel.

Az Antenna Hungária a héten megkapta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól a szükséges rádióengedélyeket a Széchenyi-hegyi adóállomás "C" multiplexének teljesítményemelésére, így mától egyes csatornákat olyan helyeken is be lehet fogni, ahol eddig nem lehetett, illetve a megfelelő vételhez elegendő lehet tetőantenna helyett szobaantenna is. Az Antenna Hungária tavaly február óta több lépcsőben növelte a szolgáltatás lefedettségét a fővárosban, ahol országos viszonylatban a teljes besugárzott területhez viszonyítva előtte a legrosszabbak közé tartozott a vétel.

A kibocsátott rádióengedély birtokában az Antenna Hungária 2011. február 4-én délután a "C" multiplex vonatkozásában a maximális effektív kisugárzott teljesítményt (ERP, Effective Radiated Power) 39,8 kW-ról 50,1 kW-ra emeli a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomáson. A "C" multiplexen található a szabadon fogható adók közül a Duna TV és a Duna II Autonómia, a fizetős MinDig TV Extra adók közül pedig egyebek mellett a HBO, a National Geographic, az AXN és a Cool TV.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A mostani teljesítményemelés nem feltétlen jelenti azt, hogy a fent felsorolt adók vételi viszonyai jobbak lesznek mint az Antenna Hungária által a DVB-T sugárzási rendszerben továbbított többi adóé. Ennek oka, hogy az "A" multiplex csatornái Budapesten az 55-ös csatornán foghatók, a 746 MHz-es frekvencián, míg a "C" multiplex a 62-es csatornán sugároz 802 MHz-en. Mivel a rádióhullámok terjedése a magasabb frekvencián rosszabb, ezért azzal, hogy az utóbbi sugárzási teljesítményét megemelték, gyakorlatilag azonos vételi lehetőségeket teremtettek az összes csatorna vonatkozásában.

Az Antenna Hungária tavaly júniusban egy új budapesti adóállomást is üzembe helyezett a lefedettség növelése érdekében. A tavaly nyáron bekapcsolt Hármashatár-hegyi adó egyfrekvenciás SFN (Single Frequency Network) módban sugároz a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adókkal, vagyis a frekvenciakészlet gazdaságos hasznosítása érdekében egy-egy műsorcsomag mind a három budapesti adóállomás esetében azonos frekvencián érhető el (a már említett 746 és 802 MHz).

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról