:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 4. 10:37

Az SSD-k és merevlemezek előnyeit egyesíti a HighPoint

A szerverek és tárolók világában is viszonylag új technológiának számít az automatikus adatrétegezés (tiering), amelynek lényege, hogy az adatok az elérési gyakoriságuknak megfelelő sebességű meghajtókra kerüljenek. A HighPoint vezérlője már egy PC-n belül is lehetővé teszi ezt.

A HighPoint bemutatta Rocket Hybrid névre keresztelt termékcsaládját, amely jelenleg két PCIe felületű kártyából áll, és februárban kerül az üzletekbe. A Marvell vezérlőchipjére épülő termékek sajátossága, hogy akár egy PC-n belül is létrehozható velük automatikus tárolórétegezés, az intelligens algoritmus folyamatosan figyeli az adatelérési mintákat és a gyakran használt fájlokat az SSD-re mozgatja, míg a ritkábban elért állományokat a merevlemezen hagyja. Ez a felhasználó és az alkalmazások számára teljesen transzparens folyamat, a két fizikai meghajtó valójában egy logikai meghajtóként látszik az operációs rendszerben, mintha csak egy RAID tömbről lenne szó.

A megközelítés segítségével kiaknázható az SSD-k nagy teljesítménye amikor arra valóban szükség van, miközben rendelkezésre áll a merevlemez nagy kapacitása a ritkábban használt, nagy fájlokhoz. A HighPoint által futtatott benchmarkok szerint a hibrid megoldás segítségével elérhető egy tisztán SSD-s rendszer sebességének akár 80 százaléka, miközben a kapacitásra vetített költségek jóval kedvezőbbek, köszönhetően az olcsó merevlemeznek - nagy kapacitású, drága SSD helyett használható egy merevlemez és egy kisebb SSD, miközben az érzékelt teljesítmény alig változik.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Rocket Hybrid kártyákhoz két SATA eszköz kapcsolható, a 1220-as modellhez két belső, a 1222-eshez pedig két külső (eSATA). A felhasználó választhat teljesítményre optimalizált módot, illetve biztonságos módot, utóbbi esetben az SSD-n tárolt minden adat tükrözve megtalálható a merevlemezen is. A grafikus felhasználói felületen beállítható, hogy egyes állományok vagy akár egész könyvtárak folyamatosan az SSD-n (vagy a merevlemezen) legyenek.

A vállalat elsősorban olyan feladatokra ajánlja a Rocket Hybrid vezérlőkártyákat, ahol egyaránt fontos a nagy sebesség és a nagy tárolókapacitás, ilyenek lehetnek például digitális médiával foglalkozó munkaállomások vagy akár játékra használt felső kategóriás PC-k vagy otthoni fájlszerverek. A HighPoint új termékének ára egyelőre ismeretlen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.